Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry !

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, i chciałbym się dowiedzieć jakiś podstaw. Na 50 urodziny mojego teścia wraz z żoną kupiliśmy "Synte 8"  wyczytałem że to dobry teleskop mam nadzieje ze nie popełniłem błędu. To było teścia marzenie :) dodam tak po cichu że moje również ;) Chciałbym się dowiedzieć co mógłbym zacząć obserwować na początek aby  dobrze wyglądało, oczywiście muszę nauczyć teścia obsługi i zacząć pokazywać jak to wszystko wygląda. Jestem totalnym laikiem w tym temacie :)  Czy można dokupić jakieś okulary na początek aby więcej zobaczyć ? Proszę o propozycje.  Moje dwa podstawowe okulary które dostałem razem z teleskopem: Okulary K-25 mm (pow. 48x) i 10 mm (pow. 120x).  

Napisano

Na początek używaj tych okularów które posiadasz. 

Obserwacje zacznij od poznania nieba przynajmniej w stopniu podstawowym . Pobierz sobie Stellarium lub inną mapę nieba, możesz wtedy wydrukować sobie interesujący fragment nieba  i zaznaczyć interesujące obiekty. Pamiętaj o adaptacji wzroku i zaopatrz się w czerwoną latarkę, która jej nie psuje  .Ważne... nie spodziewaj się widoków z fotografii . Wszelakie obiekty Messiera czy z katalogu NGC to będą szare mgiełki bardziej wyraźne lub mniej :) .  Same obserwacje zacznij od atrakcyjnych obiektów , z tych co mi przychodzą do głowy na szybko : Księżyc , planety, M13 , M5 ,  M57 , jeśli zdążysz zanim zajdzie  M42 . 

Napisano

Gratulacje nabycie już nie małego lustra :-) W zasadzie w jego zasięgu jest chyba z kilkanaście tysięcy obiektów głębokiego nieba (tzw DS - Deep Sky object's) ale zdecydowana większość z nich to będę tylko szare, małe mgiełki ;-) Napisz skąd będziecie prowadzić obserwacje, tzn miejscowość. Ten teleskop lubię ciemne, wiejskie a najlepiej bieszczadzkie niebo.

Co do okularów to ona są mocno średnie, żeby nie powiedzieć cienkie. O ile 25 mm jeszcze coś można zobaczyć to 10 mm się do niczego nie nadaje.

Do tego teleskopu potrzebne 3 okulary:

- 30-32 mm do przeglądu nieba i dużych DSów, na forum obok masz fajną 32 mm https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=48654

- ok 13-16 mm na większość DSów i poglądowo Księżyc (SW SWA 13 mm, Hyperion 13 mm, ew na bogato ES 14 mm, 16 mm),

- 6-7 mm na planety ale z racji, że one teraz przez kilka lat nisko to bardziej 7 a nawet 8 mm (TMB a lepiej TS HR),

- w wersji "na Księżyc" jeszcze jakiś krótszy okular, który da większe powiększenie, 4-5 mm.

Do tego dobrze mieć filtr polaryzacyjny, zmienny, bo Księżyc jest bardzo jasno i to przeszkadza, jakiś filtr do mgławic, np UHC lub Ultrablock, filtr słoneczny, jeżeli chcemy pooglądać Słońce (pamiętajcie aby nigdy nie patrzeć na nie bez specjalnego filtra!!).

Także zakup teleskopu to początek wydatków ;-) Napisz koniecznie skąd będziecie prowadzić obserwacje i co Was najbardziej interesuje. 

Napisano

Witam ! Obserwacja będzie prowadzona w okolicach - Złotoryja- Dolnośląskie- Powolutku będziemy się dozbrajać, Teść mówił że chciałby zobaczyć planety. Więc musimy zakupić jakiś w miarę dobry okular w okolicach 200-300 zł znajdzie się coś ? Prosiłbym o konkretną nazwę. Pozdrawiam ! 

Napisano

Witam!

W tym przedziale cenowym do planet/księżyca powinien się sprawdzić okular np.  TS HR Planetary 6mm .

Na tym forum znajdziesz bardzo dobre opinie na temat tego szkiełka.

Synta 8" , WA 66 6 mm , WA 66 20 mm , Vixen SLV 4mm, Barlow Delta/GSO 2x

SkyMaster 15x70

Napisano

Dobry wieczór ! 

Dziękuję za odpowiedź :) Niebawem zamówię ten okular :) a jeżeli chodzi o soczewkę Barlowa ? z tego co wyczytałem jest to tak jakby wzmacniacz okularów ?  chciałbym kupić od razu ! mój budżet na soczewkę wynosi 100-150 zł. Coś polecacie ? Dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie ! 

Napisano

Jeśli kupisz okulary o odpowiednio przemyślanych ogniskowych Barlow bedzie zbędny.

Kolega orzeszek1916 napisał jakie ogniskowe będą najbardziej odpowiednie :)

3 okulary w zupełności wystarczą.

SW 120/600

AZ Nord

DOT 8X42