Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak najszybciej czystego nieba życzę, i wspaniałych wrażeń z obserwacji przez nowe szkiełko. ?

luneta.gif

• Thanks 1

Ritchey-Chrétien TS 150 mm/ 1370 + Reduktor TS 0,67 x , TS ED 80/560 + Flattener x0,8 ; ASI 533 MC Pro, Guider ArteSky 60/240 mm+ ASI 178 MM  iOptron iEQ30 Pro, AsiAir Plus

Napisano

Ten  Bresserek towarzyszy mi od jakiegoś czasu, jako uzupełnienie 12" newtona  do szerokich pól.  Czy ktoś użytkował to maleństwo z nasadką bino? Ciekawi mnie czy sprzęt będzie ostrzył bez barlowa, czy też potrzebne będzie skrócenie tuby.

Meade LB12", Bresser Ar 102/460, nikon action 10x50, Omegon Nightstar 25x100

ortho 6, LVW 8, ES 14, ES 24,

Baader uhc-s, o-III, zhumell uhc

Napisano

Miałem okazję nim trochę popatrzeć. Aberka jest ale wg mnie akceptowalna.

Nie zapomnę widoku Veila, Ameryki w ES 30 mm z filtrem UHC Lumikona - 5° pola widzenia robi robotę. Brakuje mi takiego uzupełnienia Newtona 13" ?

Napisano
16 minut temu, orzeszek1916 napisał:

Miałem okazję nim trochę popatrzeć. Aberka jest ale wg mnie akceptowalna.

Nie zapomnę widoku Veila, Ameryki w ES 30 mm z filtrem UHC Lumikona - 5° pola widzenia robi robotę. Brakuje mi takiego uzupełnienia Newtona 13" ?

Swego czasu napaliłem się na AR 102/600 , zakupu jednak nie dokonałem. Teraz widzę że pojawił się 102/460 droższy o równe 100 zł choć podobny (przynajmniej z wyglądu), a poprzednik zniknął z oferty.  Wygląda więc na to że mam Nomen Omen następny orzech do zgryzienia.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Leon napisał:

Swego czasu napaliłem się na AR 102/600 , zakupu jednak nie dokonałem. Teraz widzę że pojawił się 102/460 droższy o równe 100 zł choć podobny (przynajmniej z wyglądu), a poprzednik zniknął z oferty.  Wygląda więc na to że mam Nomen Omen następny orzech do zgryzienia.

Witam

AR 102/600 jest dostepny caly czas na stronie  Bresser. Tutaj masz Link.

https://www.bresser.de/Astronomie/Teleskope/BRESSER-Messier-AR-102s-600-Hexafoc-Optischer-Tubus-AKTION-Astrokalender-2019-GRATIS.html

Edytowane przez LukSol
Blad w pisowni
Napisano

Interesował to on mnie ze względu na wyciąg. gdyby ogniskowa była 500 mm to pewnie bym go miał, chodzi mi o jak najłatwiejsze uzyskanie powiększeń lornetowych w jak najszerszym polu widzenia i dużej źrenicy wyjściowej. Hagen napisz o tym teleskopie coś więcej a szczególnie o wyciągu.

Napisano

Wyciąg tego refraktora to bajka. Chodzi płynnie i zero jakichkolwiek luzów. Używam do niego kątówek pryzmatycznych 1,25" podobnie jak i okularów. Przy wyostrzeniu okularem 9mm wykonałem test latarkowy i wyszło zero winietowania, jest wykorzystana pełna apertura 102mm. Są do kompletu przedłużki wyciągu 25 i 38mm, na końcówce redukcji 1,25" jest gwint T2. Wadą tego wyciągu w tym przypadku jest brak micro, ale mnie to nie przeszkadza ponieważ używam kątówkę z tuleją helikalną, która doskonale zastępuje micro. Czekam teraz na poprawę pogody, a "Wirtanen" już dość wysoko na niebie i coraz ładniejsza! Pozdrawiam!!!

Napisano
39 minut temu, Hagen napisał:

ponieważ?? używam? kątówkę z tuleją helikalną, która doskonale zastępuje micro??

Fajny patent. 

Wygląda na bardzo kompaktowy. Odrośnik jest zsuwany? 

Dużo sprzętu, mało czasu i jeszcze mniej dobrej pogody ...

Napisano

Niestety, odrośnik nie jest zsuwany, szczerze pisząc to nie próbowałem nawet go zdjąć, ale zdjąć to myślę, że można?. Tylko ta pogoda, a kometa leci?! Pozdrawiam!!!

Napisano
20 minut temu, Hagen napisał:

Tylko??? ta?? pogoda, a kometa leci?!?

Nic nie mów. Dziś w prognozie obiecywali 2h bezchmurnego nieba i... 

Napisano

Do tego wyciągu można dokupić microfocuser 1:10 Mam newtona 150/750 z takim wyciągiem.

20180415_133329.jpg

Ritchey-Chrétien TS 150 mm/ 1370 + Reduktor TS 0,67 x , TS ED 80/560 + Flattener x0,8 ; ASI 533 MC Pro, Guider ArteSky 60/240 mm+ ASI 178 MM  iOptron iEQ30 Pro, AsiAir Plus

Napisano
51 minut temu, pmochocki napisał:

Nic nie mów. Dziś w prognozie obiecywali 2h bezchmurnego nieba i... 

Było, w ciągu dnia ?

• Haha 1
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Tak oto wygląda mój flagowy setup gotowy do użytku. Montaż AZ3 zATMowany jak należy a jego działanie teraz to bajka! Tylko ta pogoda, zaćmienie pewnie przejdzie koło nosa:(. Pozdrawiam!!!

20190112_125320.jpg

20190112_125005.jpg

20190112_124947.jpg

• Like 4
Napisano

Jak masz Red Dot Findera i to maleństwo, które daje baz trudu lornetkowe powiększenia to ten szukacz się przydaje? To jest 6x30?

Napisano

Nie sądzę by ten szukacz optyczny był niezbędny, Red Dot powinien wystarczyć. Owszem może się on przydać w obserwacjach dziennych , tylko kto takie obserwacje prowadzi w takich powiększeniach, bo moim zdaniem to tak do 45x i tu może się przydać (samoloty, ptaki i wszystko co się porusza).

Napisano

@Hagen życzę pogody, abyś mógł obszernie napisać jak ta tuba się w nocy sprawuje. Jakie powery wyciąga i jakie obrazy miałeś w różnych okularach. 

Napisano

No tak, a jak myślisz, na co ja biedny czekam od prawie półtora miesiąca!? Już kilka razy zwijałem zabawki, nim zdążył się schłodzić to dziura w chmurach poszła się wiadomo co, pie........lić. I jak tu żyć!? 

• 1 miesiąc później...
Napisano

To już niemal pewne , zakupię ten teleskop w maju gdy tylko otrzymam obiecaną 13 emeryturę. Mam w związku z tym  dwa pytania? 1) czy doveital można obrócić w stosunku do tuby czy jest on na stałe. 2) czy mógłbyś podać wymiary pudełka w które był on zapakowany, jeśli takie posiadasz.

Napisano

Dzięki, bardzo pomogłeś jak będę go już miał to coś o nim napiszę. Szkoda że dowetail jest na stałe bo na początek zamierzam  posadowić go na Astro 3  , myślę że wytrzyma.

Napisano

Kupić , nie kupić ??????    Az się wierzyć nie chce, że tak jasny refraktor ma tak małą aberracje chromatyczną ! ?   Muszę jeszcze raz to przeczytać

by odnotować , jakie powery były wypróbowywane ...   :)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102 / f.7 na FPL53, Spektyw 80/430, EQM-35 goto,  AZ5,   AZ3-R-Pronto, bino MaxBright, SM PRO 15 x 70, Canon 650 mod.
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm

Napisano

Sam mam identyczny teleskop Bresser 102XS. Aberracja chromatyczna owszem występuje, ale na jasnych obiektach i przy dużych powiększeniach. Refraktorek nadaje się do DS-ów, jak i przeglądu szerokich pól. Dla mnie największą jego zaletą jest to, że jest mały - bez problemu wchodzi do torby sportowej. Będzie z niego świetny travelerek, bez problemu w samolocie powinien zmieścić się w bagażu podręcznym. 

Napisano
4 minuty temu, tomchm napisał:

Sam mam identyczny teleskop Bresser 102XS. Aberracja chromatyczna owszem występuje, ale na jasnych obiektach i przy dużych powiększeniach. Refraktorek nadaje się do DS-ów, jak i przeglądu szerokich pól. Dla mnie największą jego zaletą jest to, że jest mały - bez problemu wchodzi do torby sportowej. Będzie z niego świetny travelerek, bez problemu w samolocie powinien zmieścić się w bagażu podręcznym. 

102 / 600 ?  Na czym go eksploatujesz ? 

Cassegrain GSO 6", TS APO 102 / f.7 na FPL53, Spektyw 80/430, EQM-35 goto,  AZ5,   AZ3-R-Pronto, bino MaxBright, SM PRO 15 x 70, Canon 650 mod.
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm