Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Super to wygląda. Zaczynam z niepokojem spoglądać na swój ogród :)

• Like 1

SW 8'' na EQ5, kitowe okulary 25mm i 10mm, Nagler 17mm, Hyperion 5mm, barlow 2x. Kilka kolorowych filtrów. Nikon Action 10x50.

Napisano

Brawo Maciej, widzę że rekonwalescencja się udała :) nie zmarnowałeś czasu z piwkiem przed telewizorem... zaraz, zaraz, przecież Ty nie powinieneś, to pewnie dlatego, taka terapia zajęciowa :D
Wygląda to naprawdę świetnie, całkiem spory teleskop się zmieści. Trzymam kciuki za pogodę i zapał. Tak sobie teraz myślę, że już kiedyś oczyma wyobraźni coś takiego widziałem ;)

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano

No Michale przecież to przez Twoje wklejone obserwatorium zacząłem o tym myśleć :). W tym tygodniu chciałbym jeśli pogoda pozwoli zakończyć poszycie (żywica z matą). Później biały żelkot i wrota do okna zostaną. Napęd do "okna" i napęd do obrotu już obmyślony jak by ktoś pytał.

• Like 1

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Ekstra - gratulacje :) Ale to taka kopuła XXL chyba - na pionowo to chyba cały zatomski zlot się tam zmieści :)  Ewentualnie 1m teleskop :hot:

• Like 2

jolo-astrojolo.png

Napisano

Super projekt, genialne wykonanie! Zabieraj pokazać na Zatom :) Crazy

• Like 1

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0

Napisano
15 minut temu, jolo napisał:

Ekstra - gratulacje :) Ale to taka kopuła XXL chyba - na pionowo to chyba cały zatomski zlot się tam zmieści :)  Ewentualnie 1m teleskop :hot:

XXL - 3,6m z zewnątrz ma pierścień. Otwór ma szerokość 116cm. Więc na widłowym montażu można 1m teleskop wieszać :)). Nawiasem mówiąc montaż będę przerabiać później - oś dec na widły i zwiększenie precyzji bo na klinowych paskach faktycznie jej brakuje.

35 minut temu, wessel napisał:

Warto chyba pomyśleć o zabezpieczeniu kopuły przed zdmuchnięciem przez silny wiatr. Pogoda u nas się zmienia i podmuchy ponad 80 km na godzinę bywają...

Już pomyślane :) tylko nie zrobione :)

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Będziesz później myślał nad napędem do obrotu kopuły? Już nie mogę się doczekać mechanizmu otwierania otworu roboczego w kopule - góra-dół czy na boki?

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0

Napisano
7 minut temu, Pawcio napisał:

Będziesz później myślał nad napędem do obrotu kopuły? Już nie mogę się doczekać mechanizmu otwierania otworu roboczego w kopule - góra-dół czy na boki?

...

10 godzin temu, kapral napisał:

... Napęd do "okna" i napęd do obrotu już obmyślony jak by ktoś pytał.

...

na boki -  nie chcę mieć problemu ze zgarnianiem śniegu na takiej wysokości. Druga sprawa to koszty i czas pracy.

Napisano
1 minutę temu, kapral napisał:

... Napęd do "okna" i napęd do obrotu już obmyślony jak by ktoś pytał.

O kurczę, przepraszam jakoś uciekło mi to zdanie a myślałem że opanowałem już czytanie ze zrozumieniem :) Czekam na zdjęcia z następnych etapów i po chamsku zazdraszczam :)

Napisano
8 godzin temu, zarek napisał:

Maciej, tempo piorunujące! Czy już dzwonili do Ciebie z Hawajów? Ponoć nie mają środków na nowe obserwatorium i szukają czegoś dużego ale taniego ;)

Nie dzwonili ;) ... A co do tempa. Żebra były dzień wcześniej już skończone a położenie hdf'u jest proste i idzie raz, raz,... ma tylko 3mm grubości i jest leciutki.

Napisano

Mam prośbę koledzy, jeśli ktoś się zna na laminatach z żywicy epoksydowej to prosiłbym o kontakt bo ja się nie znam a czeka mnie jeszcze laminowanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
34 minuty temu, kapral napisał:

No i stoję z pracą przy kopule przez brak pogody :(

Dawaj ją do Ustki, jest pogoda :) Pomogę Ci a później to nawet tu stać sobie może sobie spokojnie :))

• Like 2

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Maciek ale żeś poszedł z robotą. Jak tylko prace będą ukończone przyjeżdżamy z Michałem na odbiór. beer

Od tego się nie wymigasz!:afro:

• Like 2

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Widzę że opanowałeś temat połączeń, starczyło nawet czasu na zakrycie szpary pomiędzy "statorem" a "rotorem". Dzisiaj ma być przerwa w dostawie deszczu i względnie przyjazna do laminowania temperatura. Mocno Ci kibicuję! No i oczywiście przyjmuję zaproszenie Szymona :D

• Like 1

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano

Deszcz mnie wygonił do szwagra garażu :)) ... więc zabrałem się za wrota - 120cm szerokości powinno wystarczyć. Widać również, że oryginalne akumulatorki od wkrętarki nie dają rady więc działam z troszkę większym akumulatorkiem :))

20170710_164809.thumb.jpg.6315e53904c8b01e75354270b5487ead.jpg

20170710_164822.thumb.jpg.c5edb2249f69abf73b2d35844e4f9a78.jpg

20170710_170457.thumb.jpg.7593afbaef14da856e84ef86fa42f8dc.jpg

• Like 7

Napisano
4 minuty temu, DarX86 napisał:

W basenie impregnujesz zanurzeniowo ? :)) 

No jak wszystkie nowe fury, zabezpieczenie to podstawa ;)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

SUPER ! GRATULUJĘ, PIĘKNE i jestem pod wrażeniem, chyba będzie plagiat, a kopia stanie na moim podwórku. Kopułę chyba zrobię z żywicy, wykonam kopyto i trzy do pięciu warstw żywicy z wtopioną siatką z włókna szklanego warstwa po warstwie. W latach 70-tych owijałem tyczki bambusowe gazą opatrunkową i nasączałem żywicą by uzyskać super wytrzymałe i lekkie anteny długości 5 metrów, teraz to doświadczenie wykorzystam, a dostęp do materiałów dziś jest łatwiejszy.Trzymam kciuki i powodzenia życzę.

Napisano
4 godziny temu, Wega napisał:

..... Kopułę chyba zrobię z żywicy, wykonam kopyto i trzy do pięciu warstw żywicy z wtopioną siatką z włókna szklanego....

To się odezwij - mam do odsprzedania w dobrych pieniądzach ponad 20m2 maty 450g/m2.

Napisano

kapral

Dziękuję za ofertę, jeżeli dojrzeję do wykonania będę pamiętał i być może się odezwę, na budowę trzeba czasu i przemyślenia, a Kolegi rozwiązanie bardzo mi się podoba.