Nie wiem gdzie to umieścić ;)
Ja dzisiaj nie chwaląc się wymyśliłem robienia cebularzy, zmodyfikowałem jeden przepis i otrzymałem swój, nie myśląc, że kolejny dzień mrzawka na zmianę z deszczem a w nocy leje albo chmury o grubości równej całej troposferze
więc namawiam na spróbowanie:
CIASTO NA CEBULARZE
Najpierw pobudzamy drożdże, w misce ok. 5-7l lub jakimś sporym naczyniu mieszamy:
1. Szklanka ciepłego mleka
2. ? kostki drożdży - czyli ok 5 dkg
3. 4 łyżki mąki
Czekamy ok. 15 ? 25 minut, widać jak ?energicznie? rosną. Ciasto stoi w cieple
Dodajemy do całości:
1. 0,5 kg mąki pszennej (białej)
2. szklankę mąki żytniej pełnej lub razowej (razowa 2000)
3. 2 jajka
4. 1,5 łyżki cukru
5. szczypta soli
6. szklankę ciepłego mleka
7. 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub ręką, gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodać troszkę mąki pszennej musi wyjść dość gęste. (ale nie jak na chleb ? za gęste!)
Odstawiamy na 15-20 minut. Ciasto stoi w cieple
Stolnicę posypujemy obficie mąką razową lub żytnią, w nią urywamy kawałki ciasta poczym rozklepujemy placuszki 0,7 ? 1cm grubości (nie muszą być piękne, kształtne ani równe w grubości J na placki dajemy posiekaną cebulę z makiem (leciutko posoloną w czasie mieszania z makiem) lub drobniutko posiekaną szynkę + paprykę słodką + cebulkę i przykrywany to paskami żółtego sera
Teraz na podstawę do pizzy, blaszkę itp?.i
Jazda do rozgrzanego piekarnika ok. 190?C na około 10 minut. Jak brzegi brązowieją to!!! Za późno!!!
trzeba chwileczkę przed? jak rumienieją J
wychodzi około 15 - 20 sztuk
Smacznego
pomysł i realizacja 21.09.2013r. Marcin Hołys