AstroLife Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Witam wszystkich serdecznie na forum Wbrew pozorom to nie jest mój pierwszy post. Posiadałem tutaj konto jakoś w latach 2008-2010 niestety zgubiłem do niego hasełka. W tamtym okresie pisałem artykuły oraz tworzyłem kalendarze dla zaprzyjaźnionego z forum astronomicznym portalu AstroVision.pl z którym ciągle jesteśmy w dobrych stosunkach Po kilkuletniej przerwie postanowiłem wrócić do popularyzacji i promowania astronomii z własnym blogiem astrolife.pl na którym dzielę się swoimi doświadczeniami astronomicznymi oraz w dalszym ciągu tworzę kalendarze i różne pomocne materiały - jednak już w formie video Zapraszam was do obejrzenia ostatniego filmu mojego autorstwa poświęconemu Wielkiej Mgławicy Oriona - M42. Życzę miłego oglądania P.S. Zależy mi na tym aby móc dzielić się z wami moimi materiałami ponieważ wydaje mi się że mogą być pomocne dla wielu osób (zwłaszcza kalendarze). Chciałbym to robić w sposób zgodny z regulaminem forum więc jeśli umieściłem wątek w złym dziale lub popełniłem jakieś błędy prosiłbym moderatorów o sprostowania i nauczkę na przyszłość Pozdrawiam. 5
Panasmaras Napisano 10 Lutego 2017 Napisano 10 Lutego 2017 Heh, a ja znowu z wymową: Huygens - jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi, wymawia się "hałhens", najlepiej z harczącym "h" (choć zwykle słyszy się nieco spolszczoną wersję wymowy "chojchens", z miękkim "ch") - tu masz najlepszą wymowę (1:00) Charles Messier z kolei był Francuzem, więc nie "czarls mesier" tylko raczej coś w rodzaju "szarl mesje" (z akcentem na ostatnią sylabę). Filmik ciekawy, działaj dalej 1
Gość pwlstk Napisano 10 Lutego 2017 Napisano 10 Lutego 2017 17 minut temu, Panasmaras napisał: Heh, a ja znowu z wymową: http://www.voicerss.org/api/demo.aspx Gorąco polecam w takich kwestiach.
AstroLife Napisano 11 Lutego 2017 Autor Napisano 11 Lutego 2017 da Dnia 10.02.2017 at 13:34, Panasmaras napisał: Heh, a ja znowu z wymową: Huygens - jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi, wymawia się "hałhens", najlepiej z harczącym "h" (choć zwykle słyszy się nieco spolszczoną wersję wymowy "chojchens", z miękkim "ch") - tu masz najlepszą wymowę (1:00) Charles Messier z kolei był Francuzem, więc nie "czarls mesier" tylko raczej coś w rodzaju "szarl mesje" (z akcentem na ostatnią sylabę). Filmik ciekawy, działaj dalej Dzięki za uwagi Masz rację, mogłem się bardziej przyłożyć do wymowy nazwisk. P.S. ale tego gościa w filmiku nie mogę zdzierżyć
Rekomendowane odpowiedzi