Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Trwa test porównawczy nowych na rynku, ciekawych lornetek z rodziny Titanium HD w porównaniu do przedstawicielki obecnej od dwu lat na rynku rodziny Chase ED. Parametry lornetkek nie są typowo astronomiczne ale moim zdaniem bliskie uniwersalnych: do astroobserwacji, dla miłośników ornitologii, na wycieczki w teren i jako lornetki myśliwskie (z podchodu).

Szczególnie ciekawie (na papierze) wyglądają parametry lornetki DOT 10x42 HD z rekordowym w swojej klasie 7-stopniowym polem widzenia. ?

Pierwsze zdjęcie - na pobudzenie ciekawości:

1962450145_HDvseEDvsHD.thumb.JPG.3d7200fe1d792703948f31e9483b4f29.JPG

• Like 5
Napisano

Pełnia, nie pełnia - jest weekend i czyste niebo więc testować trzeba (przynajmniej niektóre parametry). Przy okazji warto zadbać o wygodę wywożąc w teren stół i krzesło dla szanownego jury. ?

214811397_STOLIKSDZIOWSKIJURY.thumb.JPG.6b9984bc809ac99da6b3dee29de7514b.JPG

• Like 3
  • Haha 1
Napisano
W dniu 16.02.2019 o 10:19, jutomi napisał:

Nie mogę edytować pierwszego wpisu a przydałoby się usunąć powtórkę wyrazu "przedstawicielki".

Napisano
17 minut temu, polaris napisał:

Wyedytowane.

CHASE ED znam, ale Titanium HD chętnie bym dotknął i porównał z moją 8x42.

W takim razie zapraszam na wspólne obserwacje i testy w okolicy nowiu -  na początku marca. O ile pogoda będzie łaskawa. ?

Napisano

Nie tylko. Księżyc o średnicy 0,5 stopnia jest idealny do wyznaczenie % ostrego pola widzenia lornetki. Na najjaśniejszych gwiazdach spokojnie można badać poziom aberracji chromatycznej, komy i astygmatyzmu. Na podstawie znanej odległości pomiędzy dwoma jasnymi gwiazdami można sprawdzić, czy deklarowane przez producenta pole widzenia jest zgodne z rzeczywistym; itd. 

Napisano
3 godziny temu, AdrianX napisał:

Na Optyczne.pl pojawił się test lornetki DOT 10x42HD 

A tu już niedługo wyniki testu trzech lornetek. I test latarkowy w bonusie. ?

Wyniki pomiarów i opisy już zebrane w tabelkach na luźnych kartkach muszę je teraz przelać na cyfrowy papier. 

Jeśli chodzi o DOT HD 10x42 ED to większość wyników wyszła mi bardzo podobnie jak Optycznym, pomimo mojego znacznie uboższego zaplecza metrologicznego...

Napisano

Lornetki 10x42 na testach mnożą się w zastraszającym tempie - już mi się zaczynają nie mieścić na stoliku jurorskim. Jak widać towarzystwo powiększyło się o dwóch zacnych kompanów...

Migawka z wczorajszego ciągu dalszego testu: 4x10x42 pod Arkturem:

1319444723_4DACHWKIPODARKTUREM.thumb.jpg.dd02d4bf9d2df04d45e51e6ad0bb6110.jpg

• Like 1
Napisano

Dobrze niech się mnożą ? Sam rozglądam się za nowym sprzętem a testy sprzętu tylko pomogą w podjęciu decyzji. Miał może ktoś możliwość popatrzeć przez docter 8x56 ED? 

Napisano
W dniu 18.02.2019 o 12:18, jutomi napisał:

W takim razie zapraszam na wspólne obserwacje i testy w okolicy nowiu -  na początku marca. O ile pogoda będzie łaskawa. ?

Czy zaproszenie wciąż aktualne? Kiedy moglibyśmy się spotkać?

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Ja mogę nawet i dzisiaj około 20.00 ale patrząc na prognozy to byłby raczej slalom pomiędzy chmurami. Prognozy zapowiadają w miarę pogodny początek nocy w czwartek i piątek oraz stabilizację wyżu z lekkim mrozem na początku przyszłego tygodnia. Chyba musimy być czujni i zdzwonić się wieczorem z lekkim wyprzedzeniem.

• 2 lata później...
Napisano

Wiem że mój wpis pewnie jest na "złotą łopatę" ale może coś wynikło z tych obserwacji ? @jutomi jakieś wnioski, jakiś zwycięzca porównania ?

Szukam lornetki 10x42 więc temat mnie zaintrygował ?

• Haha 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

• 3 tygodnie później...