Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'eqmod' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • Obserwujemy Wszechświat
    • Astronomia dla początkujących
    • Co obserwujemy?
    • Czym obserwujemy?
  • Utrwalamy Wszechświat
    • Astrofotografia
    • Astroszkice
  • Zaplecze sprzętowe
    • ATM
    • Sprzęt do foto
    • Testy i recenzje
    • Moje domowe obserwatorium
  • Astronomia teoretyczna i badanie kosmosu
    • Astronomia ogólna
    • Astriculus
    • Astronautyka
  • Astrospołeczność
    • Konkursy FA
    • Sprawy techniczne F.A.
    • Zloty astromiłośnicze
    • Astro-giełda
    • Serwisy i media partnerskie

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Zamieszkały


Interests


Miejsce zamieszkania

Znaleziono 6 wyników

  1. Cześć, zakupiłem niedawno na forum ASIAir od jednego z kolegów. Ogólnie pomysł był na sterowanie wszystkim z poziomu tabletu z domu i wdrażałem całość, żeby tak to docelowo działało. Dokupiłem dodatkowo zasilanie, którego nie było w zestawie + dodatkowo zasilanie do montażu. W sumie 2 zasilacze 12V 3A. Do guidingu kupiłem na sąsiednim forum TS 9mm OAG + kamerkę ZWO ASI 120 mini. Plan był, żeby focić Canonem 1100d modyfikowanym. Pierwsza noc i od razu zaczęły się problemy. Z jakiegoś powodu ASIAir zmieniał mi w ustawieniach Focal Lenght. Mój teleskop ma ogniskową 420mm, po zastosowania flattenera 0,79, wpisałem wartość 331mm. Z jakiegoś powodu ASIAir za każdym razem zmieniało mi tą wartość na 338. Wchodziłem w ustawienia aparatu głównego i tam jest ok, wchodzę w plate solve i tam jest o kilka mm za dużo. Odniosłem wrażenie, że ASIAir trzyma gdzieś zapisaną wartość, którą wprowadziłem wcześniej (próbowałem na próbę wprowadzić wartość 0) i potem ile bym nie zmieniał to przy plate solve już zawsze było 0. Ogólnie bardzo niezrozumiałe jest to dla mnie. Obsługa Canona 1100d. Tutaj to jest cała masa problemów. Niby ASIAir wspiera Canona 1100d, ale mimo wszystko nie do końca to działa dobrze, z głównych rzeczy, które są problematyczne: Ustawiam Canona na M, RAW, BULB, wszystko się wczytuje, ASIAir łapie kamerkę i ustawiam exposure time w aplikacji na 1s. Czas ten zmienia się w aparacie automatycznie (co moim zdaniem jest błędem, bo powinien zostać BULB) i po ew. ponownym podłączeniu aparatu, już mam błąd, że nie ma BULB i czasy ekspozycji to będzie max 30s. Co ciekawe, dzieje się tak tylko przy ustawieniu ekspozycji na 1s. Jak ustawiam na 2,5,10 s to w aparacie nadal jest BULB i wszystko śmiga. Bardzo dużo błędów Exposure failure. Wciskam na preview ekspozycję, np. 30s. Leci czas i jak dojdzie do 30s, to dalej jest shooting i nie ma loading zdjęcia. W tym momencie każdorazowo będzie się już działo tak i jedyną opcją jest fizyczne odłączenie kabla od aparatu i podłączenia jeszcze raz, bo już inaczej działać nie będzie. Powyższy błąd często występuje po zmianie obiektu i nawigacji z użyciem kabla eqmod i sterowania montażem z aplikacji. Za każdym razem operacja zmiany obiektu próbuje zrobić testową klatkę, żeby zobaczyć czy obiekt jest w centrum i kończy się to zablokowaniem aparatu, bo shooting w 99% przypadków pokazuje 0s lub Plate Solve failure i nic już nie można zrobić. Co ciekawe montaż podąża za celem i po fizycznym odłączeniu i podłączeniu aparatu można robić fotki. Część klatek jest białych, jakbym dosłownie świecił latarką w teleskop. Jak robiłem autorun i ustawiałem serię 20 ekspozycji, to 6-7 było kompletnie białych, część wyglądała jakby była w połowie prześwietlona (wyraźnie przecięta część jaśniejsza i część ciemniejsza) a tylko 6-7 nadawało się. Jako, że nie mogłem pierwszej nocy sterować samym montażem, to dokupiłem kabel do bezpośredniego sterowania montażem z asiair poprzez eqmod. I ogólnie działa, ale jak wciskam goto, to w żaden sposób nie może wykonać testowej klatki, żeby upewnić się, że trafił w obiekt. Ustawienie na polarną. Tutaj już dobrych 5-6h poświęciłem, żeby się przebić przez to i za każdym razem poległem. Wypoziomowałem montaż, ustawiłem lunetą z grubsza na polarną (miałem ją w lunecie w polu widzenia) i uruchomiłem procedurę PA. Pierwszy strzał z aparatu w polarną, 2s i ponad 90 tyś znalezionych gwiazd. Plate Solve nie powodzi się. Klikam Retry i ASI Air pokazuje, że wykonuje drugą ekspozycję 2s. Co ciekawe, tylko pokazuje, bo nie słychać otwarcia migawki, ale w tym przypadku znajduje ok 200 gwiazd i Plate Solve się powodzi! WTF? Montaż obraca się o 60 stopni w lewo i strzela jeszcze raz. 2s, migawka zadziałała, 20k znalezionych gwiazd i Plate Solve najczęściej się w tym momencie nie powodzi i muszę zrobić Retry. Wtedy znów 2s strzał, migawka się nie otwiera (bo jej nie słychać) i Plate Solve przy ok 200 gwiazdach pokazuje, że można przejść do ostatniego kroku. Kompletnie bez sensu, ale idę dalej. I teraz zaczyna się magia. Dostaję info, że błąd na polarną sięga ok 2° i informację, w którą stronę mam korygować ustawienie, żeby było ok. Przesuwam więc pokrętła we wskazanym kierunku, robię refresh. Słyszę strzał migawki, 2s i po 200 sekundach dostaję info, że Refresh Failed. Robię jeszcze raz refresh i znów to samo co wyżej, 2s ale bez otwarcia migawki, znaleziono ok 200 gwiazd i pokazuje mi nową pozycję, gdzie obecnie celuję. Po ok godzinie zabawy pokrętłami stwierdziłem, że coś jest bardzo nie tak, bo nawet na oko montaż już nie celuje w polarną. Robię zatem test, robię refresh 2x pod rząd, nic nie zmieniając w ustawieniu montażu. Okazuje się, że pozycja w którą celuje przesunęła się o prawie 2°, kiedy nic fizycznie nie zmieniłem! Plate Solve. Tutaj też jest magia, bo w zasadzie Plate Solve działa mi tylko w przypadku, jak znajdzie kilkaset gwiazd. Nie mam możliwości ustawienia czasu ekspozycji (nie wiem gdzie, może się da), bo widzę, że nawet 2,3s ekspozycje powodują u niego znalezienie kilkudziesięciu tyś gwiazd i PlateSolve działa wtedy kilka minut i na końcu i tak wyskakuje Failure. Miałem podejrzenie, że wiąże się to z automatyczną zmianą Focal Length, ale zmiany są o kilka mm chyba nie powinny mieć takiego przełożenia. Podsumowując, najbardziej bolą mnie te problemy z Canonem, bo w zasadzie dyskwalifikują mi ASIAir w użytkowaniu. W porównaniu do np. Backyard EOS to wygląda to bardzo słabo niestety, bo tam nie miałem absolutnie żadnych problemów z ekspozycją. Zmarnowałem już ze 3 dobre noce, żeby się przegryźć przez to i nadal jestem w polu. Jakby ktoś miał pomysły na rozwiązanie ww. problemów, to chętnie wysłucham.
  2. Od kilku dni jest dostępna nowa wersja (200k) - https://sourceforge.net/projects/eq-mod/files/EQASCOM/
  3. Hej! Czy w Eqmodzie da się ustawić jakiś limit na np. 5 minut po przekroczeniu południka. Bo samo zabezpieczenie, że się montaż zatrzymuje gdy natrafi na południk się u mnie nie sprawdza, bo często klatka schodzi dopiero 2 minuty po, no i jest do kosza... To pytanie się zrodziło w mojej głowie, gdy przespałem meridian flipa o 6 godzin - oto co zastałem rano... Na szczęście, nic się nie stało - chyba uratowała mnie deklinacja obiektu. P.S. Proszę się powstrzymać od komentarzy apropo kabelkologii - czekam przecie na Astrohuba od Jolo ;D >:D
  4. Były pytania o custom tracking na kometę i np. tutaj jest wideotutorial jak to się robi za pomocą EQMODa, który może sterować m.in. montażami HEQ5 i EQ6. Jak tylko będę miał pogodę wypróbuję ale może ktoś będzie miał więcej szczęścia i zrobi to szybciej ku ogólnej uciesze gawiedzi.
  5. Hej! Mam pewną prośbę, może ktoś będzie mi to w stanie wytłumaczyć łapotologicznie, bo wszystko co znalazłem w sieci na ten temat jest dla mnie ciężko przyswajalne ;) Otóż jak to jest z tym flipem przez meridianę? Steruję montażem HEQ5 za pomocą EQMOD'a I podczas wszystkich trzech sesji w mojej karierze ( :D ) straciłem przez to kilka klatek. Otóż cała sytuacja wygląda tak, że gdy jest zimno, i nie chce mi się siedzieć na dworze przy laptopie tylko zwyczajnie kładę się spać na kanapie ustawiając budzik na złożenie sprzętu do domu. I za każdym razem gdy wychodzę, montaż stoi zatrzymany z powodu dojścia do meridiany. Na początku odznaczyłem w RA Limit pozycję meridian limit (czy coś koło tego, piszę z pamięci...) Ale ustawienia chyba mi się nie zapisały ponieważ następnym razem znowu ten limit wystąpił. Czy da się zrobić taki bajer, że w czasie, kiedy smacznie śpię, montaż dochodzi do owej meridiany i robi tzw. auto meridian flip? Czyli sam z siebie robi tego flipa i materiał odwrócony o 180* zbiera się dalej? Wiadomo, jedna, albo w skrajnych przypadkach dwie klatki będą do kosza, ale może da się coś takiego ustawić w EQMOD? I tak trochę teorii. Czym tak właściwie jest meridiana? Google wyskakuje mi z akupunkturą i jakąś stroną "światzdrowia" :P I po co jest ten limit? Chodzi o to, że przy długiej tubie mogło by dojść do kolizji między detektorem/wyciągiem a nogą statywu? Przepraszam za laickie pytania, ale bardzo mnie to nurtuje :) Pozdrawiam, Filip! P.S. Może ktoś biegły w EQMOD'zie odezwie się do mnie na PW? Mam pytanko odnośnie alignmentu poprzez ten program, a nie chcę zakładać dwóch laickich wątków
  6. Hej! Zapragnąłem sterować montażem poprzez Cartes du Ciel. No to oczywiście na pomoc przyszedł blog Aliena a mianowicie ten post. Wpis nie jest najnowszy, więc mam pobrane: Cartes du Ciel 3.8 platformę ASCOM 6SP3 EQMOD v124g Na początku wszystko było dobrze, doszedłem do tego miejsca- wszystko było wpisane tak samo jak u Aliena (tylko współrzędne geograficzne własne). Niestety po kliknięciu OK wyskakiwał komunikat, że coś źle wpisałem (nie pamiętam jak to dokładnie szło, wiem, że dwa słowa a jedno to 'invalid'. No to kombinowałem, zmieniałem to co wpisałem itd, aż w końcu "pałka się przegła" i wyskoczyło to: No to odinastalowywałem CdC, ASCOMa, EQMODa, resetowałem komputer- wszystko po kilka razy- i nic. Nie za bardzo wiem co z tym fantem zrobić. Pomożecie? P.S. System do Windows XP 32bit
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy pliki cookies w Twoim systemie by zwęszyć funkcjonalność strony. Możesz przeczytać i zmienić ustawienia ciasteczek , lub możesz kontynuować, jeśli uznajesz stan obecny za satysfakcjonujący.

© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2019)