Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwsza zatomska noc fantastyczna, takiej Mlecznej Drogi to chyba w życiu jeszcze moje oczy nie widziały! Niektóre obiekty w podmiejskim niebie widoczne przez lornetę tu widoczne gołym okiem! M31 czy zarys Ameryki Pónocnej w Łabędziu! Obłęd! Na polu obserwacyjnym przy Pyrlandii (i ta latarnia od ulicy, czemu nikt nie miał giwery:))) spędziłem z wnukiem około półtorej godziny, pózniej odstawiłem osobnika do gościńca pod opiekę babci, dalsze obserwacje to już na placu przy gościńcu, obiekty te w Mlecznej jak i spoza niej wyskakiwały jeden po drugim, lista długa bo i niebo super, ale o pólnocy poległem (brak suszarki odbił się) nie dając sobie rady z parowaniem optyki w lornecie! A teraz zwróćmy głowy ku Najwyższemu aby był na tyle łaskaw żeby udało się coś uszczknąć z następnej nocy!!! Pozdrawiam fantastycznych zlotowiczów i wszystkich astrozakręconych!!!

• Like 5
Napisano

jak się zapowiada niebo na jutro ? Pytam bo chętnie dojadę te 160 km na wspólną obserwację :) 

SW ED80/600, GSO AZ4 ALT-AZ,SW HEQ5 PRO SynScan,

TS 5mn, ES 6.7 82*, TMB 7.5, ES 14 82*,Barlowa GSO ED 2x , EX 10x50

Napisano

Dwa dni spokoju i relaksu...Ponad 1.5 roku stagnacji, a wystarczyła chwila pod ciemnym zatomskim niebem, by stwierdzić, że jednak warto czekać i zostać w tym wspaniałym hobby. Prelekcje suuper, miło było posłuchać wykładu o ciemnej materii :) Mam nadzieję, że w Marcu uda się bliżej poznać ze wszystkimi :) Pozdrawiam

Screenshot_20170923-195703.jpg

• Like 6
Napisano

Od czterech godzin jestem w domu. Gorąca kąpiel, zaopatrzenie w piguły i łóżko. Przykro było wracać wcześniej, ale grypa nie wybiera. Cieszy mnie, że mogłem Was wszystkich poznać! Zatomskie niebo mnie zauroczyło i wreszcie pozwoliło po długim czasie wyrównać rachunki z pewną Sową! Życzę Wam wszystkim wszystkiego dobrego, szcześliwego powrotu i mnóstwa czystego nieba!!! Do zobaczenia!!! 

Napisano

Szkoda, że się skończył i pozdrówka dla uczestników spod pięknego nadmorskiego nieba - w Ustce słoneczko i 20*C.
Dzięki wszystkim za super spędzone chwile :) Do następnego.....

A tu 2 z 3 moich zdobyczy - Plejadki i Andromedka, jest jeszcze Peluś z Ameryką ale jestem głodny, na szeroko z Soonarka i QHY183C, klatki po 120s. Później leciały już 180siatki.

Pleja.thumb.jpg.bcdf323c72a68416692a810e95f47aee.jpg

M31.thumb.jpg.e75336163cda71da389d4e8590b2804d.jpg

• Like 7

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

A w Koninie chmury. Na miejscu ok 14-tej. Jeszcze raz pozdrowienia dla wszystkich uczestników zlotu...

TS80APO Q, RC 6", QHY8L i inne astro zabawki...

Napisano

Powrotna droga bez przygód. Niespełna 3 godzinki i byłem w domku. Teraz czas dla dzieciaków a wieczorkiem dla żonki :) :D

Dziękuję wszystkim za wspólne chwile na zlocie. Nie ma co się rozczulać bo widzimy się już za pół roku.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc