Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lubię jeść spaghetti i to również jednym z ulubionych obiektów - Marcin Paciorek nas uraczył piękna fotografią w marcowym Heniu.
Gratuluję relacji Łukasz :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

I to jest sedno OT. Pierwszy raz słyszałem (to znaczy czytałem) o tym "wynalzku", ale już mam ochotę go odnaleźć, choćby nawet tylko w atlasie.

• Like 2

Vortex Viper HD 10x42, APM ED 25x100

Napisano
22 minuty temu, Grzesiek napisał:

już mam ochotę go odnaleźć, choćby nawet tylko w atlasie.

W wirtualnym :)

SP.jpg

SP.jpg

• Like 1

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Widzieć gałami nie widziałem, ale już dawno wpadł mi w ślepia ,,obrazek" i gdy tylko się pojawia w pracach na forach wpatruję się jak sroka w gnat ;)

Napisano
15 godzin temu, lukost napisał:

Patrząc w tym kierunku (znaczy na pogranicze Byka, Woźnicy i Bliźniąt), kierujemy wzrok w stronę Ramienia Perseusza i Ramienia Zewnętrznego - przeciwną niż ta, gdzie znajduje się kipiące bogactwem pyłowych struktur centrum Galaktyki; doskonale widać to w mroźne i przejrzyste zimowe noce - Droga Mleczna w tym rejonie nieba jest niewyraźnie zarysowana, eteryczna wręcz, kompletnie nie przypominając tego, co możemy podziwiać w Strzelcu czy Tarczy.

Tyle, że za eteryczność Drogi Mlecznej w tym kierunku właśnie w znacznej mierze odpowiada bogactwo pyłowe :) 
Oczywiście, gdyby w tym kierunku zawijały ze dwa ramiona galaktyczne więcej, pyły te odcinałyby się wyraźniej.

Napisano

Szczerze powiedziawszy, nie spodziewałem się tego obiektu jako OT ( już prędzej spodziewał bym się Pętli Barnarda), ale z drugiej strony sporo osób ma teleskopy od 10" wzwyż, plus filtry - więc dlaczego nie :) Ciekawe ilu obserwatorów zda w tym wątku swój raport z prób wyłapania choćby cząstki tej mgławicy - osobiście nazwałem ją sobie mózgiem Byka. Jest ona w moich planach chyba od ponad roku albo dłużej, ale nie podchodzę z braku filtra. Gratuluję upolowania 4 kosmyków ;)

Lukost, a łapałeś może tę kulkę Sh2-242 po lewej? Wydaje się nie być trudna.

• Like 2
Napisano
13 godzin temu, MaPa napisał:

@Łukasz  - A ja myślałem że tego nie da się zobaczyć ! Coś podobnego !

Hmm, próbować zawsze warto. Pamiętam moje zdziwienie, gdy zobaczyliśmy mgławicę Ołówek w Żaglu w achromacie 120/600 Jurka. 

8 minut temu, Damian P. napisał:

Lukost, a łapałeś może tę kulkę Sh2-242 po lewej? Wydaje się nie być trudna.

Nie próbowałem, ale nie omieszkam do niej podejść; może być trudna, bo B. King pisze, że "The only object I couldn't see in my anticenter sweep was the faint emission nebula Sharpless 2-242. Despite its bright appearance in photographs, no amount of telescope tapping could convince me it was there. Perhaps you'll have better luck."

Napisano
12 godzin temu, lukost napisał:

Hmm, próbować zawsze warto. Pamiętam moje zdziwienie, gdy zobaczyliśmy mgławicę Ołówek w Żaglu w achromacie 120/600 Jurka.

Pamiętam i potwierdzam, ale obiekt tak egzotyczny, że musiałem uwierzyć Ci na słowo że to jest "wydarzenie" ;) Masz większe rozeznanie czy należy być zaskoczonym :)

Tak,Sbig,AP,SW....
http://www.astromarcin.pl

Napisano
Przed chwilą, MaPa napisał:

Masz większe rozeznanie czy należy być zaskoczonym :)

Padłem :D 
Ale jednocześnie zapamiętam sobie, że w razie wspólnego wyjazdu z Łukaszem do RPA, będę pytał, np:
 - Łukasz, widzę chyba obiekt xxx. Czy uważasz, że wyrażenie "o ja #@$%@!!" będzie stosowne?

Napisano

Muszę przyznać, że mnie też bardzo zaskoczył ten obiekt jako OT. Kiedyś o nim słyszałam, zdjęcia widziałam i byłam święcie przekonana, że tego nie da się zobaczyć, ale jak widać żyłam w błędzie. Heh może kiedyś będzie dane mi go wyłapać [emoji14]

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | Oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Canon 1100d | Slik Pro 700 DX
astrosztuka

Napisano

Moja pierwsza myśl: "aleś wymyślił luksot !"

Jak kiedyś zakupie dużego Newtona to spróbuje a na razie poczytał bym tak jak pisze Damian o pętli Barnarda.

Napisano
57 minut temu, karl napisał:

a na razie poczytał bym tak jak pisze Damian o pętli Barnarda.

Zamówienie przyjęte. W najbliższą czystą noc odświeżę ją sobie w lornetce, a resztę opisu zacznę popełniać jakoś na dniach :) 

Gość Paweł Trybus
Napisano

Ten obiekt, podobnie jak Pętla Barnarda, to moje wielkie marzenie obserwacyjne. Liczę, że się spełni, prędzej czy późnej.

Napisano

Obskoczyłem dziś gromady otwarte w okolicy Simeisa 147, zaliczając Czernika 23, Basel 4, Berkeley 17 oraz DoDz 3 i 4. Ta ostatnia to zdecydowanie obiekt lornetkowy , co do reszty najlepiej sprawdza się teleskop plus średnie powiększenia (w okolicy 100x). 

Błąkając się w tym rejonie nieba zahaczyłem też o Barnarda 34, czyli owalną, wypraną z gwiazd, niezbyt dużą, lecz wyraźną "dziurę" w niebie, zlokalizowaną pomiędzy emkami 36 i 37. Mgławica ładnie prezentowała się zarówno w Taurusie 300/1500 (z ES-em 28 mm na pokładzie), jak i w lornetce 7x50. Pierwszy raz świadomie obserwowałem tą "ciemnotkę" (mimo że wcześniej pewno wielokrotnie miałem ją w polu widzenia przy okazji spoglądania na rzeczone Messiery) i nie powiem - jest całkiem, całkiem. 

PS Sharplessa 2-242 podobno da się wyłapać w trzynastu calach, ale to trudne cholerstwo. Mi się dziś nie udało. Porażkę zaliczyłem także w przypadku planetarki oznaczonej jako Kohoutek 3-68. 

• Like 5
Napisano
Dnia 12.01.2017 at 20:55, lukost napisał:

Pętla jest łatwa, ale pod dobrym niebem. Inaczej ratuje nas tylko filtr H-beta. 

A ja Pętli nie widziałem, pomimo starań. Chyba jestem trochę ślepy na czerwień. Przy czerwonej latarce też nie widzę nic na mapach.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
42 minuty temu, lukost napisał:

A z filtrami próbowałeś? 

Chyba nie próbowałem. Jednak przy innych mgławicach emisyjnych (np. Rozeta), moje filterki UHC-E wetknięte w okulary lornetki 10x60 bardziej przeszkadzały, niż pomagały. Co innego na planetarkach - taki Ślimak (NGC 7293) wprost wyskakiwał z tła, nie mówiąc o Hantlach.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf