Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, polaris napisał:

Czytelność Twoich mapek niezmiennie mnie fascynuje :)

Specjalnie dla Ciebie z tej chwileczki ;)

Spec..thumb.JPG.a73db48fdae7757cda0991e43cff114d.JPG

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Wenus już daje po oczach około 45 stopni nad zachodnim horyzontem. Teraz trzeba jeszcze poczekać na Plejady i próbować szczęścia w slalomie pomiędzy chmurami.

Napisano (edytowane)

Zacząłem 20 minut  temu i na jasnym niebie też widok fajny.Widać tyle co gołym okiem +- kilka gwiazdek więcej.

Gapię się przez lornetę 22X85.

Zachodni horyzont od 10-ciu stopni w górę czyściutki i chyba  tak sporo czasu się utrzyma :) 

Edytowane przez marianowski
Napisano

W Nikonku 12x50 na statywie też nad morzem pięknie, nawet na moje stare ślepia, siedzi przy przednim kole :) Sprzęcicho foto czeka na ciemności :)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

I jeszcze starlinki latały tamtędy ok 20. 

• Like 1

TS Photoline 70/420 z flattenerem 0,79 + HEQ5 belt + Nikon D7500 mod + Asi 120 mini + ASIAIR

Mak 127 + kitowe okulary

Napisano
55 minut temu, marianowski napisał:

Zachodni horyzont od 10-ciu stopni w górę czyściutki i chyba  tak sporo czasu się utrzyma :) 

Niestety długo się nie utrzymało ale i tak się cieszę.Bardzo fajne doświadczenie gdy zacznie się na jeszcze niebieskim niebie i przychodzi taka chwila gdy niemal z każdą minutą gwiazd coraz więcej a te wyraźne coraz bardziej kontrastowe...

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, jutomi napisał:

Może do 23.00 jeszcze się wypogodzi. 

Wypogodziło się na moment, ale machnąłem ręką. Wybrałem Księżyc w doskonałej fazie. Okolice terminatora dziś wymiatają.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

U mnie zaczęło się standardowo. Prognozy obiecywały ładną pogodę w Trójmieście wieczorem. Jak tylko poinformowałem o swoich planach swoja lepszą polówkę, to o 18:00 zaczęło lać. Potem dzieci nie chciały zasnąć, ale mnie to nawet nie wzruszyło, bo o 20:00 przeszła ulewa z gradem :( Jednak o 21:00 okazało się, że niebo czyściutkie. Szybka decyzja czy lornetka 15x70 czy może AT72ED. Stwierdziłem, że jednak EDek. Pryzmat Amiciego generował spajki na Wenus. Więc użyłem kątówki dielektrycznej.  ES 24mm z powiększeniem x18 i polem 4.6* bardzo ładnie pokazał Plejady i Gwiazdę Wieczorną, ale odblaski na Wenus były dość duże. Spróbowałem BCO 18mm, jednak pole 2.2* to trochę mało jak na Plejady. Przerzuciłem się więc na BCP 32mm - dawał on co prawda tylko powiększenie 13x ale widok najbardziej przypadł mi do gustu. Gdy już się nacieszyłem koniunkcją, stwierdziłem, że warto przypowerować. Najlepszy widok Wenus był w Pentaxie XW 7mm i BCO 6mm wraz z filtrem szarym 25%. Faza bardzo dobrze widoczna i praktyczne żadnych odblasków. W ESach (6.7mm, 11mm) było dużo odblasków, trochę lepiej było w TS HR Planetary 4mm. Jednak Pentax i BOC to zupełnie inna liga pod tym względem. Wydaje mi się, że BOC są jednak mocno niedoceniane. 

Na koniec jeszcze spojrzenie na Księżyc - tu  Pentax XW 7mm się spisał. Powiększenie 60x przy polu 1* i źrenicy 1.2mm - super parametry do obserwacji Łysego. To moja pierwsza okazja, aby wypróbować to szkło i muszę przyznać, że jestem zachwycony...

• Like 6
  • Thanks 1

Dużo sprzętu, mało czasu i jeszcze mniej dobrej pogody ...

Napisano

Ja dopiero o 23.00 mogłem z lornetką jeszcze zobaczyć to zbliżenie, a tak naprawdę ja czekam na jutrzejsze  ustawienie, to będzie wisienka na torcie  :)

Napisano

Te chmury dziś to była padaka. Tak się napaliłem ale co zrobić.... Poczekam może jutro dam radę choć już nie tak fajnie będzie jak to mogło być dziś...

Napisano
56 minut temu, DarX86 napisał:

2. Oczywiście jakby to było, żeby starlinki i wściubiły nosa w wydarzenie ....

Jeden nawet idealnie wcelował w Wenus.

Foto: iOptron SkyGuider Pro, Canon 1100D mod, Samyang 8mm Fish Eye, Sigma Art 18-35mm, Canon 50mm 1.8, Samyang 135mm

Wizual: SW 120/600 na AZ4, Dobson 8