Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W północnej zachodniej części gwiazdozbioru Orła,odnajdziemy ciekawą gwiazdę zmienną FF Aql,to jasna cefeida należąca do grup DCEPS o typie widmowym F,czyli mamy do czynienia z żółto-białym nadolbrzym o temperaturze 6000 kelvinów,jest oddalona około 1350 lat świetlnych. Gwiazdę na początku uznano ją jako za HR 7165,ale w Sierpniu 1927 roku "Charles Morse Huffer" zaobserwował jej zmienność uznając gwiazdę za cefeidę i nadano jej nazwę FF Aquilae. Jej wielkość jasności waha się w przedziale od 5.18 - 5.51 mag w okresie 4.470 dnia. Analiza jego jasności w okresie ponad 122 lat pokazuje, że jego okres wzrasta o 0,072 ? 0,011 sekundy na rok! Gwiazda już wyczerpała swoje paliwo wodorowe i za kilkaset może milionów lat gwiazda zamieni się w chłodnego olbrzyma i gwałtownie ewoluuje w stronę asymptotycznej gałęzi AGB.

Gwiazda jest słabo widoczna nieuzbrojonym okiem więc polecam obserwacje lornetkowe. Bardzo przyjemnie się obserwuję gwiazdę a jej amplituda zmienności jest nie wielka,wystarczy obserwować raz na noc. Miłych i udanych obserwacji. Poniższa krzywa fazowa SOGZ-PTMA. Wygenerowana mapka Stellarium oraz zdjęcie gwiazdy alladin.

FF AQL krzywa.png

FF AQL.png

FF Aql..png

• Like 4

p

• 2 lata później...
Napisano

Moje obserwacje dla FF AQL. Najlepiej gwiazdę obserwować lornetką o parametrach 7x50 i 10x50,co daje nam szersze pole widzenia co do jej oceny z gwiazdami porównania w jej okolicy,ponieważ jej amplituda wynosi zaledwie 0.50 mag.  Gwiazda trochę trudna do oceny bo taka jasna aż sadzi w oczy przez lornetkę hej...

Chciałem się pochwalić,ponieważ ja jako mam najwięcej zaliczonych obserwacji dla tej gwiazdy w Polskiej bazie SOGZ-PTMA

FF AQL krzywa.png

FF AQL mapa.png

• Like 1

p

• 4 lata później...
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Fajna gwiazdka,w każdą pogodną noc ją obserwuje i notuje choć jej amplituda tylko wynosi 0.5 mag! 

troszeczkę trudna do oceny przy mniejszym polu widzenia ale lornetkę którą posiadam z polem kątowym 7.5° stopni spokojnie jej blask oceniam 😁

również zachęcam wszystkich obserwatorów do jej oceny 😉

p

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moja próba oceny jasności FF Aql:

28.06.2025. 23:50 CWE +5,7mag. APM 10*50 ED.

• Like 2

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano

Tak. Takie jak poniżej sobie generuję na telefon. Jak masz coś lepszego to podpowiedź.

Screenshot_2025-06-22-00-18-33-926_com.android.chrome-edit.jpg

• Like 1

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano (edytowane)

Ja akurat sobie wydrukowałem mapkę o największym polu widzenia chociaż mam pole większe lornetce 7.5°  😁 

Nie zalecam patrzeć na mapkę nocą przez telefon bo światło z smartfona zakłóca oczom które musi być do adaptacji oczu do ciemności po 20 minutach. bo wtedy z jasnego światła z telefonu i patrząc na gwiazdę obraz w oczach staje się za jasny zakłóca  i wtedy trudno ocenić gwiazdę! Zawsze stosuje latarkę ledową z czerwonym światłem i wtedy obraz w oczach podczas obserwacji gwiazd nie zakłóca podczas ciemności 😉 no i również zalecam zegarek z podświetloną tarczą bo ja korzystam zegarka cyfrowego podświetlaną tarcza koloru zielony. 

Zawsze notuje się czas UTC na przykład moment obserwowany wypada o godzinie 23.00 to notujemy na godzinę 21.00 UTC. +2 

Edytowane przez astrodamian27
  • Thanks 1

p

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, megrez23 napisał:

Tak. Takie jak poniżej sobie generuję na telefon. Jak masz coś lepszego to podpowiedź.

najlepiej sobie drukuj mapki z największym polem widzenia bo wtedy jest więcej gwiazd o stałym blasku kilka stopni od gwiazdy V 

• Thanks 1

p

Napisano (edytowane)

Nie dawno oceniłem FF Aql na +5.50 mag! 

Najlepiej mapki sobie wydrukować,włożyć do przezroczystej okładki przeciw szronu i wilgoci,notes,ołówek,zegarek z podświetloną tarczą oraz latarka czołowa światłem czerwonym LED i niech pojedyncza obserwacja potrwa nie więcej niż  pół minuty aby  ocenić jakąś badaną gwiazdę V 😉 

IMG_20250630_233407.jpg

• Thanks 1

p

• 1 miesiąc później...
Napisano

Poniżej analiza okresu moich obserwacji wizualne dla FF Aql wciągu 5-ciu letniej oceny 😁 

Tutaj mamy moc po lewej (Power) i częstotliwość gwiazdy dolny wykres (Frequency) jak to ująć jak by to były fale radiowe.

Jak widać te czerwone kwadraty moc gwiazdy jest wyższa oraz częstotliwość w różnych okresach każdego cyklu. tym większa moc gwiazda silnie promieniuje jest miarą energii wow 😮 

Częstotliwość światła barwa gwiazd

Częstotliwość światła emitowanego przez gwiazdę jest związana z temperaturą jej powierzchni czyli FF Aql jej temperatura wynosi powyżej 6000 Kelvinów  😮 

Wyższe temperatury wiążą się z wyższą częstotliwością tak jak światło niebieskie, fioletowe, niższe temperatury z niższą światło czerwone fajnie co 😉

FF AQL analiza.png

p