Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jacku, te które podlinkowałeś nie są niestety właściwe, bo mają gniazdo BNC a nie wtyk BNC, który jest potrzebny. Jednak w ELTROX jest właściwa przejściówka, ale jest to ta:

https://www.eltrox.pl/monitoring/monitoring-analogowy/akcesoria/wtyki-gniazda-redukcje/przejscie-wtyk-bnc-wtyk-cinch.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Esku1RES napisał:

Jacku, te które podlinkowałeś nie są niestety właściwe, bo mają gniazdo BNC a nie wtyk BNC, który jest potrzebny. Jednak w ELTROX jest właściwa przejściówka, ale jest to ta:

https://www.eltrox.pl/monitoring/monitoring-analogowy/akcesoria/wtyki-gniazda-redukcje/przejscie-wtyk-bnc-wtyk-cinch.html

A fakt pokiełbasiłem - sorki a mam przecież taki właściwy :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam już podłączoną kamerkę pod laptopa za pomocą przejściówki co mam zrobić krok po kroku aby otrzymać z niej obraz? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo kroki są dwa:

  1. Zainstalowanie sterownika grabbera (dostarczony z urządzeniem lub do pobrania z sieci - patrz instrukcja)
  2. Zainstalowanie oprogramowania przechwytującego sygnał video (jak wyżej lub wykorzystanie softu, który może już masz - wcześniej ZAREK napisał, że uruchomił go z Maximem)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zainstalowałem sterowniki i nic się nie dzieje coś chyba zrobiłem nie tak. A w 

Maximie jak to uruchomić?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
50 minut temu, Antoni napisał:

Zainstalowałem sterowniki i nic się nie dzieje coś chyba zrobiłem nie tak. A w 

Maximie jak to uruchomić?

OK. Oprócz tego musiałeś też dostać jakiś soft do przechwytywania sygnału, czyli do oglądania na ekranie. Może to być Video Honestech albo coś jeszcze innego. Instalujesz i odpalasz go, a jako źródło sygnału wybierasz Composite Video (lub CVBS). Zakładam, że kamerkę podłączyłeś poprawnie - do żółtego cinch'a.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak podłączyłem do żółtego podłączyłem zasilanie 12V do kamerki , soft te z jest zainstalowany jak go odpalę to jest czarny ekran i nic nie widać żadnego obrazu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz wybrane źródło CVBS, a nic nie widzisz, to możesz jeszcze mieć kamerę ustawioną w tryb AHD (Analog HD). Zmieniasz to na CVBS (Analog signal) poniższym przełącznikiem typu "minijoystick". Musisz przytrzymać go na lewo lub prawo (spróbuj i tak i tak) przez minimum 3 sekundy:

analog-1.jpg.81b309c3212dc80abb4da0c2bd09ec54.jpg

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Esku1RES dziękuje bardzo za naprowadzenie i wszelką pomoc. Kamera już pokazuje mi obraz jest dobrze. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwość wyregulowania lepszej ostrości na niej tym obiektywem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Regulacja jest możliwa przez delikatne wkręcanie/wykręcanie samego obiektywu. Czasami jest to faktycznie dość trudne. Testowałem np. szkiełka, które chodziły tam bardzo ciasno. Inne z kolei zbyt luźno. Jaki masz obiektyw ? Jeżeli możesz to wstaw też proszę jakieś próbki zdjęć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Antoni, udało Ci się odpalić w Maximie czy w innym sofcie? O ile dobrze pamię to w Maximie "piatce" tej funkcji nie ma, jest dopiero w szóstce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Odpaliłem w sofcie w którym producent dostarczył, działa bez zarzutu, jest tylko jedno ale z którym nie wiem co zrobić i jak zrobić.  Gdy odpalę jeszcze program Fire Capture gdzie jest kamera ASI 290 to w ogóle kamera ta nie działa a po chwili program się wyłącza, natomiast wszystko jest w porządku jak wyłączę kamerkę do podglądu wtedy ASI 290 działa. Zastanawiam się jak to zrobić aby działały dwie kamery jednocześnie w tych dwóch różnych softach, może ktoś ma jakiś pomysł?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Włącz obie kamery i sprawdź w ustawieniach kompa, czy nie mają tego samego przerwania irq. (Kliknij Start a następnie Uruchom, wpisz: msinfo32, kliknij OK, aby otworzyć okno Informacji o systemie, a następnie rozwiń Zasoby sprzętowe i kliknij Przerwania). Ja swego czasu musiałem wyłączyć kilka portów usb, bo robiły konflikt z kartami pci.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tu może być jeszcze problem - jeśli to laptok z kamerką, to laptokowa bruździ. Ją trzeba wywalić - wyłączyć całkowicie w Menadżer urządzeń. A jeśli kamerki brak, to tak jak Kolega wyżej napisał, pozmieniać przerwania, które sobie system sam przydzielił ,,na siłę" i musi hulać :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kilka pozycji irq się powtarza ale która to może być kamera to za chiny nie widać.Moglibyście bardzie to z precyzować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ładnie sprawuje się w dzień kamerka pokazuje fajny obraz  ale w nocy są ciemności. Nie widzę swojego instrumentu ma ktoś jakiś pomysł. co zrobić? Ona nie uruchamia się w tryb nocny?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
56 minut temu, Antoni napisał:

Wszystko ładnie sprawuje się w dzień kamerka pokazuje fajny obraz  ale w nocy są ciemności. Nie widzę swojego instrumentu ma ktoś jakiś pomysł. co zrobić? Ona nie uruchamia się w tryb nocny?

Zwykle dokładnie tak zachowują się te kamerki w ustawieniach domyślnych. Musisz wykonać odpowiednie operacje w menu, które opisałem tu:

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/9764-budowa-własnej-kamery-all-sky/&do=findComment&comment=139115

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No dobra kamerę mam uruchomić w programie  producenta i nacisnąć minijoystick i co wyświetli mi się menu ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Antoni napisał:

No dobra kamerę mam uruchomić w programie  producenta i nacisnąć minijoystick i co wyświetli mi się menu ?

Tak. Później tym joystickiem (góra - dół - lewo - prawo) wchodzisz w odpowiednie ustawienia jak w normalnej kamerze przemysłowej z menu OSD.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

... a i jeszcze jedno.

Jak wejdziesz już w to menu to będziesz miał je pewnie po angielsku. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to możesz to zostawić. Ja w w/w opisie podałem je po polsku, bo można w pewnym miejscu tego menu zmienić język na nasz (teraz nie pamiętam dokładnie gdzie, ale łatwo to znajdziesz).

Na marginesie dodam, że kiedyś jedną z tych kamer dostałem z menu ustawionym po chińsku. To był dla mnie dramat, żeby to zmienić :):)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, Esku1RES napisał:

Tak. Później tym joystickiem (góra - dół - lewo - prawo) wchodzisz w odpowiednie ustawienia jak w normalnej kamerze przemysłowej z menu OSD.

Zrobiłem i działa. Dzięki Ci bardzo za wskazówki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×
© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2017)