Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiejsze zdjęcie + zestawienie z kilku tygodni - SW MAK 90 (Barlow 2x) + ASI 224MC (filtr UV/IR cut).

wenus_kwieciak_astrofotka_pl_2017_galeria.thumb.jpg.f682e53012ca3c6d48a351aeda7b2e24.jpg

• Like 2

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50, SW Evostar 80EDX, Skytinel SN22

Napisano
2 godziny temu, DarX86 napisał:

Już nie mogę się doczekać 0% :)) 

W tym roku nie doczekasz się. :P 

Tarcza Wenus w ciągu kilkunastu dni urośnie jeszcze do 59,4" ale ze względu na szeroką 8-stopniową konjunkcję minimalna faza wyniesie równy 1%.

• Like 1
Napisano
27 minut temu, Panasmaras napisał:

Najbliższe 0% Wenus dopiero w 2117, a potem w 2125 ;) 

Czyli tranzyty :)

Swoją droga to chyba maksymalna faza jaką możemy bezpiecznie zaobserwować to około 0,5%

Słońce wtedy zachodzi a planeta jest na wysokości około 4 stopni. Oczywiście zakładam najkorzystniejszy układ, że kąt pomiędzy horyzontem, Słońcem a planetą to około 90 stopni. Taką konfigurację będziemy mieli 31 maja 2020.

A 3 czerwca 2020 faza wyniesie 0,003% przy separacji 26' od Słońca :P

• Like 1
Napisano
20 minut temu, Lukasz83 napisał:

Słońce wtedy zachodzi a planeta jest na wysokości około 4 stopni.

Ale w takiej sytuacji chyba nie warto czekać na zachód Słońca przy zdegradowanej przez seening tarczy Wenus zaledwie 4 stopnie nad horyzontem, tylko zaczaić się na nią w dzień na granicy cienia rzucanego przez jakiś budynek. Jest ryzyko, jest zabawa. Geek

Napisano
1 minutę temu, jutomi napisał:

Ale w takiej sytuacji chyba nie warto czekać na zachód Słońca przy zdegradowanej przez seening tarczy Wenus zaledwie 4 stopnie nad horyzontem, tylko zaczaić się na nią w dzień na granicy cienia rzucanego przez jakiś budynek. Jest ryzyko, jest zabawa. Geek

Jak mawiał klasyk - za stary na to jestem ;)

BTW - trudno tu mówić o tarczy :P to będzie raczej pęknięty pierścionek. Polujemy na kształt a nie na detal więc przy 4 stopniach w filtrze IR850nm powinno dać się złapać to co chcemy. Zresztą w tym roku też będę łapał 4 stopnie nad horyzontem więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Napisano

Piewsze koty za płoty. Moja pierwsza fotografia Wenus i druga nową kamerką. I teraz pytanie, bo mam ewidentny problem z ostrością. Macie jakiś pomysł jak ustawić ostrość przy tak nisko znajdującej się planecie? Dodam, że nie posiadam maski Bahtinova.

Ven_185306_Y8castr_g4_ap22.tif

SW Mak 127/1500, ASI 120 MM-S, 90% z 5000 klatek (FireCapture, Castrator, AutoStakkert!)

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano
Godzinę temu, cyberboss napisał:

Piewsze koty za płoty. Moja pierwsza fotografia Wenus i druga nową kamerką. I teraz pytanie, bo mam ewidentny problem z ostrością. Macie jakiś pomysł jak ustawić ostrość przy tak nisko znajdującej się planecie? Dodam, że nie posiadam maski Bahtinova.

Ven_185306_Y8castr_g4_ap22.tif

SW Mak 127/1500, ASI 120 MM-S, 90% z 5000 klatek (FireCapture, Castrator, AutoStakkert!)

Ostrość na czuja - ustawisz bez problemu ale najpierw musisz ustawić poprawną ekspozycję bo sierp masz przejarany na maksa :)

Jak ekspozycja będzie ok, to patrzysz na "rogi" sierpika - jak są spójne i nierozdwojone to znaczy, że ostrość jest akceptowalna.

PS: wrzucaj na forum zdjęcia w .jpg a nie .tif, wtedy łatwiej się ogląda i nie trzeba pobierać.

Napisano

No to muszę spróbować jutro. Już za wiele okazji nie będę miał. Dzisiaj wróciłem do domu dość późno i robiłem wszystko na wariackich papierach: rozstawienie setupu, wyważenie i zbieranie materiału. Kilka minut później planeta schowała się za świerkiem sąsiada:(

Dzisiaj spróbuję jeszcze swoich sił na Jowiszu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ło matko - na wykończeniu, ostatnie stadium anoreksji ;) 

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Super kolekcja. Gratuluję

TAKAHASHI FSQ-106ED,  Samyang 135, SW 150/750,
ASI 2600 MM, QHY 163C, QHY 163 M
NEQ 6, ZWO AM 3, AstroWalker, Platforma paralaktyczna
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
  • wessel przypiął ten temat
  • 8 miesięcy później...
Napisano

Jak się nie ma co się lubi...
Z Merkurym poległem, za blisko Słońca na tak kiepskie warunki. Więc chociaż Wenus złapałem, rozmiar podobny tylko faza nie ta :) |
GSO 10" na Neq6, GSO 2,5x, ASI224

1.jpg.e766e9527d815291067c87e02f760fab.jpg

• Like 6
  • 2 tygodnie później...
Napisano
31 minut temu, Alice napisał:

To próbuj jak będzie wysoko, bo atmosfera przy takiej wysokości już też sporo pochłania :)

Tylko kto mu ją teraz wyżej podniesie ;)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Wczoraj rozstawiłem się już około 17:30 przy wysokości Wenus ponad 30*

Ale tonęła w blasku łuny Słońca i za nic nie mogłem jej zlokalizować - a stałem w cieniu dobrze osłonięty.

Trzeba będzie jeszcze poczekać 30-40 dni aż się wyraźnie zwiększy dystans pomiędzy Wenus a Słoneczkiem

• 4 tygodnie później...
Napisano

21:10 Ustka z canona 550D i Tamronka 70-300 na widoczki z reki :)

Wenuska.thumb.jpg.eb827d082639ef733bffb780d0212ddc.jpg

• Like 4

Napisano

Piękna fotka!:))

Ja wczoraj ustrzeliłem taką Wenus, z synty 12, barlowa 2x i kamerki ASI120MM.

05.05.2018, Stack 1000 z 5000 klatek.

wenuus.png.48d449aa33ab270ac92e9ffb4f430dd0.png

I wersja inaczej obrobiona

157277821_kolejnawenus.png.a45970a5df8a01e2c4c2dbe012535885.png

• Like 6

Życzę pogodnego nieba!:)

Napisano
59 minut temu, wessel napisał:

W wersji finalnej zamapowałem kolory pod wygląd wizualny Wenus.

Maciek - A jak się robi takie mapowanie, skąd wzorzec kolorów, jak na fotografię przenosi w odpowiednie miejsce? Kilka razy z tym się spotkałem ale zawsze zapominałem poczytać, zapytać....

Napisano

W przypadku Wenus - sygnał IR zmieszany z UV to zielony, samo IR to czerwony a UV to niebieski. To wzór według Łukasza Sujki. Efekt to pierwszy obrazek z tej serii lub zbliżony. Ostatni obrazek to zastąpienie czerwonego pomarańczowym.

W przypadku Wenus i filtrów IR i UV mapowanie to po prostu przypisanie koloru filtrowi. Podobnie jak np. paleta HST gdzie kolory przypisane są filtrom Ha, SII i OIII. Inna paleta- inne mapowanie.

• Like 1