Skocz do zawartości

Jak się pozbyć topornego kabla zasilającego SBIGa ???


Jacek E.

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Takie małe cuś a tyle szczęścia SBIGowcom daje :) Ciekawe co toporny kabel i cegłowy zasilacz sobie o tym pudełeczku myślą ;) 

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  🙂
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja też się pochwalę. Z podziękowaniami dla Twórcy tego magicznego pudełeczka. Zasilanie z AH spokojnie daje radę. Zdjęcie robione podczas testów, teraz ma zmienioną wtyczkę 12V bo ta na zdjęciu to ryzykowne posunięcie 

 IMG_4182.thumb.JPG.03f331c01ff0f03aef8fb9435078f737.JPG

  • Like 4

Pozdrawiam serdecznie
Dominik Ball - Częstochowa
S-APO TMB-LOMO 80/480  | HEQ-5 | ST2000XM LRGBHa

www.astrofotografia.czest.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...
53 minuty temu, Amper napisał:

Czym można zastąpić kondensator niskoimpedancyjny 22uF/25V? 

niestety w lokalnych sklepach brak i w sklepach internetowych też bida.

W TME ma być po weekendzie majowym:

esr.thumb.jpg.c17efc1a453f9aec6aa57ab03943e3e0.jpg

Jeżeli Ci się bardzo śpieszy to możesz zamówić np. u piekarza :D

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, yui1 napisał:

W tme są jeszcze takie kondensatory. Czym różnią się o tych Panasonica ??

http://www.tme.eu/pl/details/upw1e220mdd/kondensatory-elektr-tht-niskoimpedan/nichicon/

Tym, że trzeba zamówić min. 25szt ;)

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do znawców,

czy można użyć kondensatorów tantalowych zamiast elektrolitów nisko impedancyjnych ? Pytam ponieważ nie doczekałem się zamówienia, a pod ręką mam tantale o oznaczeniach 226  16+ czyli teoretycznie 22uF/25V  

Omegon 22x85, Omegon 16x70
Meade LB12", 
TMB-LZOS Apo 105/650,
NEQ6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Robiłem takie same porównania. Klatki były identyczne. Żadnych zakłóceń z pudełeczkiem nie stwierdziłam.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  🙂
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, zarek napisał:

Testowałem to samo pudełeczko co Jacek tyle, że na kamerce mono i też mogę potwierdzić, że nie było żadnej różnicy w porównaniu z oryginalnym zasilaczem

No a ja na kolorowej, tak wiec można napisać spokojnie iż podobnych defektów nie czynił. No i już kilku chłopaków to cacko skonstruowało i też nie było problemu... Moze cuś z zasilaczem 12V? Może coś z bebeszkami nie tak....

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  🙂
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Prot napisał:

 ...czy mógłbym jednemu z Was podesłać moje pudełko do sprawdzenia, żeby wykluczyć kamerę?

Ja już niestety nie mam SBIGusia. Myślę jednak, że Twoja kamerka nie jest winna skoro na oryginalnym ziarna brak. Tu problem leży w bebeszkach, kabelkach, wtyku (szczególnie dinowy), gniazdku samego urządzonka czy nawet kabelku zasilającym. Pod tym kontem trzeba go sprawdzić myślę.... Ale wysyłka do FACHOWCA raczej wskazana.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  🙂
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja kamera też szaleje na tym zasilaczu bo mam uszkodzoną celę akumulatora wyjazdowego i napięcie spada czasami na klemach nawet do 10.6V. W tym przypadku prawdopodobnie Astrohub nie jest w stanie podać na ten zasilacz pełengo 12V (bo i skąd) i efektem jest to że kamera działa niby normalnie - chłodzenie i ściąganie klatek z chipu głównego ale chip guidujący ma zdefektowany obraz lub jest on po prostu czarny.  O dziwo oryginalny zasilacz SBIGA podłączony pod klemy akumulatora działa nawet przy takim niskim napięciu, stąd do wymiany akumulatora na razie nie korzystam z tego zasilacza chyba że focę pod domem i zasilam się z  gniazdka.

To co mi przychodzi do głowy na początek to sprawdzenie napięcia na zasilaczach 12V czy po podpięciu obciążenia są one wystarczająco wydolne.  Piszę też o tym dlatego bo mój kolega zasila Astrohuba zasilaczem od XBoxa i w zeszłym tygodniu sprawdzaliśmy go i po podpięciu obciążenia napięcie spada mu na 11V a mój zasilacz, który ma tylko 7A (czyli sporo mniej od XBoxowego) po podpięciu tego samego obciążenia ma spadek napięcie zaledwie do 11.8V. 

Jeżeli to nie pomoże to winą mogą być średnice przewodów użytych w budowie zasilacza - Maciek o tym pisał że zbyt cienkie mogą powodować nieokreślone zachowania.

W sumie aby nie przynudzać do sprawdzenia wszystko po kolei - zasilacz 12V, wtyczka DC, przewody, stabilizatory i oczywiście kondensatory czy zostały zastosowane odpowiednie.

Jeżeli nie rozwiążesz problemu sam i nikt mądrzejszy ode mnie się nie zgłosi z chęcią pomocy to na moją pomoc w sprawdzeniu możesz liczyć.

 

Pozdrawiam serdecznie
Dominik Ball - Częstochowa
S-APO TMB-LOMO 80/480  | HEQ-5 | ST2000XM LRGBHa

www.astrofotografia.czest.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, coy_coyote napisał:

moja kamera też szaleje na tym zasilaczu bo mam uszkodzoną celę akumulatora wyjazdowego i napięcie spada czasami na klemach nawet do 10.6V. W tym przypadku prawdopodobnie Astrohub nie jest w stanie podać na ten zasilacz pełengo 12V (bo i skąd) i efektem jest to że kamera działa niby normalnie - chłodzenie i ściąganie klatek z chipu głównego ale chip guidujący ma zdefektowany obraz lub jest on po prostu czarny.  O dziwo oryginalny zasilacz SBIGA podłączony pod klemy akumulatora działa nawet przy takim niskim napięciu, stąd do wymiany akumulatora na razie nie korzystam z tego zasilacza chyba że focę pod domem i zasilam się z  gniazdka.

To co mi przychodzi do głowy na początek to sprawdzenie napięcia na zasilaczach 12V czy po podpięciu obciążenia są one wystarczająco wydolne.  Piszę też o tym dlatego bo mój kolega zasila Astrohuba zasilaczem od XBoxa i w zeszłym tygodniu sprawdzaliśmy go i po podpięciu obciążenia napięcie spada mu na 11V a mój zasilacz, który ma tylko 7A (czyli sporo mniej od XBoxowego) po podpięciu tego samego obciążenia ma spadek napięcie zaledwie do 11.8V. 

Jeżeli to nie pomoże to winą mogą być średnice przewodów użytych w budowie zasilacza - Maciek o tym pisał że zbyt cienkie mogą powodować nieokreślone zachowania.

W sumie aby nie przynudzać do sprawdzenia wszystko po kolei - zasilacz 12V, wtyczka DC, przewody, stabilizatory i oczywiście kondensatory czy zostały zastosowane odpowiednie.

Jeżeli nie rozwiążesz problemu sam i nikt mądrzejszy ode mnie się nie zgłosi z chęcią pomocy to na moją pomoc w sprawdzeniu możesz liczyć.

 

Dzięki,

sprawdzę w weekend zasilacze;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W dniu 7.02.2017 o 06:26, zarek napisał:

Niestety nie, załączam poprawiony schemat. Pamiętaj, że zasilacz można zasilać tylko z napięcia stałego 12V a nie jak napisałeś na schemacie 12-18V. Podaję też numery pinów, na które trzeba podać napięcia. Numeracja pinów jest na zdjęciach wyżej, dokładnie się z tym zapoznaj, bo numeracja nie jest intuicyjna a dodatkowo producenci różnie numerują piny. Masz rację, że kondensatory elektrolityczne trzeba odpowiednio podłączyć, zazwyczaj "zerem do grandu ;) ale zwróć  uwagę, że w przypadku napięcia -12V ujemny (czy zerowy) biegun kondensatora podłączony jest do napięcia niższego czyli -12V a jego "plus" do napięcia wyższego czyli do 0V (GND).
Pamiętaj, żeby przed podłączeniem wtyczki do kamery koniecznie sprawdzić poprawność napięć na pinach.

schemat.jpg.55159c4ffe4ed386e10c455860aa1ed2.jpg

 

Opis jasno mowi , ze ten modul  nalezy zasilać tylko z napięcia stałego 12V. 
Z tego co widze na schemacie to +12V jest podawane na wprost, bez zadnego zabezpiecznia i  regulacji.
W praktyce zedne zrodlo zasilania nie da nam idelanie symetrycznego +12V.
Czyli jesli zasilamy ten modul z akumulatora samochodowego to mamy na wyjsciach np: +14.5V (napiecie akumulatora) , -12V, +5V   ( zamiast +12V, -12V, +5V) 
Jesli z zasilacza 12VDC to mamy na wyjsciach np: +13.0V (napiecie zasilacza + jakies zaklocenia z sieci) , -12V, +5V   ( zamiast +12V, -12V, +5V) 

1. Czy takie roznice (niesymetrycznosc) napiecia dla 12V sa jakos w praktyce odczuwalne dla kamreki  - np szumy na matrycy , problemy z chlodzeniem ...itp?
2. Czy (dla poprawienia smetrycznosci i zabezpiecznia na 12V) nie jest wskazane w tym przypadku dolozenie do ukladu jeszcze regulatora dla +12V ?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idea zasilacza jest taka, żeby zasilać go ze stabilizowanego źródła +12V, które zazwyczaj dostępne jest na setupie. Akumulator więc odpada. Po odwróceniu napięcia +12V dostaję na wyjściu -11,9V co jest raczej bez znaczenia dla poprawnej pracy kamery.

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Szybkie pytanko.

Dokumentacja techniczna AMSRI-7812-NZ mowi ze m,ax Iwyj. dla tego regulatora przy 12V wynosi=150mA. Czyli przy opisywanym w tym watku 1.2A /12V poboru dla kamery regulator powinien sie wylaczac termicznie albo juz dawno "wysylac sygnaly dymne" :). Oryginalny zasilacz do Sbiga ST ma zdaje sie po 500mA na VDC 12V i -12V. Czyli 3 razy wiecej niz ten AMSRI niby moze z siebie dac. O co chodzi, ze to jednak dziala?

Pobor pradu na -12V jest mniejszy niz 150mA czy blad w dokumentacji?

AMSRI-7812-NZ.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wybaczcie Panowie że odkopuje stary temat ,ale z racji że nie mogę znaleźć niektórych części ( AMSR2-7805-NZ wycofane ze sprzedaży, AMSRI-7812-NZ też ciężko dostać ) mam pytanko do znawców tematu o jakieś zamienniki tak ,chodzi mi przetwornice DC\DC Uwyj=5V i Uwyj=-12V.

Czy zamiast  AMSRI-7812-NZ może być AMSRO-7812-NZ ,a zamiast AMSR2-7805-NZ może być AMSR2-7805JZ ? 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odswiezam watek i wrzucam nieco zmodyfikowana konstrukcje kabelka do SBIGa.
Podstawowe roznice to:

- inne uklady prztewornic ( CU INC VX78xx ),
- mozliwosc zasilania z dowolnego zrodla DC w zakresie od +12V do +20V  (wydajnego pradowo),
- uzycie kondesatorow ceramicznych ( bipolar - nie trzeba pilnowac polaryzacji  kond. podczas montazu)
- proste filtrowanie ew. zaklocen.

+5V DC ( 2A)

W moim przypadku do uzykania +5V uzylem chinski DC-DC converter na LM2596 ( pelno tego na ebayu albo aliexpress).
Zmodyfikowalem go dopasowujac jego ksztalt do obudowy i wymieniajac oryginalne kond. na elektrolity lepszej jakosci.
Rzecz jasna napiecie wyjsciowe +5VDC trzaba bylo ustawic potencjometerm.

+5V DC mozna uzyskac rowniez na bazie ukladu  CUINC V7805-2000 
URL: https://www.cui.com/product/resource/v78xx-2000.pdf
( wiecej info na zalaczonych obrazkach)


+12V / -12V DC  (0.5A)

Zostalo wykonane uzywajac 2 sztuk przetwornicy DC-DC  CUINC VX78012-1000 
URL: https://www.cui.com/product/resource/3dmodel/vx78012-1000
Bazujac na nocie katalogowej i wlasnych przemysleniach wstawilem kilka dlawikow przeciw ew zakloceniom.

Wszystko sprawdzone i dziala jak nalezy.

Szczegoly ponizej:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sbig_DCDC_01.jpg

Sbig_DCDC_03_V78xx.jpg

Sbig_DCDC_04_LM2596.jpg

Edytowane przez michulus
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2020)