Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No Łukasz, nareszcie ruszyło. Życzę powodzenia i zapewniam motywację.

pzdr.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

No chłopie! Niebo na Ziemi! Trzymam kciuki!

SW 200/1000, TSAPO65Q, NEQ6 Pro SynScan, iOptron CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 2,5x, Nikon D80, D7500, D750, Samyang 135

Szukasz darmowej wersji PixInsigt LE? Zgłoś się na PW!

Napisano

No to się zaczęło !  :pajacyk:
Świetnie. Z niecierpliwością czekam na dalszą relację.

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C
Obserwatorium = Kod MPC: L25 ? poszukiwanie supernowych
Liczba odkryć SN = 12 ? najnowsze: SN 2019wzj
http://www.supernowe.pl

Napisano

Gratuluję rozpoczęcia budowy!  Jeszcze tylko ustal właściwe wymiary budy abyś miał plac na wszystko co masz tam umieścić, bo jak zwykle brakuje jak już jest gotowe ;) Czekamy na następne zdjęcia z etapu budowy!

Celestron C8-NGT 200/1000, Sky-Watcher Pro-series MAK 150/1800, Uniwersał 90/900,
lornetka TPL 20x80 GIANT,  30x60,   canon EOS 60D, ALccd 5,  Baader UHC-S; Baader O III
PTMA Katowice

Napisano
11 godzin temu, alien napisał:

Opisuj i wstawiaj zdjęcia może i ja się zabiorę za budowę. Choć już nie w tym roku :( właśnie zacząłem remont mieszkania całego dołu.

W dawnym ustroju przy budowie mostu powstawało obok osiedle domków jednorodzinnych, ;) nie ma lepszej okazji na wrzucenie kosztów astrobudki  jak remont mieszkania  :))

Gratuluję Łukasz, chętnie wpadnę na ceremonię otwarcia :)

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano

Dzięki! Do otwarcia jeszcze trochę :) Wszystko już pomalowane, łączniki w drodze, ale mam już pierwszą zagwozdkę. Jak te belki podstawy ustawić dokładnie w kwadracie? Normalnie to bym zmierzył obie przekątne, ale jakiś słup stoi w środku i przeszkadza :( 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Obawiam się że to trochę za mała dokładność, jeśli na belce 10cm pomylę się o 0.5mm, to na 3m zrobi się z tego 15mm. A jak ma po tym jeździć dach na rolkach, to wolałbym mieć większą dokładność. Widziałem gdzieś taki dość długi przymiar kątowy, może takie coś się sprawdzi. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Geodeta by Ci się przydał ;)

A na poważnie to rolki będą pewnie jeździć na szynach. I to tam powinieneś zachować dokładność, belki stanowią tylko podstawę/konstrukcję. Jeżeli ustawisz z dokładnością 15mm to moim zdaniem będzie wystarczająco, a nawet z zapasem.

• Like 3

pozdrawiam Radek

Napisano
5 minut temu, jolo napisał:

Obawiam się że to trochę za mała dokładność, jeśli na belce 10cm pomylę się o 0.5mm, to na 3m zrobi się z tego 15mm. A jak ma po tym jeździć dach na rolkach, to wolałbym mieć większą dokładność. Widziałem gdzieś taki dość długi przymiar kątowy, może takie coś się sprawdzi. 

Jolo to należy zrobić dokładnie :) kątownik jak najbardziej wskazany i nie obawiał bym się o te 0.5 mm gorsze błędy widziałem i jakoś to chodziło i działało :).

• Like 1

CBS - Całkowity Brak Sprzętu ( na chwilę obecną :( ).

Napisano

Z twierdzenia Pitagorasa. Odmierz na belkach dwa odcinki przyprostokątne, trochę krótsze niż te belki, tak abyś mógł przeprowadzić przeciwprostokątną obok piera. Później regulujesz kąt tak, aby wyszła Ci właściwa przeciwprostokątna.

• Like 2

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C

Napisano
Dnia 8.06.2016 at 21:43, Esku1RES napisał:

....Z niecierpliwością czekam na dalszą relację.

Szczególnie z budowy sterowania na odległość ,,Joloszopką" - oczywiście na Arduino Blanco

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

No, trzeba będzie dorobić do Astrohuba moduł sterowania dachem :P

• Like 3

SW 200/1000, TSAPO65Q, NEQ6 Pro SynScan, iOptron CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 2,5x, Nikon D80, D7500, D750, Samyang 135

Szukasz darmowej wersji PixInsigt LE? Zgłoś się na PW!

Napisano
Dnia 10.06.2016 at 13:00, jolo napisał:

... ale mam już pierwszą zagwozdkę. Jak te belki podstawy ustawić dokładnie w kwadracie? Normalnie to bym zmierzył obie przekątne, ale jakiś słup stoi w środku i przeszkadza :( 

Jakby ten czerwony stolik z pierwszego zdjęcia położyć do góry nogami w narożniku tych belek, to wystarczy że belki będą równoległe do prostopadłych boków blatu stolika i mamy gwarancję konta prostego. Im większy stolik/blat tym większa dokładność. :)

• Like 2
Napisano

Nie prościej zamiast szyn prowadzić dach na kołach, w taki sposób w jaki ja to rozwiązałem w swojej budce ? 

Mieszkasz blisko mnie, więc można się ugadać jakbyś chciał podjechać i sobie to zobaczyć. Dodatkowo do wglądu mój zautomatyzowany system do otwierania/zamykania zdalnie dachu.

Pozdrawiam

Marcin

Askar FRA600, ASI2600MM-P, Atik 428ex M, ASI120MM,  Mount CEM70G, własna astrobudka :)

Zapraszam na moją strone:

https://www.facebook.com/SatFot/

Napisano

Jakie szyny ???  Rozwiązanie jest bardzo proste i praktyczne.  Przyjedź, zobaczysz to sobie z bliska :D

post-22241-0-98532200-1429643118.jpg

• Like 2

Pozdrawiam

Marcin

Askar FRA600, ASI2600MM-P, Atik 428ex M, ASI120MM,  Mount CEM70G, własna astrobudka :)

Zapraszam na moją strone:

https://www.facebook.com/SatFot/

Napisano

A tak, widziałem fotki z Twojej budowy :) Ale elementy na dach już mam pomalowane w garażu i nie będę ich raczej zmieniał :)

jolo-astrojolo.png

Napisano

Widzę, że jesteś na bieżąco kontrolowany przez nadzór techniczny :) Bardzo dobrze !

Napisano

Ale Wojtkowi to mógłbyś z okazji Dnia Ojca dać pędzel do łapki - Parzcież on aż się pali do roboty ;)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Tak - wykazują się niezwykłą inicjatywą kontrolną, np synchroniczne skakanie po legarach albo kontrola farby w trakcie wysychania. Bez nich byłoby zdecydowanie nudno :) 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Najlepsi beta testerzy do takich rzeczy :)

Takahashi FSQ 106ED, TS 50/205 guidescope, NEQ6pro belt mod, QHY8L, ALccd5L-IIc, 550d

Napisano
Dnia 10.06.2016 at 13:00, jolo napisał:

Dzięki! Do otwarcia jeszcze trochę :) Wszystko już pomalowane, łączniki w drodze, ale mam już pierwszą zagwozdkę. Jak te belki podstawy ustawić dokładnie w kwadracie? Normalnie to bym zmierzył obie przekątne, ale jakiś słup stoi w środku i przeszkadza :( 

Moja propozycja jest taka http://allegro.pl/katomierz-elektroniczny-wyswietlacz-poziomica-nowa-i6220814261.html

• Like 1

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D

Napisano

O ciekawy patent i cena do przyjęcia. Co prawda podstawa już pomierzona, ale jeszcze sporo do zrobienia. 

A u mnie można powiedzieć - stan zero :) Jeszcze tylko wyrównać i przykręcić podłogę i jedziemy w górę:

IMG_7604.JPG

• Like 5

jolo-astrojolo.png

Napisano

A ja się zastanawiam czemu uparłeś się na kwadrat z pierem dokładnie pośrodku. Trzeba było zrobić prostokąt, piera w kąt - żeby nie przeszkadzał, a w pozostałej części biurko z kompem, wygodna kanapa, lodówka, grill, jacuzzi pod gwiazdami. To się nazywa życie.

• Like 1

pozdrawiam Radek

Napisano
1 godzinę temu, sferoida napisał:

A ja się zastanawiam czemu uparłeś się na kwadrat z pierem dokładnie pośrodku. Trzeba było zrobić prostokąt, piera w kąt - żeby nie przeszkadzał, a w pozostałej części biurko z kompem, wygodna kanapa, lodówka, grill, jacuzzi pod gwiazdami. To się nazywa życie.

Bo zapewne docelowo sterowanie setupem odbywać się będzie z domu. :-)

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc