Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Adrian, odnoszę wrażenie, że nie masz szczęścia do obserwacji Słońca. Cool Z zaćmieniem też miałeś problemy. No ale jak sam pisałeś, poniekąd oko nacieszyłeś.

pzdr

Szymon

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano
21 minut temu, szdom1 napisał:

Adrian, odnoszę wrażenie, że nie masz szczęścia do obserwacji Słońca. Cool Z zaćmieniem też miałeś problemy. No ale jak sam pisałeś, poniekąd oko nacieszyłeś.

pzdr

Szymon

Z tego co wiem większość Polski miała problemy i tranzyt był "przerywany". Szkoda tylko momentu wejścia na tarczę. Ze 3 godziny były niezłe obserwacje, aż głowa od Słońca rozbolała. Nie uważam, żebym miał pecha do tranzytów (widziałem w końcu 3), prawdziwe fatum to zaćmienia (przez teleskop widziałem tylko 1 w 2008).   Ostatnio to ze wszystkimi ostatnimi zjawiskami były jakieś gonitwy, że już ciężko mi sobie wyobrazić, ze można być w 1 miejscu i obserwować jakieś zjawisko całe na spokojnie w 1 miejscu (chociaż do tego jeszcze pasowało, bo trwało prawie 7 godzin). Z ostatnich zjawisk:

2012 - tranzyt Wenus - dojechałem z Koszalina na moją miejscówkę koło Bonina - tuż przed wschodem Słońca. Nade mną chmury, ale widać czyste niebo na południu - w samochód i jazda do Bobolic, albo dalej, zatrzymanie się na jakimś polu, kilka, może kilkanaście minut obserwacji tranzytu przy wschodzącym Słońcu, potem nachodzą chmury. Potem telefon od kumpla, że w Koszalinie się wypogodziło, wtedy pakowanie się i powrót. Reszta obserwacji już komfortowo na placu w Koszalinie przy bezchmurnym niebie.

2015 - zaćmienie Słońca - ustawienie się na miejscówce tuż za Koszalinem, pierwszy kontakt w teleskopie przez cienkie chmury. Chmury gęstnieją, że po 10 minutach nic nie widać, potem jazda prawie pod Szczecinek, łapanie zjawiska ze 3-4x w prześwitach chmur. Ostatecznie klapa, biorąc pod uwagę pogodę w reszcie kraju i kupę błędów własnych. 

2015 - zaćmienie Księżyca - miejscówka koło Bonina - początkowo pogoda dobra, w pobliżu całkowitej fazy problem z mgłą, powrót do Koszalina na plac, potem powrót do domu na balkon, potem jeszcze zachodzący Księżyc blisko domu

No i tranzyt Merkurego ostatni.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om