Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, WolekMKN napisał:

Andrzej, czy dedykowana kamerka da lepszy rezultat niż mój Nikon 5100? W ten weekend nagrywałem Saturna i Jowisz, ale to jakaś porażka. Obserwacja przez teleskop OK, ale po nagraniu avików (30-40 sek, fps 24, 1920x1080) i ich obróce nic nie widać, żadnych pasów na Jowiszum tylko sama orągła plama. Nie bardzo wiem jak do tego tematu podejść. Saturn to też jakaś porażka.

Wiem,że to nie ten dział ale czy ew. ktoś mólby mnie nakierować gdzie robię błąd.

Jowisz.bmp 588.05 kB · 1 pobranie Saturn.bmp 588.05 kB · 0 pobrań

Tak moim zdaniem kamera planetarna, nawet najprostsza pozwoli uzyskać lepsze rezultaty.

Napisano

WolekMKN , sam dopiero co wstawiłem swoje pierwsze planetarne zdjęcie więc ekspertem nie jestem , ale coś pomogę. Nikony ( sam mam D5300) nagrywają w formacie mov, który się niestety do niczego nie nadaje, aparatem możesz porobić zdjęcia Księżyca typu 1/100 s i poskładać , ma on dużą matrycę więc do szerszych ujęć będzie ok , ale do avikowania się nie nadaje. Do planet to zdecydowanie kamerka, ma małą matryce ( planeta będzie większa) , możesz ustawić roi i nagrywa avi z dużymi prędkościami . Sam zanim wziąłem się za planety spędziłem milion 😉 godzin na forach polskich i zagranicznych takich jak Cloudynights, poczytaj o avikowaniu , kamerach , rozmiarze piksela, próbkowaniu, itp... co do programów to Sharpcap lub Firecapture do zbierania materiału, mi np Pipp nadmuchał planetę więc go pominąłem ale pewnie coś źle zrobiłem bo koledze" Andrzej Lach " wychodzi to fenomenalnie... do składania Autostakkert i potem np Astrosutface, dużo osób używa Registaxa, ale dla mnie to porażka...

Napisano

Dzięki Wam wielkie Panowie, no właśnie próbowałem się bawić w obróbkę tych filmików, ale to co wyszło nie nadaje się do jakiejkolwiek publikacji. Zastanawiam się nad ASI 585mc, jakie macie doświadczenia i co ew. polecacie. Mój budżet to max. 2000 zł, ew. jaka kamerka do Dobsona 12''?Dzięki z góry za pomoc.

Napisano

Jedyne lustrzanki jakie znam które nadają się do avikowania planet to Canony 550D i 60D. Mają tryb 640x480+ tzw. tryb kadrowania czyli nagrywają wycinkiem matrycy dając dodatkowo 7x zooma i nie niszczą materiału silną kompresją. W 60D jestem w stanie tak nagrywać z 60fps i w dobrych warunkach da się uzyskać fajne rezultaty, mi to w zupełności jak na razie wystarcza i daje mnóstwo frajdy 😉 

Napisano

problem polega na tym,że na filmikach z lustrzanki nie widać żadnych szczegółów, bez względu na późniejsze ustawienia w Registax, dlatego pytałem czy Nikon się nadaje, bo nie umiełm uchwycić żadnych szczegółów zarówno na Saturnie jak i Jowiszu, rozmane plamy. 

• Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Taki strzał   sprzed paru dni nad horyzontem z 16"  🙂

moon11.jpg 

• Like 9

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

14.10.2024. W towarzystwie Saturna. Walimex Pro 500mm/6.3 & Sony a58, ISO 200, 1/160 sec.

DSC02825aa.jpg

• Like 4

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano

Księżyc z sesji 23.10 ok. godz. 3:30, piękny był widok i bardzo dobre warunki, dawno takiego spokojnego obrazu nie widziałem.

ED80/600+barlow 2x+C60D na EQ3-2, stack 25 z 50 klatek, PIPP, Registax6, GIMP:

Moon_23_10_2024_A1.thumb.jpg.c6b60058f6cc73bedd1a2a4cc2b2dab3.jpg

• Like 9
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.11.2024 o 20:23, Mirek napisał:

Aleś to pięknie złapał. To z przypadku czy z zasiadki?

Pobudka o 4 rano, zeby byc przed 7 na miejscu. No i bieganie ze statywem (fine tunning). Zaden przypadek. 🙂 

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

• 1 miesiąc później...