Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Chciałbym zakupić nową lunetę do obserwacji przyrody, ptaków, krajobrazu, a czasem może i nieba.  Wiem że to spory zakres wymagań, ale może polecicie mi jakąś lunete w cenie do max 1500 zł

Wstępnie zainteresowały mnie takie modele:

Celestron Ultima 80,

Celestron Ultima 100 (jeśli jest sens dopłacać bo 80-ka jest kilka stów taniej),

Nikon PROSTAFF 3 z okularem 1

Delta Optical Titanium 65ED II.

Możecie podpowiedzieć, która wg Was jest najlepsza?? i dlaczego ??   Może mieliście okazje przez niektóre z nich popatrzeć....  Będę wdzięczny za sugestie.

Napisano

Może jednak coś doradzicie..... ?? Choćby jaka jest różnica między tymi soczewkami bak4, a tymi ED    ??     Bo bak7 to chyba najgorsze ??

Napisano

Wojtku, problem z twoim pytaniem jest taki, że pytasz o sprzęt, którym rzadko interesują się osoby obserwujące nocne niebo. 
Sądzę, że więcej odpowiedzi uzyskałbyś na jakimś forum ptasiarskim lub myśliwskim. 

• Like 1
Napisano
Dnia 17.04.2017 o 19:56, wojtek7777 napisał:

Witam
Chciałbym zakupić nową lunetę do obserwacji przyrody, ptaków, krajobrazu, a czasem może i nieba.  Wiem że to spory zakres wymagań, ale może polecicie mi jakąś lunete w cenie do max 1500 zł

Wstępnie zainteresowały mnie takie modele:

Celestron Ultima 80,

Celestron Ultima 100 (jeśli jest sens dopłacać bo 80-ka jest kilka stów taniej),

Nikon PROSTAFF 3 z okularem 1

Delta Optical Titanium 65ED II.

Możecie podpowiedzieć, która wg Was jest najlepsza?? i dlaczego ??   Może mieliście okazje przez niektóre z nich popatrzeć....  Będę wdzięczny za sugestie.

Tak się cudownie składa, że widziałem wszystkie wymienione lunety ;)

Zdecydowanie Delta Optical Titanium 65ED II. To jest bardzo przyjemna luneta, mała, lekka i dająca zaskakująco dobry obraz zarówno w obserwacjach dziennych jak i w astro. 

• Like 1

www.wzrokowiec.com
..................................
8x30 7x36 7x50 10,5x44

PTMA W-wa, OTOP

• 5 miesięcy później...
Napisano
Dnia 9/29/2017 o 12:07, Michal Godek napisał:

Witam,

Posiadałem tę lunetę - LINK - przez kilka lat. Nabyłem jako lekką mobilną lunetę do plecaka na piesze wyprawy.

spam

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano
Dnia 9/29/2017 o 12:07, Michal Godek napisał:

Witam,

Posiadałem tę lunetę - LINK - przez kilka lat. Nabyłem jako lekką mobilną lunetę do plecaka na piesze wyprawy.

Lucynka zwyczajnie zmieniła płeć, teraz to modne, zachodnie:)