Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sezonie zimowym polecam gwiazdę zmienną RT Aur typu DCEP,to gwiazda zmienna pulsująca cefeida,którą odnajdziemy w gwiazdozbiorze Woźnicy i jest oddalona około 1500 lat świetlnych. Jej zmienność odkryto dopiero w 1905 roku przez T.H. Astbury. Gwiazda jest typu widmowego F4Ib-G1Ib a jej wahania jasności wynoszą w przedziale od 5.00 - 5.82 mag zmieniając jasność z okresem w ciągu 3.728 dnia,czyli nie całe w 4 dni.  RT Aur jest niebiesko-białym nadolbrzymem. Wykryto promieniowanie zmiany prędkości odpowiadające zmianom jasności, ale pomysł, że były one spowodowane pulsacjami gwiazd i zmianami temperatury! Przyjemnie się obserwuje gwiazdę przez lornetkę i wystarczy obserwować raz na noc. Gwiazda wizualnie w maksimum jest jaśniejsza od 5 mag i jej barwa przypomina niebiesko-biała :)) Zachęcam do obserwacji w każdą w pogodną noc. Poniższa krzywa fazowa oraz mapka AAVSO. 

RT Aur.PNG

RT AUR.png

• Like 2

Lornetka DO extreme ED 7x50 

• 3 lata później...
Napisano

Już 164 wizualnych obserwacji moich w bazie światowej w AAVSO dla RT Aur :)

Krzywa fazowa wygenerowana VStar AAVSO.

Na krzywej fazowej kolor zielony punkty,pomiary to obserwacje wizualne.

Kolor czerwony to średnia.

RT Aur faza.png

• Like 1

• 3 lata później...
Napisano

Dzisiejszego wieczora na RT Aur dałem na +5.0 mag 😁 akurat była dziurka w chmurkach 😉 

Jest zaktualizowany okres P = 3.72824 d. ,czyli gwiazda jakby o parę godzin skróciła okres? 

jutro wstawię krzywą fazową moich obserwacji 😀

Napisano (edytowane)

Przedstawiam swoje oceny w krzywej fazowej 256 ocen w bazie AAVSO,czerwone punkty to pojedyncza obserwacja danej nocy 😁

Jak widać,maksimum wypada prawie dokładnie względem 0 - (1) faza 😀 czyli momenty obliczeniowy z danych VSX są maksima dokładnie. ale znowu może się zdarzyć,że maksimum będzie opóźnione lub skrócone okres P = z powodu zachodzących procesów wewnątrz gwiazdy jak cefeida RT Aur czyż nie prawda?

Różnica pomiędzy katalogami GCVS i VSX maksima wynoszą około 13 godzin 😮

RT Aur faza.png

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1

• 9 miesięcy później...
Napisano (edytowane)

Analiza mocy i okresu dla RT Aur.

Jak widać na poniższym obrazie w okresie co 3,728 dnia moc gwiazdy jest najwyższa to znaczy jest większa temperatura powierzchniowa gwiazdy i silniej promieniuje podczas fazy maksimum wow....😮 potem gdy jasność gwiazdy opada do minimum spada temperatura wtedy jest słaba moc gwiazdy! 

RT Aur moc.png

Napisano (edytowane)

A to moja analiza widma mocy i okresu wszystkich moich obserwacji dla RT Aur w bazie AAVSO 😁

Jak widać w okresie co 3.728 dnia,moc gwiazdy jest wysoka powyżej 75 (Power). Gdy gwiazda jest w fazie maksimum to wtedy gwiazda staje się jaśniejsza i gorętsza o wysokiej temperaturze która silnie promieniuje wytwarzając dużo ilości energii. ogólnie to jest moc promieniowania gwiazdy!

Według moim obserwacji wizualnych przez lornetka/teleskop podczas minimum gwiazda jest słabsza w magnitudo i jak widać wtedy moc gwiazdy spadła mniejsza temperatura oraz słabiej świeci. wtedy emituje mniej energii i promieniowania wow..😮 jak widać poniżej na analizie widma.

Moc gwiazdy oznacza ilość energii, którą ta gwiazda emituje w postaci promieniowania w jednostce czasu, będąc efektem reakcji termojądrowych zachodzących w jej wnętrzu. Jest to fizyczna cecha gwiazdy, którą można opisać za pomocą wzoru, a jej jednostką jest zazwyczaj wat lub w przypadku gwiazd - moc promieniowania.

Zachęcam do obserwacji i oceny  tej gwiazdki 😉

RT Aur moci okres.png

Napisano

Dziś nad ranem spojrzałem na RT Aur i była w maksimum jasności oceniając jej blask na +5.0 mag 😁 

Poniżej moc i częstotliwość wszystkich moich obserwacji z AAVSO i jak widać gwiazda silnie promieniuje wytwarzając dużo ilości energii w całym cyklu 😉 

RT Aurmoc i czesttliwosc.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

RT Aur Moje wizualne oceny cefeidy RT Aur w bazie danych AAVSO.

Gwiazda jest teraz widoczna w nocy, a najlepsze warunki obserwacji występują zimą.

Krzywa fazowa i analiza Fouriera amplitudy/okresu

RT Aur krzywa fazowa.png

RT Aur widmo.png

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Wygenerowałem swoje widmo Fouriera wykorzystanych moich obserwacji wizualnych dla cefeidy RT Aur z bazy AAVSO.

Częstotliwość i Pół-amplituda 

Jak widać poniżej,poziom szumu jest mniejszy niż 0.04 mag. 

RT Aur.png

• 1 miesiąc później...
Napisano

Właśnie nie dawno spojrzałem na RT Aur oceniając jej jasność na +5.15 mag przez lornetkę DO extreme ED 7x50,dziś w południe wypadło jej moment maksimum według eferemydami katalogu VSX 😁 

Nie sugerujemy się eferemydami, obserwujmy i oceniamy to co widzimy metodą wizualną 😉

Zrobiłem fotkę RT Aur i widać że jest jasna.

foto z smartfona Xiaomi Redmi 12 tryb RAW 15.12.2025 

IMG_20251215_210624.jpg

• Like 2

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Już mam 286 ocen wizualnych dla RT Aur w bazie AAVSO 😁

Krzywa fazowa. jak widać maksimum wypadło prawie dokładnie moich obserwacji względem 0 - 1 faza. 

RT Aur krzywa fazowa.png