Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pochwalę się także swoją fotką , miałem niebywałe szczęście :)))

c33877cf5b7438dfm.jpg

No Stary chapeau bas :o

normalnie strzał życia.  :D

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Napisano

Obserwacje Tranzytu rozpocząłem już o północy oglądając pierwszy i drugi kontakt przez świetnie komentowaną transisję na żywo z Norwegi .

Fajnie było spotkać się po latach Gdyni w starym składzie, samo zjawisko niesamowite. Widok Wenus w lornetce i ten efekt 3D na długo zostanie w pamieci

Obserwacje prowadziliśmy z centrum Gdyni z dachu klasztoru z kąd mielismy świetny widok na zatokę, wschód słońca obserwowaliśmy praktycznie od samego początku. Zdięć można dziś było robić do woli, szkoda tylko że nie było widać u nas całego przejścia Wenus, bo niektórzy przy użyciu zegarów zestrojonych z czasem z zegara atomowego, rejestrowali dokładny czas 3 i 4 kontaktu.

zdięcie wykonałem refraktorem SW100/1000EQ3-2 ;  kamera DMK41au; Klin Herschela zdięcia pokolował  forumowy kolega Wojtek

post-307-137699847358_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

I takie małe zestawienie ;)

No trzeba przyznać - piękne zestawienie  :) Mam tylko jedno ale - te dwa Jupiterki to mógłby Kolega usunąć  ;) Tranzyt był po Słonku  :o

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.