Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Od lat interesuję się astronomią, obserwacje prowadziłem lornetką oraz marketową "lunetą" o której nie warto nawet wspominać. O dziwo, nie zniechęciły mnie te wynalazki i dojrzałem do kupna teleskopu z prawdziwego zdarzenia. Mieszkam na przedmieściach Bielska-Białej w domku z ogrodem. Nie wykluczam samochodowych wycieczek na pobliskie szczyty (Przegibek, Magurka itp.). Chciałbym najwięcej czasu poświęcić obserwacjom planet, oraz mgławic. Astrofotografię wykluczam. Budżet, jaki posiadam to 2 300 zł. I teraz prośba do Was, który z poniższych sprzętów wybralibyście, czy może jest jeszcze bardziej korzystny wariant o którym nie wiem?

opcja 1

opcja 2

opcja 3

Z góry dziękuję za pomoc. :dance:

Napisano

Jeśli to maja być tylko obserwacje wizualne , rozważ zakup Newtona na montażu dobsona.  W tym budżecie spokojnie jakiś 8-10 calowy teleskop jest w zasięgu.  Oczywiście jest to dużo cięższy i mniej mobilny sprzęt , ale możliwości ma nieporównywalnie większe.  Inna opcja to zamiast inwestować w paralaktyka z goto i ten refraktorek,  pomysł nad dobrą lornetą. Co dwoje oczu to nie jedno :)

• Like 2
Napisano

(subiektywnie)

Jeśli ma to być sprzęt do wizuala to newton na dobsonie z możliwie największym lustrem... za 2300 można kupić używanego 12 calowego newtona (305mm zwierciadło). Jest to docelowy sprzęt większości wizualowców. Przy ogniskowej 1500mm planetki z taką aperturą czekają już tylko na dobry seeing ;)

Do mgławic tylko apertura więc doradzam szukanie dużego używanego newtona - j.w.

Doradzam poszukać używanej synty na giełdzie naszego forum lub astromaniak.pl lub astropolis.pl ...

Miałem do czynienia z 12calową pełną tubą GSO i nie jest taka groźna (kupiłem za 2 tysiaki i sprzedałem za 2 tysiaki).

Radzę nie upierać się przy nówce - chyba, że jest się już doświadczonym astroamatorem i che się zakupić "ostatni sprzęt docelowy" (ale zawsze chce się więcej :)))

Odradzam lornetki i refraktory mniejsze niż 150mm....

P.S. miałem takiego newtona i był świetny:  teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_34&products_id=2039&lunety=Teleskop_GSO_Dobson_12%27%27_DeLuxe_305/1500_

• Like 1

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Wizualne mgławice i galaktyki to tylko Newton, a więc na Dobsonie. Z czasem możesz pokusić się o platformę do niego by zwiększyć komfort obserwacji. Można ją zbudować samemu, lub z pomocą kolegów. Albo kupić.

• Like 1
Sekcja Astronomiczna Szkoła Talentów Żagański Pałac Kultury
Jana Pawła II 7 - 68-100 Żagań
MEADE 6", Dobson 10", ED100 i takie tam szkiełka

astronom_jacek.jpg

Napisano

Te wynalazki z goto sobie odpuść z linków, tak jak poprzednicy 10 calowy teleskop newtona z montażem dobsona, jeśli chcesz nowy to masz dobry mieszczący się w budżecie Newton GSO deluxe 10 calowy, no i nie zapomnij o folii badera do teleskopu aby słońce obserwować. Jak się wciągniesz później może dokupisz lepsze okulary plus filtr mgławicowy klasy minimum oriona ultrablock.

• Like 1
Napisano

Przede wszystkim odpuść "goto". Cała przyjemność z obserwacji polega na samodzielnym odnalezieniu obiektu :) Nie będę odkrywczy, bierz 10" lub 12", jak Cię wciągnie to fajnie a nawet gdyby nie to taki sprzęt spokojnie odsprzedasz bez wielkiej straty.

• Like 1
Napisano

Chyba wszystko zostało już powiedziane. Newton 10" na początek dla Ciebie będzie idealny. 12" to już niezła "krówka". Ale i tu możesz mierzyć. 

W zaplanowanym budżecie brał bym 10" i do tego jakieś okulary. Oczywiście wszystko z drugiej ręki. :)

pzdr.

Szymon.

• Like 1

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Dziękuję za szybki i liczny odzew. Przyznaję, że jestem zaskoczony Waszymi radami. Z tyłu głowy siedzi mi hasło "najlepszy jest refraktor"  a tu wszyscy, jak jeden mąż radzą 10 calowego Newtona. Teraz mam dopiero prawdziwą zagwozdkę :)).

Jestem z natury wygodny, dlatego chciałem mieć "GoTo". Jeśli mam rozważać wybór Newtona z Dobsonem, muszę wiedzieć jedną rzecz. Czy w tego typu montażu jest możliwe prowadzenie elektryczne za obserwowanym obiektem?

Napisano

Newton jest jasnym obiektywem f4 lub f5 a duże lustro to dużo światła w okularze. To najważniejsze cechy do obserwacji galaktyk i mgławic. Przy planetach można dać barlowa x2 a nawet x3 i mieć kosmiczny obraz. Refraktor to kontrastowy obiektyw. Najlepszy do fotografii, ale ma swoje spore ograniczenia. Zawsze każda konstrukcja ma swoje za i przeciw. Trzeba to rozpatrzyć i podjąć decyzję. Podałeś jakie obiekty chcesz obserwować, to ci wszyscy radzą jaki .... taki.

• Like 1

astronom_jacek.jpg

Napisano

10" to nie krowa. Wiem, bo używam. Dwa cale więcej nie robi problemu.

• Like 1

astronom_jacek.jpg

Napisano
6 minut temu, kombiii napisał:

jak wygląda prowadzenie takiej "krowy" za obserwowanym obiektem?

Jedną rączką a nawet paluszkami - jak dobrze chodzące dziecko :)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

jpatka, teraz widzę, że dodałeś post. 1700 zł ?! :O Sama platforma? Nie wchodzi w grę. Zatem bez takiego wynalazku, jak wygląda od strony technicznej obserwacja Dobsonem?

Napisano

Dobson obraca się wokół osi pionowej i poziomej Montaż azymutalny. W osi poziomej istniej możliwość zablokowania jego ruchu przez dokręcenie jednej rękojeści. Przez szukacz celujesz wstępnie teleskopem, a potem w okularze zaczynając od najdłuższej ogniskowej - małego powiększenia. Rękoma obracasz teleskop wokół odpowiednich osi śledząc obiekt w okularze. Przy czym siedzisz sobie wygodnie na krzesełku przy teleskopie. Można nawet pokusić się o dedykowane krzesełko do obserwacji wizualnych, ale ja stosuję zwykłe krzesło turystyczne. Długotrwałe obserwacje nie są problemem. Nasze oczy maja ograniczenie szczególnie w nocy. Trzeba im dać jak najwięcej światła inaczej niewielu lub nic się nie widzi. Dlatego teleskop lustrzany Newtona jest tu najlepszym w tej cenie.

• Like 1

astronom_jacek.jpg

Napisano

jpatka, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jestem coraz bliżej decyzji. Parę rzeczy jeszcze muszę przemyśleć, na przykład zakup nówki, czy używki?

Napisano
4 minuty temu, kombiii napisał:

jpatka, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jestem coraz bliżej decyzji. Parę rzeczy jeszcze muszę przemyśleć, na przykład zakup nówki, czy używki?

sugeruję poszukać 12calowej używki ;). Kupisz 10 cali i będzie "dwucalica złośliwa" :)) ....

• Like 1

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Zdecydowanie używka.

Wybór między 10 a 12 pozostawiam tobie. Gabarytowo jest spora różnica. :)

• Like 1

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano
1 godzinę temu, kombiii napisał:

Dwucalica złośliwa to żałość, że nie kupiło się większej średnicy, a mogło? :)

policz sobie pole powierzchni lustra 10 cali i 12 cali.... to nie są 2 cale kwadratowe więcej powierzchni ;) . Różnica w ilości światła zebranego przez 10 i 12 cali jest olbrzymia. Po zakupie 10tki przy obserwacjach stwierdzasz w pewnym momencie: "....hmmmm, miałbym 12tkę to bym dostrzegł te ramiona...." no i to jest początek tej choroby :).

P.S. Pamiętaj , że mając 12cali dwucalica też Cię dopadnie :)) albo 4calica ;) albo....

Napisano

Nie chce marudzić ale może być tak, że po prostu autorowi po kilku nocach odechce się nosić tą "krowę". Jeszcze zależy jaką osobą jest, ile musi nieść i jakie auto ma. Jestem "zwolennikiem" Newtona ale wiem, że to może zniechęcić.

Ale oby nie ! Możesz kombiii kupić, spróbować i się okaże. Jak coś to sprzedasz za tyle co kupisz (używany).

PS. Wiadomo, że koło o dwa razy większej średnicy nie ma dwa razy większej powierzchni ;) 

• Like 1
Napisano

Dzięki Waszym poradom, jestem na 90 % zdecydowany, by kupić 10 calowego Newtona.

Zostały tylko dwie kwestie. Pierwsza, może śmieszna dla fachowców, dla mnie istotna - czy teleskop mogę przechowywać w stalowym, nieogrzewanym garażu, czy musi on być przechowywany w temp. pokojowej?

Druga, to fakt, że nikt z kolegów nie wziął pod uwagę teleskopu systemu Maskutowa-Cassegraina. Czy to jest aż taki badziew, że nie warto sobie nim zaprzątać głowy? Ill

Napisano

Na pyt 1 mogę Ci zaraz odpowiedzieć. Ja moją 10" trzymam od roku w nieogrzewanym obserwatorium. Nic się nie dzieje. A tuba 150/750 jest już w budce 3 lata i też z wszystko z nią ok. Być może po dłuuuuuuższym czasie  na jakiejś śrubce może pokazać się delikatna rdza. U mnie wyszło na przeciwwagach przy montażu. Optyce nic nie grozi. Zabezpiecz tylko tubę jakimś pokrowcem z materiału. Ja mam przykrycie materiałowe plus luźno rzucona na górę folia. Trzymanie telepka w warunkach zbliżonych do tych na zewnątrz ma swoje plusy. Przed obserwacją nie trzeba chłodzić lustra. :)

Przy okazji. Gratuluję wyboru. :)

pzdr.

• Like 1

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

szdom1, dzięki za wyjaśnienia, w domu nie mam miejsca na taką "krówkę" - moja żona teleskop wyobraża sobie jako półmetrową lunetkę na statywie fotograficznym. Gdyby wiedziała, co się pojawi za niedługo w garażu ... :P

Napisano

Za nic w świecie nie mów jej o gabarytach ani też nie wspominaj o cenie teleskopu. :) Mówię ci to z autopsji. W tym temacie mam duże doświadczenie. :))

• Like 2

Baner III.jpg

Szybka pomoc