Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Świetne ujęcia. Najbardziej podoba mi się 1 i 3 fota. Prawie jak widok z modułu dowodzenia z misji Apollo 8 😉

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Kolorowy księżyc to zawsze jakaś odmienność, ja osobiście przyzwyczaiłem się do naturalnej czarno-białej, dokładnie takiej jak na zdjęciach które pokazuję ze strony Nasa, tak to wygląda w moim teleskopie, ostro i kontrastowo w b&w. Ok pora kończyć i można iść spać.

Edit: 07.05.25 okolice północy, na to czekałem. Pięknie oświetlone góry Jura, przylądek Laplace rzuca jeszcze swój cień, dodatkowo mamy świetnie widoczny krater Herschel i jego długi grzbiet oraz wyłaniające się kratery Delisle i Diophantus. Ta faza to właśnie  pokaz zatoki i okolic :

zatoka.jpeg.119a02107610f13acc81c3c641584a63.jpeg

Edytowane przez prestoneq
  • Like 6
Napisano
9 minut temu, Zielu napisał:

@Andrzej Lach świetna jakość i szczegółowość! Próbowałeś kiedyś pokusić się o mozaikę z takich paneli?

Ale Ty kusisz 😎😈

• Haha 1
Napisano
3 godziny temu, Zielu napisał:

@Andrzej Lach świetna jakość i szczegółowość! Próbowałeś kiedyś pokusić się o mozaikę z takich paneli?

Jeszcze nie 🙂 Jak na razie ograniczam się do mozaik młodego Księżyca (liczba paneli mniejsza).

Ale może spróbuję 🙂

Napisano

@prestoneq świetnie pokazujesz to na co zwrócić uwagę. Księżyc jest bardzo niedocenianym obiektem. 

Jak robisz te opisy? masz jakiś soft do tego czy po prostu w programie graficznym dopisujesz ?

Napisano

Kolejne zdjęcia księżyca z dwóch ostatnich nocy. Trochę pobawiłem się balansem bieli przy zbieraniu materiału.
Moje spostrzeżenie jest takie: im lepiej dobrany balans kolorów przy zbieraniu materiału tym łatwiejsza obróbka potem i bardziej naturalny odcień.
SW 152/750 + Asi294MC -> AS4! -> wavesharp2 -> Gimp

2025_05.07moon_112816.thumb.jpg.492ab03ad887632a22e6bd8f7fb0f872.jpg

2025_05.08Moon_113726.thumb.jpg.3b201bf64f2e52868551230817b2d1be.jpg

• Like 9
Napisano
15 godzin temu, polaris napisał:

@Charon_X nie korci Cię żeby je trochę rozjaśnić?

One już były rozjaśniane, teraz jest ok. Bardziej się nie da, bo tło już nie będzie czarne.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Wczoraj się nieco przejaśniło i udało mi się złapać młody Księżyc. Warunki słabe, do tego przez otwarte okno połaciowe, więc seeing szalał.

1.JPG

2.JPG

• Like 8

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

Pierwsze zdjęcia nowiciusza :D. Wczorajszy księżyc. Było dosyć jasno około godziny 21:30.
Sky-watcher 8' dobson + adapter -> aparat.
cCtUtkW.jpeg

• Like 3