Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bajastro
Napisano

Nic nie wyostrzałem...korekcję zrobiłem na krzywych. Ostrości lepszej nie złapię z mojego EOSa.

• 2 tygodnie później...
Gość bajastro
Napisano

Dzisiaj pogoda do bani, ciężko się foci w takim syfie. Chmury małe, ale co chwilę zasłaniają Słońce jak nie w całości to w części (na jednej fotce ze Słońcem to złapały się chmurwy w H-alphie). Naskładam kasy to kupię chyba kamerę ASI120:

post-3640-0-96433000-1433179976_thumb.jp

Napisano

Naskładam kasy to kupię chyba kamerę ASI120:

attachicon.gifIMG_0244a.JPG

ASI120 nie nadaje się za bardzo do H-alpha ze względu na powstające pierścienie Newtona - patrz kilka postów wyżej.

Ja za parę dni będę inwestował w Chameleona 3 i to wydaje się być chyba najlepszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem dobrym zarówno do Słońca jak i planet :)

Napisano

Zdjęcia zdjęciami, ale wizualnie już dawno nie widziałem takiej nudy w h-alpha na Słońcu... :)

Sky Watcher 14" GoTo, SW 120/600 + Daystar Quark, SW AZ-EQ5

Napisano

Zaprezentuję pierwsze moje próby z kamerką planetarną DMK 21AU04.AS (B/W). Koniecznie chciałem zrobić zdjęcie Słońca i zrobiłem:

post-2739-0-14164300-1433523308.jpg

ta fotka z FireCapture, avik 1 min 60fps

a teraz (jak pewnie większość z nas) zacznę czytać instrukcję :)  i najpierw tworzyć, a potem doskonalić swój warsztat. Na pierwszy ogień muszę:

1. wybrać docelowy program do akwizycji (na razie próbowałem FireCapture i IC Capture)

2. ustawić ostrość (no i tutaj zagwozdka: jak ustawić ostrość skoro w pełnym Słońcu nie widzę nawet obrazu i kursora na laptopie  :D )

3. nauczyć się operować parametrami ekspozycji

4. stackować aviki

5. j.w. dla obiektów US poza Słońcem

6.

7.

8. zaprząc do focenia GSO10"

9.

???

• Like 9

pozdrawiam Radek

Napisano

Cudne 8)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Łukasz pierwszy raz widzę tak świetną animację.Brawo!Widać Chamaleonik kawał roboty odwala,nie mówiąc już o oprawcy bo on jest głównym winowajcą  8)

SW 200/1000,Point Grey Blackfly z IMX249,CG 5,ND 3.8,Solar Continuum,Baader Uv/Ir-Cut,TeleXtender 5x, EOS 500,Sigma 17-70 Dc Macro Os,Helios 44M-4,PS 4.

Napisano

Oglądam te zdjęcia podczas śniadania. Powiem szczerze musiałem przerwać na pół godziny i pozbierać szczękę z podłogi. Rewelacja.

TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano

Piękne to nasze Słoneczko. Radek, do składania mozaiki wypróbuj darmowy Microsoft ICE - wyrówna Ci kadry i poziomy też, wszystko z automatu.

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzisiejsza lekcja to akwizycja, ustawianie ostrości, a cała reszta to tak przy okazji. Ale mimo wszystko, fociarze US - strzeżcie się - nadchodzę  ;)

• Like 2

pozdrawiam Radek

Napisano

Dzisiejsza próba z nową kamerą - Point Grey Grasshopper Express - stack  300kl.

post-1262-0-43668900-1434300184_thumb.jp

• Like 7

Teleskop słoneczny 228 h-aplha,C11, EQ8,Point Grey Grasshopper Express.

Gość bajastro
Napisano

Słońce sprzed chwili z lustrzanki i lunta 60:

post-3640-0-07039200-1434300419_thumb.jp