Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Elegancki 🙂 

• Like 2

Atik 383L+, 314E, Eos 600D, CT8, Canon EF-S 55-250, Canon EF-S 18-55 + 2 lewe ręce ? 

Banero_A_clone.png 2023-02-26_181337c.png.df966a0f5aaffa755988448a083ffa7e.png RazorbackRustTributeLg_clone.png   

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zazwyczaj fotografujemy Ksieżyc w pierwszej kwadrze. Postanowiłem dziś o 4:00 nad ranem uwiecznić Ksieżyc w drugiej kwadrze. 

Seestar S50 

1719627600271.thumb.jpg.3f70ecd460b8559c50dde5999b83570e.jpg

1719627798535.thumb.jpg.465615b8223733067e1a025a7c245cb0.jpg

1719627835870.thumb.jpg.7bf707cd4ef8c21a879a0a3d3fa37a61.jpg

1719628492670.thumb.jpg.a4366a925ab966c69f7650cd0d98d6fe.jpg

Tranzyt jaskółki 😉

• Like 8

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Przy okazji nocnego polowania na planety wycelowałem też w Księżyc, ładnie się prezentował fundując kilka ciekawych widoczków na granicy światła i cienia.

ED80/600, barlow 2x, UV/IR Cut, C60D, EQ3-2, stack 16 z 40 klatek, PIPP, Registax6, GIMP:

Moon_25_07_2024_A1.thumb.jpg.f7e86dacc7aa30cb1ad148eee4913839.jpg

• Like 7
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Wyskoczyłem ok. godz. 3 prze dom, po upałach warunki jak w saunie, miała być dłuższa sesja i polowanie na cienie na Jowiszu a pozostało strzelić pamiątkowe zdjęcie Łysemu i się zwijać.

ED80/600, barlow 2x, UV/IR Cut, C60D, EQ3-2, stack 20 z 45 klatek, PIPP, Registax6, GIMP:

Moon_25_08_2024_1.thumb.jpg.1a367e1a9e5e004977d25f0892f7c8a8.jpg

• Like 3
Napisano

Z nocnej sesji 28.08 po godz. 2 - warunki sporo lepsze niż poprzednio. Warto było popatrzeć bo na granicy światła i cienia działo się sporo ciekawych rzeczy.

ED80/600, barlow 2x, UV/IR Cut, C60D, EQ3-2, stack 20 z 40 klatek, PIPP, Registax6, GIMP:

Moon_28_08_2024_A1.thumb.jpg.de9708c6ce723f296b8b750183f03ee4.jpg

• Like 6
Napisano

mam pytanie, bo jestem nowy a Wasze zdjęcia są świetne, czy używacie jeszcze jakiegoś retuszu?moje bez żadnego retuszu i mam problem z ostrością, zdjęcie robione Nikonem D5100, bez filtrów i żadnego wspomagacza typu barlow.

Nie mówię na razie o innych zdjęciach bo np. saturn to jakaś porażka u mnie i nie wiem cyz to kwestia filtrów i lepszego barlowa np. 5x

• Like 1
Napisano (edytowane)
53 minuty temu, WolekMKN napisał:

mam pytanie, bo jestem nowy a Wasze zdjęcia są świetne, czy używacie jeszcze jakiegoś retuszu?moje bez żadnego retuszu i mam problem z ostrością, zdjęcie robione Nikonem D5100, bez filtrów i żadnego wspomagacza typu barlow.

Nie mówię na razie o innych zdjęciach bo np. saturn to jakaś porażka u mnie i nie wiem cyz to kwestia filtrów i lepszego barlowa np. 5x

Zacznij od opisu sprzętu: czy aparat jest „doczepiony” do jakiegoś teleskopu, czy jest to po prostu aparat z obiektywem? Jeśli obiektyw to jaki?. Staraj się bardzo precyzyjnie ustawić ostrość. Użyj live view z dużym powiększeniem. Bardzo przeszkadza seeing https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Seeing

Można poróbować ograniczyć wpływ seeingu nagrywając kilku minutowy film i później podzielić go na poszczególne klatki, wybrać najlepsze i zestakować. To wszystko robią programy wspomagające astrofoto planetarne. Najlepiej przybliżą Ci to koledzy zajmujący się właśnie taką astrofotografią. Prawdę mówiąc zapomniałe nazwy prrogramów, a jestem na urlopie i nie mam jak podejrzeć😁

Edytowane przez stefanchm

ED 80, Celestron 8/1000, montaż Advance VX, NEQ6, ASI1600MC-Cool, ASI-120, Nikon D5300, QHY5v 

Napisano

dziękuję za poradę i zainetersowanie się moim "problemem", aparat jest podłączony do teleskopu Sky Watcher Dobson 12'' bezpośrednio do wyciągu za pomocą T2 ringu i prześciówki 1,25'' - niestety na razie nie mogę załączać zdjęć, jestem za świeży - ostrość w obrazie w teleskopie jest OK ale traci się przy większych powiększeniach, tzn po dołączeniu do aparatu np. barlowa x2.

moje pytanie bardziej brzmi czy robicie zdjęcia RAW i obrabiacie je potem, czy takie jak prezentujecie to takei fatycznie wychodzą, czy sotsujecie jeszcze jakiś firlty np. UV itp?

Napisano
44 minuty temu, WolekMKN napisał:

dziękuję za poradę i zainetersowanie się moim "problemem", aparat jest podłączony do teleskopu Sky Watcher Dobson 12'' bezpośrednio do wyciągu za pomocą T2 ringu i prześciówki 1,25'' - niestety na razie nie mogę załączać zdjęć, jestem za świeży - ostrość w obrazie w teleskopie jest OK ale traci się przy większych powiększeniach, tzn po dołączeniu do aparatu np. barlowa x2.

moje pytanie bardziej brzmi czy robicie zdjęcia RAW i obrabiacie je potem, czy takie jak prezentujecie to takei fatycznie wychodzą, czy sotsujecie jeszcze jakiś firlty np. UV itp?

Najlepiej zacząć od zdjęć bez wchodzenia w "powiększenia".
Zacznij od Księzyca, gdy będzie w miarę wysoko nad horyzontem.

• podepnij aparat do teleskopu (bez barlowa jeżeli ostrzy Ci bez barlowa)
  • nagraj avika 30 sekund - kilka minut, tyle na ile prowadzenie Ci pozwala
  • zacznij od PiPP, dzięki niemu obraz tarczy Księżyca będzie wyrównany na każdej klatce - efekt możesz również zapisać jako AVI lub SER
  • następnie zainstaluj AutoStakkert, tem program "zestakuje" Ci wszystkie klatki które zebrałeś w jeden obraz
    • poeksperymentuj i ustaw różną ilość klatek do finalnego stacka (np. 20%, 30%, 50% itp)
    • włącz opcję Sharpen - algorytm AutoStakkert zapiszę wersję "wysotrzoną" finalnego obrazu

To na początek powinno wystarczyć. Opanuj te kroki a następnie próbuj z Barlowem lub możesz sięgnąć po dodatkowe programy do obróbki.

Powodzenia!

• Like 1
Napisano
57 minut temu, WolekMKN napisał:

(...) moje pytanie bardziej brzmi czy robicie zdjęcia RAW i obrabiacie je potem, czy takie jak prezentujecie to takei fatycznie wychodzą, czy sotsujecie jeszcze jakiś firlty np. UV itp?

Kiedyś napisałem taki krótki tekst o obróbce zdjęć Księżyca z lustrzanki - może Ci się przyda https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/6914-obróbka-zdjęć-księżyca-z-lustrzanki/

jolo-astrojolo.png

Napisano
23 minuty temu, Andrzej Lach napisał:

• zacznij od PiPP, dzięki niemu obraz tarczy Księżyca będzie wyrównany na każdej klatce - efekt możesz również zapisać jako AVI lub SER
  • następnie zainstaluj AutoStakkert, tem program "zestakuje" Ci wszystkie klatki które zebrałeś w jeden obraz
    • poeksperymentuj i ustaw różną ilość klatek do finalnego stacka (np. 20%, 30%, 50% itp)
    • włącz opcję Sharpen - algorytm AutoStakkert zapiszę wersję "wysotrzoną" finalnego obrazu

To na początek powinno wystarczyć. Opanuj te kroki a następnie próbuj z Barlowem lub możesz sięgnąć po dodatkowe programy do obróbki.

Powodzenia!

bardzo Ci dziękuję, pozdrawiam

Napisano
W dniu 29.08.2024 o 11:43, Andrzej Lach napisał:

Powodzenia!

Andrzej, czy dedykowana kamerka da lepszy rezultat niż mój Nikon 5100? W ten weekend nagrywałem Saturna i Jowisz, ale to jakaś porażka. Obserwacja przez teleskop OK, ale po nagraniu avików (30-40 sek, fps 24, 1920x1080) i ich obróce nic nie widać, żadnych pasów na Jowiszum tylko sama orągła plama. Nie bardzo wiem jak do tego tematu podejść. Saturn to też jakaś porażka.

Wiem,że to nie ten dział ale czy ew. ktoś mólby mnie nakierować gdzie robię błąd.

Jowisz.bmp Saturn.bmp