Lukasz83 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 47 minut temu, MarshaWkowski napisał: Witam Robiłem zdjęcia tranzytu co pół godziny od 13:30 do 19:30, więc mam kilkanaście zdjęć. Jak je posklejać w jedno? Chodzi mi o pozycje Merkurego, żeby było widać jego przebieg na tle tarczy Słońca. : ) Pozdrawiam Najlepiej sprawdzi się opcja przenikania "Darken" w PS lub Gimp - przenikanie oczywiście na warstwach (każde zdjęcie na oddzielnej warstwie) 1 MOJA GALERIA ->> http://www.astrobin.com/users/Lukasz83/ https://www.facebook.com/lukasz.sujka.astronomy/
MarshaWkowski Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 7 godzin temu, Lukasz83 napisał: Najlepiej sprawdzi się opcja przenikania "Darken" w PS lub Gimp - przenikanie oczywiście na warstwach (każde zdjęcie na oddzielnej warstwie) chyba nie ma sensu tego robić bo to słońce jest pod innym kątem na różnych zdjęciach (nie wiem z czego wynika, obrót Ziemi czy jak) i jak bym to złożył w jedno to wyglądałoby dziwnie, gdyż ''łącząc kropki'' na moich zdjęciach, Merkury biegnie zygzakiem
Lukasz83 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 13 minut temu, MarshaWkowski napisał: chyba nie ma sensu tego robić bo to słońce jest pod innym kątem na różnych zdjęciach (nie wiem z czego wynika, obrót Ziemi czy jak) i jak bym to złożył w jedno to wyglądałoby dziwnie, gdyż ''łącząc kropki'' na moich zdjęciach, Merkury biegnie zygzakiem a co stoi na przeszkodzie, żeby to wyrównać na warstwach? 1 MOJA GALERIA ->> http://www.astrobin.com/users/Lukasz83/ https://www.facebook.com/lukasz.sujka.astronomy/
MarshaWkowski Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 4 minuty temu, Lukasz83 napisał: a co stoi na przeszkodzie, żeby to wyrównać na warstwach? No wszystko ok ale nigdy takich rzeczy nie robiłem, chyba wyzwanie na weekend ( przestudiowanie tego programu i w ogóle ). 1
Zielu Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 33 minuty temu, MarshaWkowski napisał: chyba nie ma sensu tego robić bo to słońce jest pod innym kątem na różnych zdjęciach (nie wiem z czego wynika, obrót Ziemi czy jak) i jak bym to złożył w jedno to wyglądałoby dziwnie, gdyż ''łącząc kropki'' na moich zdjęciach, Merkury biegnie zygzakiem Moze to wynikac z montażu. Na montazu dobsona 'kadr' bedzie sie przekrecac w czasie podrozy po niebie, natomiast na montazu paralaktycznym (ja taki mam) slonce jest caly czas pod tym samym kontem. 2
MarshaWkowski Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 7 minut temu, Zielu napisał: Moze to wynikac z montażu. Na montazu dobsona 'kadr' bedzie sie przekrecac w czasie podrozy po niebie, natomiast na montazu paralaktycznym (ja taki mam) slonce jest caly czas pod tym samym kontem. pewnie tak ale jak ogarne ten program to powinno się to tam dać zrobić
MarshaWkowski Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Tutaj sklejone fotki w ukochanym Paint. Celestron NexStar130 130/650 Folia Baader ND5 Xperia Z3 Compact 8
Piotr_Skorupski Napisano 14 Maja 2016 Napisano 14 Maja 2016 Tranzyt Merkurego 2016 w Obserwatorium Astronomicznym w Truszcznach.Pogoda dopisała,całe zjawisko było okraszone licznymi wykładami,mobilnym planetarium,całodziennymi obserwacjami Słońca, do tego koncert muzyki elektronicznej w wykonaniu Przemysława Rudzia. 5 ZAPRASZAM http://piotrskorupski92.wordpress.com/ PTMA Warszawa SOS PTMA SW 150/750, EQ 3-2,Napęd w 1 osi RA,Canon 600 D, Canon PowerShot A480,SW 705 AZ2 i okulary kitowe.
Virus Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Skoro emocje po tranzycie Merkurego już opadły to wrzucę jeszcze jedno ciekawe zdjęcie wykonane nieco ponad godzinę później od tego, które wrzuciłem kilka postów wcześniej. Przytrafiła mi się okazja zaobserwowania rzadkiego zjawisko tranzytu drzewa (a właściwie tranzytu liści na drzewie) podczas tranzytu Merkurego. Może macie też tego typu fotki? 1 Na co komu niebo bez gwiazd?
Paweł 025 Napisano 17 Maja 2016 Napisano 17 Maja 2016 To ja też pokażę co udało mi się zrobić podczas tranzytu. Zdjęcia robiłem niedużym refraktorem 102-1000 mm i Canonem 450D, ale Merkury na pojedynczej klatce mizernie wychodził. Pogoda pozwoliła mi na zrobienie 220 klatek pomiędzy godz. 14:24:53: a godz. 16:27:20. Wcześnie była u nas burza z gradobiciem, a potem znowu chmury spowodowały że zwinąłem już swój sprzęt i tylko obserwowaliśmy dalszy ciąg tranzytu teleskopem kolegi pod kopułą jego obserwatorium. Zdjęcia robiłem co 30s i z tych 220 zdjęć zrobiłem 16 stacków po trzy zdjęcia. Następnie zrobiłem z nich animowanego gifa. Następne zdjęcie to jest tylko jedna klatka a za nim stack z trzech takich klatek. Wydaje mi się że na stacku Merkury wyszedł dużo wyraźniej. Zrobiłem jeszcze stack z całości zebranego materiału, ale to zdjęcie można tylko potraktować jako zdjęcie Słońca podczas tranzytu Merkurego, ponieważ sama planeta zostawiła niewielki ślad, ale plamy wyszły niezłe Ponieważ wszystkie zdjęcia były w formacie raw, to program RegiStax męczył się ponad dwie godziny zanim zrobił stacka. Jak wcześniej wspomniałem, końcówka zjawiska była obserwowana już tylko teleskopem w obserwatorium i tam też robiliśmy projekcję obrazu tarczy na białym płóciennym ekranie. Zrobiłem zdjęcie tego ekranu moim smartfonem. Na koniec ja ze swoim skromnym sprzętem, oraz obserwatorium kolegi. 7
Popularny post Alien Napisano 20 Maja 2016 Popularny post Napisano 20 Maja 2016 Jeszcze jedno zdjęcie z tranzytu. Powoli ogarniam materiał. 12 Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10 Event Horizon Observatory
Zielu Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Mój materiał z tranzytu. Złapałem początek... potem spora przerwa, bo chmurzyska... a jak się rozpogodziło to pojechałem drugi raz na miejscówkę 2
MarshaWkowski Napisano 17 Grudnia 2016 Napisano 17 Grudnia 2016 Jeszcze raz Tranzyt Merkurego z 9 maja 2016 3
Rekomendowane odpowiedzi