Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Świetna robota, gratuluję ! Mam tylko pytanie dotyczące kryterium decyzji o tym, że montaż jest na pewno zaparkowany. Czy czytasz z software'u stan montażu, czy też są jeszcze jakieś dodatkowe czujniki potwierdzające ten stan fizycznie ?

• Like 1

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C
Obserwatorium = Kod MPC: L25 ? poszukiwanie supernowych
Liczba odkryć SN = 12 ? najnowsze: SN 2019wzj
http://www.supernowe.pl

Napisano
3 minuty temu, Esku1RES napisał:

Świetna robota, gratuluję ! Mam tylko pytanie dotyczące kryterium decyzji o tym, że montaż jest na pewno zaparkowany. Czy czytasz z software'u stan montażu, czy też są jeszcze jakieś dodatkowe czujniki potwierdzające ten stan fizycznie ?

Nie poszedłbym spać spokojnie bez takiego czujnika ;) Poza tym niezłe cacko

• Like 1

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano
9 minut temu, Esku1RES napisał:

Odczyt  pozycji polega na porównaniu pozycji parkowania według enkoderów silnika i pozycji RA i DEC.

Oczywiście można dodać jeszcze jakieś mechaniczne czujniki np. IR lub magnetyczne.

• Like 1
Napisano
14 minut temu, Nowok76 napisał:

Odczyt  pozycji polega na porównaniu pozycji parkowania według enkoderów silnika i pozycji RA i DEC.

Oczywiście można dodać jeszcze jakieś mechaniczne czujniki np. IR lub magnetyczne.

OK. Warto o to zadbać, bo w ciągu prawie 5 lat użytkowania swojego przydomowego obserwatorium miałem 2 przypadki, kiedy zaparkowany montaż nie był tak naprawdę zaparkowany. Raz "poleciało" sprzęgiełko od DEC (fakt, że było już dość zużyte), a drugi raz to EQMOD "poszedł w maliny". Wolę nie myśleć co by było gdyby poszedł wówczas sygnał - ZAMKNIJ_DACH 

Sprzęt = 10" f/3.3 SW Quattro CF ? 10" SCT Meade ? Hyperstar f/1.8 ? Gemini G-40 ? ASI 290MM-C
Obserwatorium = Kod MPC: L25 ? poszukiwanie supernowych
Liczba odkryć SN = 12 ? najnowsze: SN 2019wzj
http://www.supernowe.pl

Napisano
8 minut temu, Esku1RES napisał:

OK. Warto o to zadbać, bo w ciągu prawie 5 lat użytkowania swojego przydomowego obserwatorium miałem 2 przypadki, kiedy zaparkowany montaż nie był tak naprawdę zaparkowany. Raz "poleciało" sprzęgiełko od DEC (fakt, że było już dość zużyte), a drugi raz to EQMOD "poszedł w maliny". Wolę nie myśleć co by było gdyby poszedł wówczas sygnał - ZAMKNIJ_DACH 

Dzięki za wskazówki. Mam w planie zamontować czujnik IR.

Napisano
3 minuty temu, zarek napisał:

Wystarczy na newraligcznej z punktu widzenia kolizji z dachem osi zamontować kontaktron z magnesem i porównać sygnał "jestem_zapakowany" z sygnałem z czujnika 

To też jest pomysł ?

Napisano
W dniu 19.09.2018 o 21:08, zarek napisał:

Wystarczy na newraligcznej z punktu widzenia kolizji z dachem osi zamontować kontaktron z magnesem i porównać sygnał "jestem_zapakowany" z sygnałem z czujnika 

Takie kontaktrony mam na obu osiach montażu. Dach nie ruszy jeżeli montaż jest w innym położeniu niż park.

• Like 1

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano
7 godzin temu, szdom1 napisał:

Takie kontaktrony mam na obu osiach montażu. Dach nie ruszy jeżeli montaż jest w innym położeniu niż park.

Właśnie wydawało mi się że gdzieś to widziałem na forum.