Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu dzisiejszym skierowałem swoją lornetę na ciekawą gwiazdę zmienną typu Mira R Tri w Trójkącie i około godz. 16.50 UT,dałem na 6.1 magnitudo :)) w lornetce jaśniutka i pomarańczowy kolorek. Jej przewidywane maksimum wypada na początku Grudnia 2016r. Choć efemeryda VSX przewiduję na początek Stycznia 2017 roku? R Tri jest typową mirydą o dość stabilnym okresie. W średnim maksimum osiąga jasność 6.2 mag a w średnim minimum 11.7 mag w ciągu 266.9 d. Jest dostępna do obserwacji od lipca do końca marca następnego roku. Poniższy wykres,według obserwatorów AAVSO jej jasność jest na poziomie około 6 mag! Zachęcam do jej monitorowania i dołączenia do krzywej jasności. 

R Tri.jpg

• Like 6

Lornetka DO extreme ED 7x50 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bardzo dobrze widać R Tri na wieczornym niebie, przedwczoraj oceniłem ją na ok 6.2 mag i chyba już bardziej nie pojaśnieje

Dnia 18.11.2016 at 21:06, astrodamian27 napisał:

Jej przewidywane maksimum wypada na początku Grudnia 2016r. Choć efemeryda VSX przewiduję na początek Stycznia 2017 roku?

Efemerydy z biuletynu AAVSO są dokładniejsze i częściej udaje im się przewidzieć zbliżony moment maksimum. Przy mirydach termin poszczególnych maksim lubi być różny od tych, które przewiduje się w efemerydzie.

Dnia 18.11.2016 at 21:06, astrodamian27 napisał:

Jest dostępna do obserwacji od lipca do końca marca następnego roku.

Tutaj się jeszcze pochwale, że w ubiegłym sezonie obserwacyjnym udało mi się wypunktować R Ti już od początku czerwca, aż do I dekady kwietnia. Pomógł mi w tym fakt, że akurat wtedy wypadało jej maksimum. Ale sam przyznaje, że te obserwacje z początku czerwca nie były zbyt dokładne ze względu na niskie położeni R Tri oraz jasne niebo w jej okolicy. Poniżej wstawiam wykres z moich obserwacji z ubiegłego sezonu:

r tri.jpg

• Like 5

Liczba obserwacji gwiazd zmiennych: SOGZ: >11 000   AAVSO: >9000

Messier: 110/110      H400I: 400/400

http://sogz-ptma.urania.edu.pl/

Bogdan Kubiak

• 7 miesięcy później...
Napisano

W dniu wczorajszym rzuciłem okiem na R Tri które maksimum wypada około 22 Sierpnia według Biuletynu AAVSO,czyli nie cały miesiąc i dałem na 7.5 magnitudo  o około godz. 23.21 UT, :)) Pięknie jaśnieje.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 lata później...
Napisano

Nasza bohaterka R Tri,bardzo powoli zbliża się do maksimum jasności :)) Gwiazdozbiór Trójkąta widoczna wysoko nad wschodnim horyzontem. 

Mapka położenia gwiazdy R Tri; STAR ATLAS 

R Tri krzywa.png

R Tri mapa.png

• 2 lata później...
  • 3 lata później...