Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No gościu, super sprawa, kopuła jak się patrzy! Pełen szacun i chylić czoła! Kawał świetnej i dobrej roboty! Pozdrawiam i powodzenia życzę!!!

Napisano
Godzinę temu, Wega napisał:

.... na budowę trzeba czasu i przemyślenia...

... nie tędy droga :). Trzeba zadecydować i działać! Ja się też zastanawiałem i zapadłą decyzja: "buduję!".

Jak się będziesz zastanawiał to nie zaczniesz ;)

• Like 6

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano
Dnia 14.07.2017 o 22:28, kapral napisał:

... nie tędy droga :). Trzeba zadecydować i działać! Ja się też zastanawiałem i zapadłą decyzja: "buduję!".

Jak się będziesz zastanawiał to nie zaczniesz ;)

Już taki jestem, nim coś zacznę robić pierw włączam myślenie, muszę to mieć w wyobraźni łącznie ze szczegółami, następnie nakręcam się i dopiero atak, a Kolegi praca na tyle skutecznie nakręciła mnie, że pozwoliła włączyć myślenie, a rozpoczęcie prac wyprzedziło by moje wewnętrzne procedury, kolejności nie zmienię ponieważ wydaje mi się, że dużo w moim życiu osiągnąłem przez myślenie i zastanawianie się by nie popełniać błędów, a tematy rozpoczęte zawsze doprowadzam do końca w jak najkrótszym czasie, mam ich wiele. Zainteresowanie Kolegi Dziełem jest tak duże i wszyscy temu dopingujemy łącznie ze mną, oczekując na dalsze zdjęcia i opisy z budowy oraz rychłego ukończenia i otwarcia obserwatorium.

• 1 miesiąc później...
Napisano

minął miesiąc a w wątku cisza.... wróciłem do pracy i byłem 2tygodnie na wakacjach. Jak wróciłem to miałem 2-gą zmianę i tak mijają tygodnie. W długi weekend uporałem się z połamanymi 8m świerkami i wyrwaną jabłonką oraz, znalazłem odrobinę czasu na pierwsze malowanie poliuretanową białą farbą mojego obserwatorium. Tu pierwsza warstwa wałkiem w trakcie nakładania:

20170815_152605.thumb.jpg.e13495fe85a8dd41e7ac46e078200bff.jpg

Jeśli komuś zależy na wyglądzie to doradzam pomalować konstrukcję najpierw "szprycą" czyli płynną szpachlówką lakierniczą żeby konstrukcja zgubiła fakturę włókna szklanego i łączeń. U mnie już za późno bo 2 warstwy farby zdążyłem położyć a koszty nadal rosną (zależy mi raczej na szczelności). Pieszczenie powierzchni przewiduję dopiero na przyszły rok a teraz wolę skręcić wszystko "do kupy" bo pogodę mamy co raz gorszą a ja mam co raz mniej wolnego czasu. Zresztą na wierzch wystarczy przesączyć cienko płótno - taka powierzchnia po pomalowaniu "poliuretanówką" wygląda dobrze nawet z bliska. Ja użyłem tego co miałem i mam co mam :)).

Odradzam żywicę poliestrową - wiąże zanim się na nią spojrzy :(... Użyłem 1kg poliestrowej bo mi zbrakło epoksydu 6011 a potrzebowałem na kilka miejsc od ręki. Niestety we Wrześni tylko poliestrowa.

Jak są pytania co do konstrukcji to pytać - rozpiszę tyle ile się da ;)

Następne foty już z działającymi drzwiami i pomalowaną w całości kopułą - takie mam założenie :))

• Like 5

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Dziś montowałem wrota :). Niestety jeszcze nie wszystkie uszczelki zamontowane ale już przynajmniej można nie zakrywać folią :)):

20170819_170151.thumb.jpg.d44d8bab351edcc954d9b84194ff3f96.jpg

Muszę jeszcze pomalować z 2 razy poliuretanką dla pewności

20170819_184218.thumb.jpg.7adcee020dac8c9428d1cff0208b9a27.jpg

Prowadnice GTV do szuflad :)) - obciążalność na parę ok 30kg. Ja dałem po 2 pary na jedne drzwi więc powinien być spory zapas, chyba ;) .

(Teraz podpowiem: lepiej kupić dłuższą prowadnicę niż dawać podwójne jak ja. Prowadnica przy niepełnym wysuwie jest dużo sztywniejsza.)

Niestety okazuje się, że muszę podnieść montaż bo podstawę dałem wyższą i teraz będzie ograniczenie od dołu. Ale jak to mówią nie ma tego złego.... Coś się wymyśli ;)

Pomaluję dopracuję drzwi wejściowe  i pozostają napędy do zrobienia jeszcze ,żeby się przyjemniej korzystało z obserwatorium.

• Like 9

Napisano

Maciej, widzę, że idziesz ostro do przodu. Tak trzymać!

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano
2 godziny temu, Rafał 123 napisał:

Podziwiam i napatrzeć się nie mogę.

Piękny grzybek, nie ma co.

Mam pytanie do KONSTRUKTORA, czy będziesz malował jakimiś zabezpieczeniem drewno od środka?

Tak. Drewnochronem.

Napisano

(Może się komuś informacje przydadzą :))

Zamontowałem uszczelki :). Szukałem w necie jak to ludzie uszczelniają a w końcu sam musiałem wykombinować :))

Przekrój z drzwi (niestety w pain'cie):

uszczelnienie.thumb.png.18bebd25728cbc719952d230e6bad3c3.png

Niebieska kreska to punkt mocowania (wkrętki)... zielony to punkty uszczelnione silikonem budowlanym a czerwony to uszczelki gumowe.

Ta skośna to uszczelka od bramy garażowej (docięta i przycięta) a uszczelka U to zakup ze Szczecina (45zł) o wymiarach 20x20mm i robi tu za rynnę :))

Później jeszcze (po malowaniu) dokleję uszczelkę od góry żeby ograniczyć ilość wody bezpośrednio wpływającej między drzwi.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zaraz zabieram się za malowanie białą poliuretanką póki nie pada :))...

A tu 3 foty ze środka, 2 z malowania ciemną farbą/drewnochronem wnętrza (jeszcze nie skończone jak widać) i 1 z podniesionym/"dobetonowanym" pierem - konieczne bo podstawę kopuły dałem wyższą (zamiast 20cm jest 110cm) żeby mieć większą swobodę wewnątrz, choć i tak przy tych rozmiarach swobody byłoby wystarczająco :))

20170907_114736.thumb.jpg.ca9a85a7c4cfb1190ee5a0bddb1707c2.jpg

20170907_114740.thumb.jpg.7f6104622333995eed7c4fce3af3af59.jpg

20170907_114730.thumb.jpg.7d41a8a2b8bbf5abd4a946a453eafc0f.jpg

Teraz drabina będzie już na stałe w środku żeby do wyciągu sięgnąć :)).

• Like 6

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i już musiałem kłódkę założyć - wprowadziłem się wczoraj z teleskopem choć pozostała mi jeszcze jedna warstwa farby do położenia i 2 uszczelki  (ale pogoda nie dopisuje więc chyba z wiosną zacznę prace przy powierzcni kopuły).

Mam nadzieję, że dzisiejsza pogoda pozwoli chociaż ustawić sprzęt na polarną. Teraz pozostaje mi jeszcze zrobić tabliczkę dla obserwatorium.... z nazwą. No i ta nazwa... może ktoś coś zaproponuje bo mi na tą chwilę podobają się 2 nazwy:

"Antares Observatory", "Uranos Observatory" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Uranos). Może jakieś skrótowe? "Amatorskie Obserwatorium Głębokiego Kosmosu" w skrócie A.O.G.K ? Tylko to taki nie "d" ni w oko skrót :(.

Napisano
14 minut temu, kapral napisał:

Teraz pozostaje mi jeszcze zrobić tabliczkę dla obserwatorium.... z nazwą. No i ta nazwa... może ktoś coś

Maćkowy Wszechświat :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Z  zaciekawieniem śledziłem postępy.

Mój typ na nazwę to DeepSkyDome. W skrócie DSD. Kolejne iteracje to: Maćkowy (j.w.) DSD, albo MyDeepSkyDome ...

Napisano
27 minut temu, DarX86 napisał:

Skoro się wprowadziłeś to kiedy hmmm...parapetówa? pieronówa? kopułonówa? :)) 

Na zlocie!!! :))

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Pierwsza fota z obserwatorium !

_DSC0013.thumb.JPG.c9f558952c37459b20503a00bb5b9e31.JPG

Montaż nie ustawiony jeszcze bo wykres w phd ledwo się mieścił na ekranie (wyskoczyła informacja, że kąty RA i DEC są wątpliwe :))).... Ale pierwsza próba z IDAS'kiem i z zapiętym guiderem w swoim obserwatorium zaliczona :)

ISO 800 1X8min Light :)

Wracam do gry przyjaciele ! :))

• Like 3

Napisano

Pakować się będę jutro rano...

Idasek będzie sprawdzony przy Końskim Łbie bo choruję na niego strasznie :)) -  wcześniej nawet nie publikowałem fotek bo zaświetlenie niszczyło wszystkie próby wyciągnięcia obiektu.

Uczucie jest zarąbiaste :) , sprzęt gotowy czeka tylko żeby go dokładnie alignmasterem ustawić :)). Pozostanie mi jedynie kupić body i wywyalić filtr :)).

• Like 1

• 1 miesiąc później...
Napisano

Drzwi trzeba było otwierać równo żeby się na prowadnicach nie kantowały - potrzebna była drabina również do zabezpieczania przed samootwarciem od wiatru. Myślałem o mechanizmie podnoszenia szyb (taki na lince) albo o śrubie rzymskiej. No i padło na śrubę.

Mały upgrade do mojego obserwatorium:

20171117_094832.thumb.jpg.c7a3f3542396f8a17f500e6c93c6542d.jpg

20171117_094841.thumb.jpg.c2474c4a69b1c6b5a9c16920c37d05d0.jpg

20171117_094910.thumb.jpg.b73f101585312d36fb34b4d89b0cebb6.jpg

Nie osiąga zawrotnych prędkości ale w 3minuty otwiera - akurat na rozruch sprzętu i jego późniejsze wyłączanie :)). Sterowania i krańcówek jeszcze nie zamontowałem gdyby ktoś pytał.

• Like 5

• 4 lata później...
Napisano

Dzień dobry, jestem zupełnie świeży, zarówno w astronomii jak i na tym forum. Ale już zacząłem popatrywać w niebo i już mnie zdążyło wciągnąć ?. Gratuluję imponującej kopuły. Nie ukrywam, że mnie zainspirowała. Inaczej mówiąc: rozmyślam czy dam radę bezczelnie skopiować zmniejszając wymiary. Mam kilka pytań: czy i jak kopuła jest zabezpieczona przed uniesieniem przez wiatr -czy tylko leży ciężarem na rolkach? W jaki sposób kopuła jest obracana? W jaki sposób uszczelniony jest prześwit pomiędzy kopułą a cokołem?Drzwi wejściowe mają tylko metr wysokości? Co to są "fasolki"? Przepraszam jeśli moje pytania są trywialne, ale startuję z poziomu zero, więc odwołam się do "klauzuli nowicjusza": nie ma głupich pytań.

Napisano

- Dasz radę zbudować w mniejszej skali.

- nie jest zabezpieczona - jest okrągła i nawet nawałnica sprzed kilku lat niej nie obróciła. To najlepszy kształt.

- ręcznie.

- Panelami plastikowymi/ściennymi "na zakłądkę (wystarcza)

- drzwi wejściowe 80cm (no trochę mało)

- fasolki to otwory w których można przesunąć śrubę żeby zniwelować luz.

Kopuła już została sprzedana i posłuży teraz nowemu astroamatorowi.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozważam wszystkie za i przeciw, ograniczenia widoczności i warunki architektoniczne... I wygląda na to że na razie będzie roll off roof - nie od razu Kraków zbudowano. Pozdrawiam AG

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ależ to jest piękna, misterna robota KAPRAL. Miło popodziwiać ten wątek. Mnie by starczyło samozaparcia tylko na rozłożenie jakiegoś namiotu obserwacyjnego.

Spectator no to na dobry początek ikonka dla ciebie  astrobaza.png by się lepiej rozmyślało o budowie :)

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy później...
Napisano

Spoko. Ja miałem 4szt na jedne wrota. Bez problemu. 

• 10 miesięcy później...
Napisano

Hejka ! 

Są jeszcze prowadnice do stołów z rozsuwanymi blatami . Tam , układ linek powoduje symetryczne i jednoczesne rozsuwanie połówek stołu . Przy zastosowaniu w kopułe , połówki rozsuwały by się równocześnie  . Na moje oko, wyglądają nawet chyba solidniej niź szufladowe . 

Do nabycia w hurtowniach z okuciami i akcesoriami meblowymi