Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. To niestety znowu ja.... Mam pytanka, sposobię się do kupna kątówki do mojego refraktora SW 150/750. Nie bardzo wiem jaką. Czy dielektryczną, czy lustrzaną, czy 1,25 czy 2 cale, czy 45 stopni czy 90 stopni? Owszem, posiadam ale moja to lipa, do tego nawet nie wiadomo jakiej firmy. Pozdrawiam

GSO10, AZ4, APM 25*100

Napisano

Musisz wiedzieć do czego będzie używana tzn. czy także do obserwacji dziennych czyli podziwiania widoków. Są nasadki jak już pisałeś lustrzane i dielektryczne, to w zasadzie te same tylko te drugie są lepszej jakości, są jeszcze pryzmatyczne z pryzmatem Amiciego dające obraz ziemski nieodwrócony. Dwu calowe napewno ograniczą winietowanie lub wogóle tego nie bedzie przy tym sprzęcie. A co do firm to wybór jest, ale to zależy już od zasobności portfela. Pozdrawiam!!!

Napisano
3 godziny temu, Piotr11 napisał:

Witam. To niestety znowu ja.... Mam pytanka, sposobię się do kupna kątówki do mojego refraktora SW 150/750. Nie bardzo wiem jaką. Czy dielektryczną, czy lustrzaną, czy 1,25 czy 2 cale, czy 45 stopni czy 90 stopni? Owszem, posiadam ale moja to lipa, do tego nawet nie wiadomo jakiej firmy. Pozdrawiam

Dublujesz pytanie skopiuje odpowiedź:

Twoja nasadka kątowa której zreszta zapomniałeś zabrać z Zatomia i już do Ciebie idzie pocztą to dokładnie ta:

https://deltaoptical.pl/nasadka-katowa-90-2-sw

Uważam, że to całkiem ok nasadka nie żadna lipa i albo możesz kupić dielektryka albo cieszyć się obecną.

• Like 1

SW 12" Flex,  SW 120/600, SW Mak127                                    Montaż: EQ5, AZ4.
Okulary: ES24mm, AXIOM 10mm, ES 4,7 , Barlow GSO 2" ED,                      Bino SW.  
Filtry: UB 2", GSO nebula , OIII.                             Lornetka:Ecotone Kamakura WP2 10X50

Napisano

Piotr szkoda, że się nie wychyliłeś z tematem na zlocie :) Szklarz użyczył mi swoją kątówkę 2cale 90*, to był chyba dielektryk, mógłbyś sobie bezpośrednio porównać czy obraz jest lepszy niż z twoją. W moim 120/600 w połączeniu z dobrymi okularami długoogniskowymi (Lunt 20mm 100*, Maxvision 24mm bodajże 68* i ES 24mm 82*) ta kątówka dawała mega fajne obrazy - gwiazdki ostre po sam brzeg i lornetkowe pole widzenia :) 

Ja bym nie zmieniał tych 2" i 90*, zawsze możesz sobie nałożyć przejściówkę na 1,25", a 90* to jednak duża wygoda przy obserwacji wyżej położonych obiektów.

• Like 1

Foto: iOptron SkyGuider Pro, Canon 1100D mod, Samyang 8mm Fish Eye, Sigma Art 18-35mm, Canon 50mm 1.8, Samyang 135mm

Wizual: SW 120/600 na AZ4, Dobson 8

Napisano

To i ja powielę odpowiedź ze statusu. 

Na pewno 2 calowa z redukcją 2/1.25 cala. Wtedy można korzystać z okularów 2 i 1.25". 

Do obserwacji nieba 90deg, do ptaszków czy innych obserwacji ziemskich 45deg z obrazem ziemskim (pryzmat). 

Teraz zdania są podzielone, część mówi, że lustrzane, inni, że dielektryczne. Ja nie mogę się zdecydować ;-). Niby dielektryczna ma lepszą jakość. 

Kątówka taka czy inna, ciemne, czyste niebo potrzebne. 

Napisano

A ja posiadając dieeelektryka i pryzmat Baadera (jeszcze nie Zeiss), nadal twierdzę żę w refraktorze pryzmat daje lepszy kontrast i widzi się wszystko wyraźniej.

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, wampum napisał:

A ja posiadając dieeelektryka i pryzmat Baadera (jeszcze nie Zeiss), nadal twierdzę żę w refraktorze pryzmat daje lepszy kontrast i widzi się wszystko wyraźniej.

Ciekawe. A konkretnie, jaki model tego Baadera? Bo jest kilka możliwości.

Pewnie 2" ale czy z obrazem ziemskim czy odwróconym? 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 18.04.2018 o 06:32, kjacek napisał:

Ciekawe. A konkretnie, jaki model tego Baadera? Bo jest kilka możliwości.

Pewnie 2" ale czy z obrazem ziemskim czy odwróconym? 

Hej.

Mam dokładnie coś takiego, zdjęcie jest błędne bo nie przedstawia adaptera 1,25" od strony wyciągu.

Tą kątówką lepiej widzę wszelkiego typu kulki i otwarte, M27 i M57 z tamtego roku była wyraźnie lepiej odcięta od tła, przez co wydawała się wyraźniejsza.

Niestety ostatnio stwierdziłem, że na Jowiszu daje większą aberrację od lustrzanego dieelektryka - ale jeszcze będę to weryfikował. 

Ogólnie bardzo lubę ten pryzmat Baadera, daje ciemniejsze niebo, przec do jest taka jakby większa przestrzeń, a adapter z doostrzaniem od strony okularu w standardowym wyciągu SW uzupełnia mi mikro focusera, którego fabrycznie nie ma.

Ogólnie polecam.

Aha.

Posiadam refraktor achromatyczny SW 150/1200mm.

• Like 1
Napisano
20 godzin temu, wampum napisał:

Z opisu nie mogę zrozumieć, czy to jest pryzmat Amiciego dający obraz ziemski? 

Ja potrzebuję 2" kątówki więc dopytuję bo tej kupić nie mogę. 

Napisano

Nie , to nie jest Amici.

To zwykły pryzmat o (podobno) największym przelocie w standardzie 1,25"

• 1 rok później...
Napisano

Temat widzę nie taki dawny. 

Również jestem  przy wyborze kątówki 2 cale do refraktora. 

Czy dielektryk / Quartz GSO czy Baader Pryzmat 2`` BBHS  T2 90* ?

Czy przy DS w szerokim polu będzie jakaś różnica w obrazie ?

Za cenę 2 calowego pryzmatu Baadera można kupić wersję Baader pryzmat 1.25`` i np. GSO 2`` Quartz lustro.

Jakie są wasze doświadczenia ? 

Vixen Ultima 8x42

BK 102/600, Bino WO 2x 20/66*, Meade s5000 Plossl 26, Vixen LV 7, Vixen LV 5
Manfrotto 055 XPROB / 701HDV 

Napisano

Ja bym stawiał na kątówkę lustrzaną GSO 2",z możliwością odkręcania górnej rury,pod nasadkę bino.

A kąt  lusterka w kątówce wypadałoby sprawdzić,bo z tym jest różnie,niezależnie ,czy zwykła,czy dielektryk.

Same refraktory te F5 -F6 ,też często nie maja pełnej apertury,a szczególnie po przeróbkach pod nasadkę bino bez barlowa.

Napisano

No właśnie tak pomyślałem , że nawet taki 2`` Baader na pryzmacie Zeiss ma przelot 34mm. Czyli będzie winietował z okularem np. 40mm/68* ?

GSO Quartz 2`` tylko do DS z tym okularem i innymi 1.25.

Pryzmat Baader 1.25 w opcji z noskiem 2`` do nasadki bino ze względu na krótki tor i bardziej kontrastowe obrazy planetarne ?

https://www.baader-planetarium.com/en/baader-prism-diagonal-t-290°-32mm.html

Franek,  o takiej  opcji mi nie dawno pisałeś na priv.

Vixen Ultima 8x42

Napisano
Godzinę temu, krzysiek.p napisał:

No właśnie tak pomyślałem , że nawet taki 2`` Baader na pryzmacie Zeiss ma przelot 34mm. Czyli będzie winietował z okularem np. 40mm/68* ?

GSO Quartz 2`` tylko do DS z tym okularem i innymi 1.25.

Pryzmat Baader 1.25 w opcji z noskiem 2`` do nasadki bino ze względu na krótki tor i bardziej kontrastowe obrazy planetarne ?

https://www.baader-planetarium.com/en/baader-prism-diagonal-t-290°-32mm.html

Franek,  o takiej  opcji mi nie dawno pisałeś na priv.

Ale do jakiego teleskopu,jak piszesz o planetach ?Chyba nie do BK 102/600??

Napisano

Ostatnio przerabiałem ten temat. Tu jest więcej 

Co do okularu 40 mm/68 st. w teleskopie 102/600 to moim skromnym zdaniem początkującego, jeżeli chodzi o winietowanie to idealny zestaw, ale jak pisze @franek raczej nie planetarny (x15)?

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, franek napisał:

Ale do jakiego teleskopu,jak piszesz o planetach ?Chyba nie do BK 102/600??

Tak do tego refraktora. Jak na achro z nasadką WO/20mm daje b. fajne obrazy w porównaniu z TS Apo 100/600 ;) przy tej samej konfiguracji. 

Nasadka Bino WO 20mm + Q barlow 2.25 wkręcony w nosek  co daje krotność ok.5x = ok.  150x.  Księżyc i Jowisz jest bardzo OK.

Ta sama opcja z Meade Plossl 26mm/60* = 115x

Gdyby tak nie było i nie miałbym porównania , dałbym sobie spokój.  

Nie wykluczone, że w przyszłości uzupełnię większym refraktorem 125-140 ED Apo.

Chcę mieć już b.dobre kątówki jak i okulary. 

Ok. jak zaczniemy zaraz debatować, że to nie APO itp. to temat wyboru kątówki  zejdzie na dalszy plan. 

Dzięki za odpowiedzi. 

Vixen Ultima 8x42

Napisano
12 godzin temu, RobertW napisał:

Ostatnio przerabiałem ten temat. Tu jest więcej 

Co do okularu 40 mm/68 st. w teleskopie 102/600 to moim skromnym zdaniem początkującego, jeżeli chodzi o winietowanie to idealny zestaw, ale jak pisze @franek raczej nie planetarny (x15)?

Czyli GSO 2`` 99% Quartz chyba też ? ma przelot 46.6mm. 

Wiem,  że teraz z ogniskową 600mm to lekkie przegięcie ze względu na LP :) i źrenicę.  Będzie trzeba poczekać na b.ciemne niebo.

Natomiast w powyższych refraktorach z f7 lub f7.8 powinno być lepiej i szeroko.  Dobra Kątówka 2`` tak czy siak się przyda. 

Może jeszcze kiedyś skończę ma Maku f10. Patrzyłem przez 180/1800 z Pentaxem XW 40mm.

Do takiego setu  ogniskowa 40mm to

podstawa, ale tylko z pełnym 2 calowym przelocie jaki ma np. Intes. 

W SCT to chyba dopiero model 9.25 również ogarnie taki okular bez winietowania.   

Dzięki za link. 

Vixen Ultima 8x42

Napisano
5 minut temu, krzysiek.p napisał:

Czyli? GSO 2`` 99% Quartz chyba też ? ma przelot 46.6mm?????

Tak, właśnie dzisiaj nabyłem ją drogą kupna? Niestety mój SCT8 ma przelot 38 mm więc pełnych możliwości tej kątówki nie wykorzystam. 

• Like 1
Napisano
14 godzin temu, RobertW napisał:

Tak, właśnie dzisiaj nabyłem ją drogą kupna? Niestety mój SCT8 ma przelot 38 mm więc pełnych możliwości tej kątówki nie wykorzystam. 

Nawet w Maku SW 127,z przelotem 27mm,po zastosowaniu kątówki 2" z przelotem ~46mm i okularu SWAN 40mm/72*,nie widziałem winietowania.

Ale okular nie może być za blisko przewężenia.Czyli fabryczny visualback i standardowa kątówka 2" z przelotem 46mm(nie do SCT).

• Like 1
Napisano
W dniu 25.06.2019 o 21:45, RobertW napisał:

Ja również . Kawał diagonala. Granat również dojechał ? 

Obraz dzienny czysty i klarowny. Testy pod gwiazdami jak pogoda dopisze. 

GSO  & Maxvision 40.jpg

Vixen Ultima 8x42

Napisano

Jaka jest wysokość górnej rury,bez redukcji?

Czy jest odkręcana ?

W nasadce bino WO można odkręcic nosek 1,25" i dorobić krótkie przejście na gwint wewnętrzny T2(jak w bino Baader Planetarium Maxbright).

Po odkręceniu górnej rury z kątówki,wkręcić krótki adapter na gwintT2 (zewnętrzny)(dorobic?).

Po odkręceniu górnej rury,tor optyczny kątówki 2" ~66mm.

Pozostać tylko przy jednej kątówce.

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, franek napisał:

Jaka? jest ?wysokość górnej? rury,bez reduk?c?j?i?

Czy jest odkręcana ?????

Właśnie pomierzyłem: 43 mm.

Tak jest odkręcana.

Napisano
2 godziny temu, krzysiek.p napisał:

Ja? również?? . ??Kawał diagonala. Granat również dojechał ?? ??????????????

To gratulacje. Do mnie dotarła wczoraj. Dzisiaj poobserwowałem Słonko i chmury. Może zaraz uda się Merkury i coś więcej potem?

Napisano
W dniu 27.06.2019 o 18:50, franek napisał:

Jaka jest wysokość górnej rury,bez redukcji?

Czy jest odkręcana ?

W nasadce bino WO można odkręcic nosek 1,25" i dorobić krótkie przejście na gwint wewnętrzny T2(jak w bino Baader Planetarium Maxbright).

Po odkręceniu górnej rury z kątówki,wkręcić krótki adapter na gwintT2 (zewnętrzny)(dorobic?).

Po odkręceniu górnej rury,tor optyczny kątówki 2" ~66mm.

Pozostać tylko przy jednej kątówce.

Franku, właśnie teraz nie ostrzy z bino WO i barlowem 1.6x. Za długi tor. Szkoda.

Jedyna opcja to tak jak piszesz . Dorobić redukcję. Kto takie robi na forach astro ?

Jak się używa barlowa GSO ED 2'' z bino WO ? 

Jak tą wykręcalną soczewkę się podłącza ?

Czy można np.  wkręcić w 2" kątówkę z przodu. Pewnie to jeszcze wydłuży krotność.

Jak to wygląda ?

Vixen Ultima 8x42

Napisano

Z barlowa GSO ED 2"/x2 odkręca się soczewkę i wkręca do samej redukcji od tego barlowa.

Najpierw trzeba sprawdzić,czy nosek od nasadki bino,nie wystaje za mocno,żeby między noskiem,a soczewką była przerwa.

Krotność będzie ~2,5x.,zależnie od długości toru optycznego nasadki bino.

Jeżeli by wykorzystać tego barlowa kpl,to z nasadką bino będzie krotność ~x3,ale po wyostrzeniu na dal,wyciąg będzie bliżej obiektywu ~ 10mm,niż z samą soczewką wkręconą do redukcji.

===================================================================================================================

Ciekawe,ile brakuje do wyostrzenia na dal,z kitowym barlowem x 1,6.

Mam barlowa x2 od tej nasadki bino WO i daje ~ 10mm większy wysuw  wyciągu,niż barlow x1,6.

===================================================================================================================

Mitek z Astropolis dorabia różne redukcje i adaptery.

Jest jeszcze inne wyjście.

Odkręca się górną rurę z kątówki GSO 2".

Zamiast niej wkręca się adapter wysokości 20mm/1,25".

Trzeba najpierw sprawdzić,czy można odkręcić nosek z nasadki bino i zamiast  noska wkręcic kitowy barlow x1,6,albo x 2.

• 3 lata później...
Napisano

Podczepię się w temacie. Mam bresser 102/460. Chcialbym obraz ziemski raczej.

Czy wszystkie katowki 45 daja obraz ziemski?

Jesli tak to z tego co czytam diaelektryk jest lepsza? Jaki model 2 calowy wybrac, 45 z obrazem ziemskim? 

Jesli nie to jaki amici 2 cale z przejsciowka na 1,25 ?