Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mirydy są chłodnymi czerwonymi olbrzymami o temperaturze około 3000K i rozmiarach rzędu 200-300 razy większych od Słońca. Prototypem tej klasy gwiazd jest dobrze znana wszystkim gwiazda omikron Ceti, odkryta w 1596 roku przez D. Fabriciusa. Jan Heweliusz nazwał ją  ?Mira Stella? - Cudowna Gwiazda - i nazwa ta przylgnęła do niej na dobre.

Mirydy pulsują z okresami z przedziału od około 100 do 1000 dni. Najczęściej jednak występują u nich okresy 200 ? 400 dni. Gwiazdy te charakteryzuje szybkie tempo utraty masy, przez co wzbogacają przestrzeń międzygwiazdową w ciężkie pierwiastki. Dzięki tej utracie masy unikają wybuchów jako supernowe, jednak bywają poprzedniczkami mgławic planetarnych.

To tyle w teleexpresowym skrócie na temat tego typu gwiazd. Przejdźmy do naszej dzisiejszej bohaterki:

R Leo - jasna miryda w gwiazdozbiorze Lwa odkryta w 1782 roku przez J. A. Kocha w Gdańsku jako piąta zmienna i czwarta zmienna długookresowa. Jest czerwonym olbrzymem oddalonym od nas o 370 lat świetlnych, który w swoim maksimum osiąga średnio jasność 5.8 mag (może więc być dostrzegalny gołym okiem), natomiast w minimum około 10 mag (czyli potrzeba przynajmniej większej lornetki). W przeciągu dwóch wieków obserwacji gwiazda R Leo zmieniała średnią długość okresu zmian jasności w przedziale od 307 do 318 dni.

Gwiazda ta jest jedną z najczęściej obserwowanych miryd. Obecnie powoli zbliża się do maksimum, które przypadnie około 4 kwietnia. Biorąc pod uwagę fakt, że gwiazdozbiór Lwa znajduje się obecnie w położeniu dogodnym do obserwacji uznałem, że warto założyć wątek poświęcony tej gwieździe. Zachęcam więc do skierowania swoich instrumentów na tę piękną czerwoną gwiazdkę.

RA(2000): 094733

Dec(2000): +112544

Data max: 04.04.2012

Krzywa jasności z polskiej bazy danych z ostatnich 2500 dni:

wykres.php?id=803&ilosc_dni=2500&data_od=&data_do=&w=800&h=400&grid=1&maxmag=&minmag=&rpkt=3&ryswsp=0&idobs1=&idobs1col=007700&onlyidobs=&paramn=&paramk=&krokusred=

Ciekawy link z AAVSO:

http://www.aavso.org/vsots_rleo

Zdjęcie R Leo z 2003 r. autorstwa Leszka Marcinka:

rleo210303m.jpg

Mapka AAVSO do lornetkowych obserwacji w załączniku.

Można też samemu wygenerować na stronie: http://www.aavso.org/vsp

Pozdrawiam

KK

post-61-137699829838_thumb.png

• Like 1

Biuletyn PROXIMA 

Napisano

Dziś ją oglądałem i muszę stwierdzić, że moje oceny regularnie wypadają odrobinę niżej, niż oceny kolegów. Dziś jasność R Leo oceniłem gdzieś na 7.2 magnitudo. A widzę, że są już oceny stwierdzające jasność około 7.0, a nawet wyższą.

• Like 1
Napisano

Dzięki Janusz za zdjęcie, wyraźnie widać różnicę jasności gwiazdy pomiędzy zdjęciami. Fajnie byłoby uchwycić ją również w okolicy maksimum, tak dla celów edukacyjnych :)

Pozdrawiam

KK

Biuletyn PROXIMA 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Załączam fotki z dnia 24 marca 2012.

Na jednej widać lepiej kolory gwiazdek. To pierwsza fotka z ustawiania montażu metodą dryfową.

post-39-137699833233_thumb.jpg

post-39-137699833251_thumb.jpg

• Like 1

AstroJaWil, ED80, MIKRON TN 630/122

Napisano

Piękne fotki ;)

Wygląda na to, że tegoroczne maksimum będzie niższe niż to z ubiegłego roku

Liczba obserwacji gwiazd zmiennych: SOGZ: >11 000   AAVSO: >9000

Messier: 110/110      H400I: 400/400

http://sogz-ptma.urania.edu.pl/

Bogdan Kubiak

Napisano

... Obecnie powoli zbliża się do maksimum, które przypadnie około 4 kwietnia. ...

Ciekawe czy maksimum jasności R Leo nastąpi 4 kwietnia :)

Na razie chyba gwiazdka nie osiągnęła maksimum jasności. Od 15 marca prowadzę regularne obserwacje tej gwiazdy z dokładnością do paru procent. Np. dzisiaj w nocy miała jasność V=6,11 magnitudo.

Więcej obserwacji wrzuciłem do bazy gwiazd zmiennych AAVSO i naszej :

http://www.aavso.org/lcg/plot?auid=000-BBQ-798&starname=R%20LEO&lastdays=200&start=03/01/2012&stop=05/01/2012&obscode=BRIA&obscode_symbol=2&obstotals=yes&calendar=calendar&forcetics=&grid=on&v=on&pointsize=1&width=800&height=450&mag1=&mag2=&mean=&vmean=

Przy okazji obserwacji R Leo na tych samych fotkach (w odległości do ok.3 stopni na pd/wsch od R Leo) są również dwie inne gwiazdy zmienne:

1. DV Leo - gwiazdka zmienna pulsująca nieregularnie (?) typu SR o zakresie zmian blasku 7,8-8,2 (okresu zmian jasności nie znalazłem w literaturze).

http://www.aavso.org/lcg/plot?auid=000-BCW-217&starname=DV%20LEO&lastdays=200&start=03/10/2012&stop=05/01/2012&obscode=&obscode_symbol=2&obstotals=yes&calendar=calendar&forcetics=&grid=on&v=on&pointsize=1&width=800&height=450&mag1=&mag2=&mean=&vmean=

2. DY Leo - gwiazda zmienna typu RS CVn o zakresie zmienności 7,59-7,64 magnitudo

http://www.aavso.org/lcg/plot?auid=000-BDS-874&starname=DY%20LEO&lastdays=200&start=03/10/2012&stop=05/01/2012&obscode=&obscode_symbol=2&obstotals=yes&calendar=calendar&forcetics=&grid=on&v=on&pointsize=1&width=800&height=450&mag1=&mag2=&mean=&vmean=

• Like 1

EQ3_2 z napędem w RA + Cannon 400D + obiektywy 300/200/85mm 

Napisano

:)

I jeszcze apel do focących R Leo!

Po zrobieni zdjęć R Leo należy pójść jeszcze o cztery kroki dalej:

1. należy skalibrować zdjęcia w sposób opisany pod odnośnikiem http://www.citizensky.org/content/iris-beginner ,

2. należy piękne obrazy R Leo oraz gwiazd w pobliżu zamienić na jasności instrumentalne (np. fotometria aperturowa w programie Iris),

3. należy jasności instrumentalne zamienić na standardowe jasności astronomiczne w barwie V korzystając z arkusza kalkulacyjnego (poniżej załączam przykład redukcji danych z obserwacji w Zatomiu - j.t. arkusz kalkulacyjny Open Office),

4. należy standardowe jasności wrzucić do polskiej bazy obserwacji gwiazd zmiennych oraz AAVSO.

Napisano

Szkoda tylko, że obie gwiazdy mają tak małą amplitudę, że wizualne obserwacje są praktycznie wykluczone.

W pobliżu chi Cyg, która bardzo ładnie jaśnieje na porannym niebie można zaleźć gwiazdy, o większych wahaniach blasku, np TT Cyg  ;)

Jak dla mnie R Leo jest trochę jaśniejsza od 6 mag, ale może na to mieć wpływ paskudny Księżyc, który jest w pobliżu ;)

Bogdan Kubiak

Napisano

Przed chwilą wyznaczyłem jasność  R Leonis w dżonsonowskiej barwie na V=6,094 +-0,036 (fotometria DSLR).

Od ostatniej mojej obserwacji w dniu 31 marca jej jasność wzrosła o około 0,02 magnitudo.

Szkoda, że w tym czasie chmury zasnuły moją okolicę.

Napisano

Jako ciekawostkę załączam fotkę z ostatniej transmisji PTMA Warszawa TV live, podczas ktorej wycelowałem lunetkę w R Leo. Zwróćcie uwagę na jasność R Leo w poblizu maksimum. Kamerka ta jest wybitnie czuła na czerwony kolor. R Leo wyszła tu nienaturalnie jasna.

post-39-137699838065_thumb.jpg

AstroJaWil, ED80, MIKRON TN 630/122

Napisano

Przed chwilą wrzuciłem do baz danych gwiazd zmiennych obserwacje R Leo z ostatnich dni.

Z tych obserwacji (fotometria DSLR z dokładnością do kilku setnych magnitudo) wynika, że R Leo od początku kwietnia cały czas ma jasność około 6,1 magnitudo. Na poniższym rysunku są to obserwacje oznaczone niebieskim krzyżykiem.

Kiedy wreszcie zacznie "się ściemniać"  >:(

Nieodgadniona jest natura miryd ...  :)

post-765-137699838565_thumb.jpg

Napisano

Ja niestety z powodu tej fatalnej ostatnimi czasy pogody, no i około-świątecznego przeziębienia już dawno R Leo nie widziałem. Ale trzeba powiedzieć, że nasza bohaterka nas nie rozpieszcza. Maksimum jest raczej skromne.

Napisano

Jasność R Leonis zaczęła spadać około 16-17 kwietnia (szczegóły na poniższym rysunku).

Dzisiaj w nocy wynosiła około 6,20 magnitudo.

Mam nadzieję, że na moim "setupie"  uda się ją poobserwować do około 8 magnitudo :)

Jednocześnie z R Leonis wyznaczam  jasność dwóch innych gwiazd zmiennych, które są w polu widzenia 9x12 stopni - DV Leo i DY Leo.

Szczególnie jestem zadowolony z obserwacji DV Leo (zmienna typu SR).  Od marca br jej jasność wzrosła z 8,2 do 7,7 magnitudo.

Natomiast zmienność DY Leo  (amplituda około 0,05 magnitudo) jest na granicy dokładności tej techniki. Prawdopodobnie z bardziej długoogniskowym obiektywem (200-300mm) zamiast 85mm, można by było  nieco zwiększyć dokładność.

post-765-137699839423_thumb.jpg

post-765-137699839441_thumb.jpg

post-765-13769983946_thumb.jpg

Napisano

Myślę, że DV Leo można spokojnie obserwować wizualnie, jeśli się postara o dobrze dobrane gwiazdy porównania. Bardzo wyraziste zmiany jasności znacząco ułatwiają sprawę. I chyba nawet spróbuję zrobić kilka jej ocen, jeśli nie w tym sezonie, to w następnym.  Zmiany jej jasności zaobserwowane przez Ciebie są naprawdę ciekawe. Warto, byś je kontynuował. Tą techniką nie będziesz obserwował słabych gwiazd, tak jak mi o tym pisałeś, a do takich, jak DV Leo nadaje się ona wyśmienicie. Jest to zresztą gwiazda, którą - jak widać po wykresach z AAVSO - niemal nikt nie obserwuje.

Sprawdziłem mapę AAVSO dla DV Leo - nie jest wcale zła, choć te gwiazdy porównania, które AAVSO nam serwuje należy zweryfikować pod kątem barwy np. w CdC, gdyż zmienna jest czerwona, a niektóre z gwiazd porównania zdecydowanie jej kolorem ustępują. Kilka z nich się na szczęście nadaje. Jasność gwiazd jest podana do 0.1 mag i w porównaniu z katalogiem Tycho nie widać odstępstw wiekszych niż 0.03 mag.

Myślę, że dawno nie było takiego debiutu wśród obserwatorów gwiazd zmiennych :D. Gratulacje za całokształt.

Zastanawiam się, czy podobnego pola z paroma jasnymi zmiennymi nie znajdziesz w Bliżniętach. Jest takie pole w pobliżu Eta Gem. Są tam m.in. BU Gem, WY Gem, SS Gem, TV Gem, PX Gem. Jedynie SS Gem w minimum będzie trochę problematyczna.

Napisano

Rzeczywiście w bazie AAVSO jest posucha jeżeli chodzi o obserwacje DV Leo. Ta gwiazda zmienna jest typu SR (Semi-Regular/pół-regularna). Ale nie udało się znaleźć w Internecie jakiegoś orientacyjnego okresu zmienności. Może z tych obserwacji uda się coś wyznaczyć? Ale będzie to wymagało zapewne kilku sezonów obserwacyjnych(?)

Zastanawiam się, czy podobnego pola z paroma jasnymi zmiennymi nie znajdziesz w Bliżniętach. Jest takie pole w pobliżu Eta Gem. Są tam m.in. BU Gem, WY Gem, SS Gem, TV Gem, PX Gem. Jedynie SS Gem w minimum będzie trochę problematyczna.

Masz rację - poza Eta Gem w pobliżu tej gwiazdy jest jeszcze kilka jasnych gwiazd zmiennych, które można "uwiecznić fotometrycznie" (szczególnie Mu Gem, BU Gem i PX Gem).  Ale raczej nie sięgnę dalej niż do 6-7magnitudo, bo fotki robię tak, aby nie prześwietlić gwiazd zmiennych 3 wielkości gwiazdowej Eta i Mu Gem. Okolicę Eta i Mu Gem fotografuję od jesieni ubiegłego roku. Mam nadzieję, że w długie letnie wieczory przetworzę to na magnituda :)

Napisano

No na pewno potrzeba wiele sezonów obserwacyjnych, żeby ustalić jakieś "cykliczności" w zachowaniu gwiazd SR. Tym to trudniejsze, że takie gwiazdy wykazują czasem kilka różnej długości okresów nakładających się na siebie, i trwających czasem po kilka tysięcy dni. Z DV Leo nie będzie łatwo, bo to nie jest gwiazda okołobiegunowa. A to od razu poważnie utrudnia obserwacje.

Mogę Ci polecić jeszcze jedno ciekawe pole ze zmiennymi, albo nawet dwa:

Jedno w Herkulesie: G Her, ST Her, X Her.

Drugie w Smoku: TX Dra, AH Dra, AT Dra.

• 4 tygodnie później...
Napisano

R Leonis zgodnie z przewidywaniami powoli zmniejsza jasność. Już się zbliża do 7 magnitudo. Np. z dzisiejszych obserwacji "lustrzankowych" w Glinnej otrzymałem jasność dżonsonowską  V około 6,98 magnitudo.

Natomiast inna zmienna, której obraz się mieści na moich fotkach razem z w.w. mirydą - DV Leo prawdopodobnie powoli zacznie jaśnieć.

post-765-13769984333_thumb.png

post-765-137699843343_thumb.png

• 2 miesiące później...
Napisano

W ostatniej Proximie na str.18 jest ciekawy artykuł Pana Stanisława Świerczyńskiego, podsumowujący kwietniowe maksimum R Leonis na podstawie obserwacji z polskiej bazy gwiazd zmiennych.

Obserwacje wizualne: maksimum 6.1 +-0.1 mag w dn. 6 kwietnia 2012 r. (+-2dni).

Obserwacje CCD: maksimum 6.07 +-0.01 mag w dn. 8 kwietnia 2012 r. (+-1dzień).

Z wcześniejszych prognoz podanych np. na tym forum wynikało, że R Leo powinna mieć maksimum 4 kwietnia 2012 r., czyli miryda spóźniła z tym maksimum o około 2-4 dni :)

• 4 lata później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Nie dawno wróciłem z obserwacji i około godz. 20.48 UT,R Leo oceniłem na około 9.1 mag! Jeszcze słabiutka która według biuletynu AAVSO maksimum wypada 13 Maja czyli nie za całe półtora miesiąca.

• Like 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

Parę nocy temu, około północy 31.03/1.04 (jak ogarnę właściwe jednostki czasowe, to uzupełnię) oceniłem R Leonis na 9,0mag. Gwiazdki referencyjne miały 8,8 i 9,2 magnitudo, a R Leo zdawała się świecić w połowie skali (wyznaczałem metodą Pickeringa). 
Pewną trudnością okazała się wyraźnie czerwonawa barwa gwiazdy. Swoją drogą, tak słabe gwiazdki niechętnie pokazują kolor - a tu był jak na dłoni :) (typ widmowy to M8!).

• Like 1
Napisano

Zaledwie miesiąc pozostał do maksimum R Leo, a jej jasność w dalszym ciągu utrzymuje się na poziomie około 9 mag. Więc albo na dniach ostro wystrzeli w górę, albo maksimum będzie spóźnione, albo mamy przed sobą bardzo niskie maksimum, sporo poniżej średniej wartości. Za parę dni Księżyc się od niej oddali i bez problemu będzie można się przekonać na własne oczy.

• Like 1

Bogdan Kubiak