Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jest jakby wersja podstawowa, taka złożona z czystych kolorów RGB. Mnie się to nie bardzo podoba. Pracuję nad wersją złoto niebieską z nieco zafałszowanym RGB ale dużo bardziej strawną dla oka, przynajmniej mojego oka.

Napisano

Dla mnie jest taka cukierkowa... wyblakła na Słonku....

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Też powiedziałbym, że kolorystyka nieprzyjazna dla oka. 

Napisano

Maciek wymiatasz tym Atikiem -jak dla mnie to wersja :beta:bardziej do mnie przemawia.
Może wydzierżawisz STL'a ;)

Astrokurnik bez astrojajek

Napisano

Żony, gitary, samochodu i kamery nie pożyczam, zresztą sa już plany na najbliższy czas...  :))

Kamera ATIK ONE 9M to fantastyczne narzędzie - kompaktowa kamera z wewnętrznym kołem filtrowym, mały piksel itd... Ale ...nie ma róży bez kolców. Mały piksel w tym wypadku oznacza małą czułość w porównaniu  z STLem. Na astrografie F3 i czasie 600 sekund luminancji STL ze swoją olbrzymią studnią przepala gwiazdki, ATIK ledwo co pokazuje. Zastanawiałem się nad powrotem na czas 1800 z filtrem SIi ale dla ASA w zestawie mobilnym bez guidera to może być pewne wyzwanie....

Napisano

O tak - dla mnie osobiście ostatnia najfajniejsza. Wiadomo że tam najwięcej wodoru, to może i powinien zielony dominować, ale po wyrównaniu histogramu jest to dla mnie dużo przyjemniejsze w odbiorze :) 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Może i tak, choć vdB to mgławice refleksyjne, a nie emisyjne, ale zgodzę się faktycznie z Adamem, że jest to jedyna gwiazda w kadrze, która ma kolor, i coś tu nie halo :) 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Według mnie za bardzo mydlane psuje to odbiór no i coś z gwiazdami nie halo coś ich rozciągło.

Pozdrawiam:)

Obserwatorium z obrotową kopułą i jakieś tam szkiełka.

Moja strona: astroantoni.com