Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@polaris żebyś nie czuł się osamotniony 😉 to i ja wrzucę zdjęcia Księżyca 

1768926697042.thumb.jpg.084fb8be3533caa09a2b6bb74daf3020.jpg

Cienias z 20.01.2026

1769012077866.thumb.jpg.8f1d5402c2acdb887c7dd3519aa4a142.jpg

1769012403329.thumb.jpg.2ab33b106028ee4f93f6337ccd748979.jpg

i z 21.01.2026

Fot. Seestar 

• Like 7
  • Thanks 1

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

• 5 tygodni później...
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, polaris napisał:

Dzisiejszy, sprzętowo to co wczoraj, ale nieco inna obróbka. Wciąż eksperymentuję.
Seeing nieco bardziej falujący.

Moon.JPG

A czemu pojedyncze fotki?  Możesz wstawić do Autostakkert np 100 ujęć każde z ekspozycją powiedzmy 1/100 s i program tak samo to potraktuje jak podzielonego na klatki avika . Może to nie to samo co z kamerką ale przy Księżycu akurat łatwiej było by ci wyciągnąć detal 

Edytowane przez Artur333
Błąd w nazewnictwie programu
Napisano

Czasami avikuję i wrzucam do stackowania, ale wtedy jest mniejsza skala.

A pojedyncze fotki, to szczerze, chyba z lenistwa, może spróbuję tak zrobić jak piszesz, choć dla detalu myślę nad kupnem kamerki planetarnej. Jak dziś będzie pogoda to być może spróbuję pstryknąć seryjnie.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

@polaris jeśli to lustrzanka a nie kamera astro to można inaczej: Nina/apt. Ustawiasz odpowiedni czas naświetlania metodą prób i błędów, a potem dajesz sesje 100-200 klatek w trybie raw (pliki CR2/nef etc....) i je też można pięknie zestackowac nie tracąc rozdzielczości/ skali. Większość programów do stackowania bez żadnego problemu ogarnia formaty raw popularnych lustrzanek.

• Thanks 1
Napisano

Wystarczy mieć do lustrzanki wężyk spustowy czy pilota, ja tak robię: ustawiam jak najlepiej się da ostrość (w C60d w live view z pow. x5 czy nawet x10), strzelam od 60 do 100 zdjęć (najlepsza jakość, raw), potem w PIPP po załadowaniu zdjęć daję solar/lunar full disc, wyrównuję klatki - enable cropping 3200x3200 i zgrywa to w TIFF do dalszej obróbki i ostrzenia w innych programach. U mnie to najczęściej wciąż po staremu Registax 6 i potem GIMP. Wystarczy już 20 klatek z 60 żeby dało dobre efekty o ile były w miarę dobre warunki. Łysy z marca zeszłego roku, 25 klatek z 60, Canonem 60d przez ED80/600 z barlowem 2x:

Moon_08_03_2025_A1.thumb.jpg.fa1d7ff8e0cc4c46dc0822420c1c72ed.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, Przemek_K napisał:

potem w PIPP po załadowaniu zdjęć daję solar/lunar full disc, wyrównuję klatki - enable cropping 3200x3200 i zgrywa to w TIFF do dalszej obróbki i ostrzenia w innych programach. U mnie to najczęściej wciąż po staremu Registax 6 i potem GIMP. Wystarczy już 20 klatek z 60 żeby dało dobre efekty o ile były w miarę dobre warunki.

Zamieściłem fotkę łysego dwa dni temu u sąsiadów na Astromaniaku z zapytaniem jakim programem/apką da się klipFHD zaamienić na klip AVI by potem móc pracować np.w Registax,i polecono mi PIPP.Twoja wskazówka jest mi też pomocna.Nie jestem zapalonym lunar fociarzem,ale gdy czas pozwoli chciałbym zrobić dobrą (ostrą)widokówkę Księżyca.

Lubię spędzać czas fotografując i trochę szkiełek do foto już mam.Postanowiłem więc portrety Łysemu strzelać nie teleskopem ale najdłuższą ogniskową jaką mam.

Pojedyńcza klatka z przed dwóch godzin,pełna klatka Canon R8,obiektyw Canon RF 200-800 mm f/6.3-9 IS USM plus Extender RF 2x .

Ogniskowa 1600mm, F 18 czas 1/50sek. ISO 100.

Uważam że jest sporo potencjału w takim zestawie,chętnie poczytam ewentualne porady,więc z góry dziękuje.Programy ,apki,sposoby ,porady bardzo mile widziane.

Pozdrawiam.

IMG_2109.jpg

• Like 7
Napisano

No widać, że jest potencjał, fajnie wyszło. Też wyskoczyłem na chwilę, szybki przegląd, strzeliłem trochę zdjęć. Może zrobię w weekend jakiś bardziej szczegółowy opis z obróbki. Ale dzisiaj Gassendi robił wrażenie z tą ciemnością w środku i świecącym szczytem 🙂 

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

@Przemek_K na mnie też zrobił wrażenie ten widok 🙂 

Księżyc dążący do pełni, oświetlone 84%. Fotka to mozaika z 13 paneli. 
TS 152/900, QHY 462c, Baader h-alpha 35nm, AVX

1.thumb.jpg.79130ef92fb11f5cb1b453dbad985939.jpg

• Like 9
Napisano (edytowane)

Zebrałem wczoraj trochę materiału więc opiszę dokładnie jak obrabiam zdjęcia Księżyca robione lustrzanką przez teleskop.
Zestaw niezmiennie ten sam, SW ED800/600+barlow 2x+UV/IR Cut+Canon 60d.

Na wstępie parę słów o samym robieniu zdjęć Księżyca lustrzanką: w swoim Canonie mam taki patent na podłączenie - adapter EOS M48, koło filtrowe, przed nim na odpowiednich złączkach dystansowych M48 podłączam soczewki barlowa, do Księżyca używam dwucalowego GSO 2x, do planet 3x i 5x 1,25 cala, do nich wytaczałem sobie odpowiednie adaptery.

aparat_1.thumb.jpg.743757a03ceb663b806bdf24041a15bb.jpg

Z dwucalowym 2x mam ok. 2,16x czyli ok. 1300mm ogniskowej. Doskonale pasuje do Słońca i Księżyca bo mam tarczę na prawie cały kadr z małym zapasem.

Ustawiam tryb Manual, najlepsza jakość w RAW, przełączam się na live view i w powiększeniach x5 i x10 ustawiam precyzyjnie ostrość. Robię kilka próbnych zdjęć bo w zależności od fazy Księżyca różnie ustawiam ISO i czasy. W innych aparatach może być inaczej więc trzeba samemu próbować jakie ustawienia najlepiej stosować. Staram się nie schodzić z czasami poniżej 1/100, jak robi się za ciemno to daję więcej ISO ale też nie przekraczam 320, przy większej tarczy często stosuję czas 1/250 i właśnie ISO 320, wolę mieć trochę ciemniejszą tarczę do obróbki niż za jasną bo łatwo potem o przepalenia.

Zdjęcia robię przez elektroniczny wężyk spustowy, mam go na giętkim spiralnym kablu i tak go używam choć można też przez pilota zdalnie, tak czy inaczej nie dotykam aparatu po zablokowaniu ostrości w wyciągu. Robię 60-100 zdjęć co ok. 5-10s, czasem podglądam w x10 czy warunki się nie zmieniły, Księżyc nie wpadł w jakiś gorący strumień z kominów itp.

Po zgraniu zdjęć na komputer odpalam PIPP, ładuję do programu wszystkie zrobione RAWy, dostajemy komunikat o włączeniu Join Mode i tak ma być. Wybieram Solar/Lunar Full Disc, program automatycznie dostosowuje ustawienia i w Processing Options zmieniam tylko Cropping na 3200x3200 żeby cała tarcza się zmieściła. Jakby ktoś nie chciał B&W to trzeba odhaczyć Monochrome Conversion. Innych ustawień nie ruszam, ustawiam tylko w Output Options katalog docelowy i upewniam się, że format wyjściowy jest w TIFF. Potem Do Processing, Start i poszło. Dostajemy zgrane obrazki w TIFF z ładnie wycentrowaną tarczą:

00_IMG_0133_quality_100_1.thumb.jpg.72a8bd5f1e83eecdc1894cb146ab6ff3.jpg

W następnej kolejności używam Registax6, na Księżycu sprawdza mi się najlepiej. Są inne nowsze programy ale już się przyzwyczaiłem.

Select-> zaznaczam wszystkie zgrane TIFF, potwierdzam komunikaty i do roboty. Trzeba pamiętać, że Registax miewa swoje odpały, żeby się nie wieszał ustawiam CPUs: na 2

Zaznaczam show full image, potem Set Alignpoints, suwakiem jadę na małą ilość w okolicach 88 (strongest), tu trzeba próbować bo to zależy od materiału. Jak coś nie wyjdzie ze stackowaniem to poprawiam i próbuję innych wartości. Klik na Align i czekam. Jak zrobi to na dole po lewej ustawiam w Limit Setup: Best Frames, najczęściej 30-40%, 30% z 80 klatek daje 25 najlepszych do stackowania. Klik na Limit i potem Stack i czekam. Dostaję zestackowany obrazek, oglądam czy nie ma błędów na krawędzi tarczy, jak jest ok to zaznaczam Show Full Image.

Na górze nad Stack jest zakładka Wavelet, wchodzę tam i działam dalej. Odhaczam Full Image, ustawiam widok na jakieś wyraźne miejsce np. kratery blisko terminatora czy krawędzi tarczy i klikam na środku obrazka - teraz zaczynam ostrzenie suwakami po lewej. Używam pierwszych dwóch, czasem trzech, tu są różne szkoły i każdy robi wedle uznania. Przesuwając pierwszy do środka wyraźnie widać na podglądzie jak wyostrza się obraz. Dojeżdżam do ok. 70. Nie można przesadzić, lepiej mniej niż za dużo. Wartości Sharpen nie zmieniam, zostaje 0,100 a Denoise podciągam do 0,15. Na drugim suwaku już ostrożnie, max. połowę tego co na pierwszym z denoise też na 0,15 a na trzecim znowu połowę tego na drugim, denoise 0,10

Przy dobrym materiale to mi wystarcza w zupełności – teraz z takimi ustawieniami klikam na obrazku i oglądam różne miejsca, szczególnie krawędzie czy nie robią się jakieś zacięcia i inne artefakty. Przy zdjęciach z Eda nie mam problemów z wyraźnym ringiem na krawędzi tarczy ale jak robiłem zdjęcia achromatami SW 80/400 i 120/1000 to wychodził taki jaśniejszy ring. Wtedy używałem opcji po prawej Denoise/Deringing – zaznaczałem tam deringing, bright side i suwakiem ustawiałem akceptowalną wartość, znacznie to poprawiało efekt.

Jak wszystko jest ok to zaznaczam Show Full Image i potem Do All, obrazek się ostrzy. Chwilę to trwa ale widać jak Księżyc zaczyna pięknie wyglądać. Po skończeniu zgrywam obrazek przez Save Image jako TIFF. To wszystko tutaj.

Potem już tylko GIMP: wedle uznania i jakości obrazka wprowadzam niewielkie korekty, minimalna redukcja szumu (siła 1 albo 2), ewentualne minimalne ostrzenie końcowe z małym promieniem i potem minimalnie kontrast (10) oraz końcowe korekty jasności na krzywych. Zgrywam jako TIFF w pełnej rozdziałce, potem skaluję do 1920x1920 i zgrywam do jpg z max. jakością jak chcę wrzucić na forum. To wszystko.

Jedno jest pewne – tak jak w przypadku planet najważniejsze są warunki, przy dobrym stabilnym obrazie na podglądzie wyjdzie po obróbce fajny ostry Księżyc, jak na podglądzie kratery się gotują to żaden program z tego cudów nie wyciągnie.

Efekt końcowy z wczorajszej sesji: SW ED80/600+barlow 2x+UV/IR Cut+C60d, 25 klatek z 80, PIPP, Registax6, GIMP:

Moon_27_02_2026_1.thumb.jpg.bba1ddbfcb06d7f5b9f681d7c9194bf4.jpg

Edytowane przez Przemek_K
  • Like 4
  • Thanks 2
Napisano

Przy okazji wczorajszych obserwacji zrobiłem porównanie. Pojedyncza klatka z obróbką w Gimp i stack z 99 klatek potraktowanych w PIPP/Registax/Gimp. Jestem na siebie zły, że nieco przeprocesowałem stacka i wyszedł nieco przeostrzony. Za to pojedyncza klatka wygląda bardziej naturalnie, miękko no ale wyszło ziarno. Biorąc pod uwagę, że to materiał z maleństwa 72mm to wciąż jest spory potencjał do poprawy.

Na stacku przy prawej krawędzi jest paproch. Zauważyłem go dopiero przy obróbce.

Pierwszy to stack, a drugi to pojedyncza klatka.

stack.jpg

single.JPG

• Like 5
  • Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano (edytowane)

Polaris,Przemek  dzięki za odzew i podzielenie się własnymi patentami.Rzecz jasna skorzystam a i jak znam życie pozwolę sobie zadać nie raz pytanie w sprawie księżycowego procesingu w owych programach/apkach 😉 

Księżyc już dawno temu fociłem lustrzanką z barlowem 2X w Newtonie na paralktyku,nadal mam Newtona ale bardziej DS-owego powieszonego na azymucie.Nie bardzo to mobilne więc teraz na chorobowym wykombinowałem że czemu nie setup foto,i poszło.Na ramię aparat z zapiętą szklarnią w rękę statyw z głowicą foto i na pole.Bardzo wszystko mobilne,rura wraz aparatem powieszona na ramieniu na pasku "dynda" gdzieś między łokciem a kolanem,da się tak robić kilometry.

Wracając do tematu,nie muszę walczyć z ustawianiem ostrości,te nowe zabaweczki Canona z  bagnetami RF jeśli o AF chodzi jest rewelacyjnie,te kilka styków węcej na  bagnetach swoje zrobiło.Osobiście sprzesałem wszystkie stare eLki EF by zbudować od nowa zestaw szkieł w systemie RF.Jedno ciche piknięcie i w ułamku sekundy łysy sfokusowany jak należy.

Nie używam wężyka,ale ustawiam opóźnienie otrwarcia migawki,wciskam spust migawki i dalej wszystko dzieje się samo,ponieważ aparat to pełnoklatkowy bezlusterkowiec kłapiące lustro nie powoduje dodatkowych drgań.Fotografuje łysego w trybie M,więc wcześniej należy sprawdzam które paramatry będą OK. Jak dotąd miodzio aż miło,jednak statyw i głowica potrafi dokuczyć.Przydłyby się mikroruchy,i tu pytanie produkuje ktoś takie? Statyw pomimo solidności potrafi drżeć przy silniejszych podmuchach,ale to akurat nie problem,dzisiaj akurat poniosło mnie na sporą jurajską górkę,stąd odkrycie 🙂

Dla lepszej wyobraźni to taki setup,aparat jest podobnej więlkości co RP,może trochę większy...

Dziękuje za odzew i Pozdraiam 🙂

IMG_20260228_222157784_HDR_AE.jpg

Edytowane przez marianowski
  • Like 2
Napisano
5 godzin temu, Przemek_K napisał:

Z dwucalowym 2x mam ok. 2,16x czyli ok. 1300mm ogniskowej. Doskonale pasuje do Słońca i Księżyca bo mam tarczę na prawie cały kadr z małym zapasem.

Teleobiektyw foto przy 1600mm daje jeszcze spory zapas,kadr poniżej bez przycinania,wczoraj przyciąłem by Łysy bardziej rządził.

Pojedyńcza klatka,C 8R + RF 200 800 ... +  Extender RF 2x .

Dzisiejszy z około 18-ej  ogniskowa 1600mm, F 18 czas 1/60sek. ISO 100.

IMG_2192.jpg

• Like 5
Napisano
9 godzin temu, marianowski napisał:

Teleobiektyw foto przy 1600mm daje jeszcze spory zapas,kadr poniżej bez przycinania,wczoraj przyciąłem by Łysy bardziej rządził.

Na APS-C aż takiego zapasu nie ma, nie wiem ile bym tam zmieścił jeszcze ale raczej nie więcej niż 1500mm na styk. 

IMG_0128_A1.thumb.jpg.70e3c1f37c4e64b8a3d5257d9ad958e0.jpg

A do takiego zestawu jak pokazałeś i jego ogniskowej to jedyne co mi przychodzi do głowy to EQ3-2 z napędem w osi ale nie wiem jak się takie teleobiektywy mocuje do dovetaila, nie mam z tym doświadczenia.

• Like 4
Napisano
20 minut temu, Przemek_K napisał:

A do takiego zestawu jak pokazałeś i jego ogniskowej to jedyne co mi przychodzi do głowy to EQ3-2 z napędem w osi ale nie wiem jak się takie teleobiektywy mocuje do dovetaila, nie mam z tym doświadczenia.

Z domu ok,nie ma problemu,mam rozwiązanie.Mnie się marzy by mieć głowicę foto o solidnym udźwigu do naście kilogramów czyli z sporym zapasaem mocy i np.z takim magicznym pokrętłem które po zblokowaniu w wybranej pozycji pozwoli na lekki precyzyjny ruch góra dół,ale nic takiego nie znalazłem w ofertach...niestety...Powiesz/powiecie że szukam kwadratowych jaj,po prostu jestem jurajskim łazikiem i chcę mieć sprzęt który będzie podczas tych wędrówek"kumplem"a nie uciążliwym dodatkiem.Chcę po całym dniu cykania np.jurajskiego pejzażu późnym wieczorem zająć się Księżycem.

Obecny stojak sprawdza się doskonale,ma spory zaps wagowy i jest lekki i baaardzo mobilny,ale ciągła korekta ustawienia"rączką" przy tak długiej ogniskowej to...Nie wiem,może jakiś sprytny astrokoziołek do plecaka? Istnieje takie maleństwo?

Pozdrawiam i dzięki za każdą pomoc w temacie 🙂