Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W trakcie tegorocznej sesji wyjazdowej przyjrzałem się bliżej Galaktyce Trójkąta w LRGB. Efekt jak na załączonym obrazku. Szczegóły techniczne tutaj.

M33.jpg

• Like 5
Napisano

Krótkie serie to moja specjalność :) i mój odwieczny problem wynikający z braku czasu. Darek vel Nowok76 za każdym razem mi to powtarza. Obiecuję poprawę.

• Like 1
Napisano

Jeśli chcesz przez to powiedzieć, że powinienem dozbierać więcej luminancji, to... rzeczy niemożliwe robię od ręki, ale na cuda trzeba kilka dni poczekać :)

A jeśli chcesz powiedzieć coś innego to chętnie się zapoznam z opinią. Jaki jest najbardziej skuteczny sposób redukcji szumu w postprocessingu?

Napisano

Ale ta wersja z "szumem" jest świetna, w przeciwieństwie do v.II gdzie dominuje czysty plastik :)

Osobiście nie lubię M33 - ze względu na dużą ilość stosunkowo bliskich gwiazd, gdzie ciężko uzyskać sensowny kompromis pomiędzy jeszcze gwiazdami, a już szumem lub odwrotnie!?

Dla mnie ok.

Napisano

Skala mega, niestety gdzieś po drodze troszeczkę uciekła ostrość i zdecydowanie mniej agresywnie pozbywać się szumu, w PS jest fajna funkcja na początek Camera RAW gdzie łatwo pozbyć się szumu nie masakrując zdjęcia, oczywiście jak każdego narzędzia używać z umiarem, troszeczkę szumu zawsze wygląda naturalnie i przyjemnie dla oka :)

Rafał

TS, SW, S-Big, Canon, Nikon

Napisano

Dzięki Panowie. Wniosek z tego taki, że do pewnego miejsca to kwestia warsztatu a dalej to kwestia gustu. Ja osobiście wolę wersję z "szumem". Wersję odszumioną zostawiam na forum dla innych, tylko jako przykład działania funkcji wavelet denoise.

• Like 2