Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam pytanie.

Dziś wstałem w nocy ok 3.30 bo zbudziła Mnie Pełnia na zachodniej stronie nieba i przeszedłem z ciekawości do drugiego pokoju na część wschodnią i zobaczyłem mocno świecącą Gwiazdę niedaleko niej były 2 ale ich "wielkość" w porównaniu z tą pierwszą była mniejsza.

Co to za Gwiazda/Planeta?

Przy okazji zobaczyłem spadającą gwiazdę, czy jakiś rój się pojawił?

Dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Nocne marki  nic nie robią tylko łażą po nocach  :P Wtedy Wenus wchodzącą zobaczyć nietrudno, tylko ona tak daje po oczach!  8)

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Gość MaciekM
Napisano

Nocne marki  nic nie robią tylko łażą po nocach  :P Wtedy Wenus wchodzącą zobaczyć nietrudno, tylko ona tak daje po oczach!  8)

I Jowisz. ;)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Przede wszystkim Jowisz. Co jeszcze to być mogło?

Nie załamuj mnie please!

Masz rysunek wyżej! Najjaśniejsza jest Venus potem Jowisz!

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Jowisz może i jest ciemniejszy od Wenus, ale wschodzi wcześniej. Mi osobiście gdy wstaje np. o 3.00 bardziej rzuca się w oczy Jupek, bo jest wyżej. Ale to takie subiektywne odczucia.

na przedwczesnej astro-emeryturze

• 4 tygodnie później...
Napisano

mi dziś po 3 jakoś również cos nieźle  przyświecało przez wschodnie drzwi balkonowe. I przemieszczało się dość szybko, czyżby wenusowa? :)

synta 8" na dobsonie :) ... 

Napisano

Nie wiedziałem, że ISS tak mocno świeci - spać nie dając  :o

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Nie wiedziałem, że ISS tak mocno świeci - spać nie dając  :o

Bo ma w nocy światła włączone..jak ma latać po nocy bez świateł ????

Widocznie leciał na "długich"...

Napisano

Bo ma w nocy światła włączone..jak ma latać po nocy bez świateł ????

Widocznie leciał na "długich"...

Taaa...... A jak obiekt migocze to oznacza, że włączył kierunkowskaz i wyprzedza innego satelitę...  ;D

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

A może to były awaryjne? :D

Synta Dobson 8" flextube, jakieś szkiełka, jakaś folia ND5, kamerka mono PG Firefly, lidletka 10x50, ZRT-457, szczere chęci

Napisano

Awaryjne wlaczaja tylko w wypadku awarii. Wtedy sie zatrzymuja i w odleglosci 58 km za stacja umieszczaja trojkat ostrzegawczy widoczny nawet za pomoca lornetki jako niewielki punkcik w odleglosci ok 1,5 stopnia od stacji.

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Księżyc powoli zbliża się do nowiu, który będzie miał miejsce w przyszły poniedziałek. Po drodze zakryje dość jasną gwiazdę ? Leonis oraz przejdzie blisko Wenus. Przez większą część nocy można obserwować Jowisza oraz meteory z corocznego roju Orionidów. Ich aktywność największa będzie w następnym tygodniu, ale już można próbować je dostrzec i/lub sfotografować.

W związku z niedługim nowiem Srebrnego Globu naturalnego satelitę Ziemi można obserwować nad ranem, niewiele przed wschodem Słońca. Na początku tygodnia Księżyc miał jeszcze fazę 52%, ale z każdym kolejnym dniem będzie przyjmował kształt coraz cieńszego sierpa. W poniedziałkowy poranek Księżyc świecił wysoko na niebie, ale do niedzieli znacznie skróci czas przebywania na niebie przed wschodem Słońca. W tym czasie przemieści się z gwiazdozbioru Bliźniąt do gwiazdozbioru Panny.

Napisano

Jednak w temacie o komecie pomyliłem się, to nie Wiki-bot. Skubaniec jest bardziej uniwersalny, ciągnie też z serwisu astronet.pl  :o :o

Zostawiłem mu jedno konto...zobaczymy czy wyluzuje!

Napisano

Witam. Jestem tu nowy i mam nurtujące mnie pytanie.

Z góry przepraszam, że akurat w tym wątku...

Dziś wczesnie rano dokładnie o godzinie 6:00 na południowym-wschodzie gdzieś na "wysokości" (nie wiem jak to nazwać) 40 stopni... widziałem bardzo jasną "gwiazdę" o tej porze na niebie swiecą tylko dwa tak jasne obiekty ( nie licząc księżyca). Wie ktoś może co to za obiekt?

Dodam, że tuż przy nim, po lewej stronie znajdował się ledwie widoczny obiekt.. mniejsza gwiazda lub księżyc?

z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Wysokość się chyba nie zgadza, ale nie były to Wenus i Saturn? Odpal sobie Stellarium to się wszystkiego dowiesz :)

Napisano

Następny nick - mnożą mu się jak króliki - człowieku - przecież wcale nie jesteś ani dowcipny, ani oryginalny (to już było). Wymyśl coś godniejszego siebie, a zapewne wysoko się cenisz. To jest dno dna  ;)

Oj Panie Korybut  ???

Tranox - nie widzisz, że próbuje sobie jajka z nas robić - sam ich nie posiada co widać po zachowaniu  :)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Następny- mnożą się jak króliki - człowieku - przecież wcale nie jesteś ani dowcipny, ani oryginalny (to już było). Wymyśl coś godniejszego siebie, a zapewne wysoko się cenisz. To jest dno dna  ;)

Oj Panie Korybut  ???

Tranoxsiku - nie widzisz, że próbuje sobie jajka z nas robić - sam ich nie posiada co widać po zachowaniu  :)

Nie miałem w planach być "ani dowcipny, ani oryginalny". Po prostu byłem ciekaw, a że jestem w tym laikiem to po prostu zapytałem. Więc nie wiem po co od razu takie nastawienie Panie JacekErbel ;) Bądźmy życzliwi.

Napisano

Może i sobie robi jaja, nie wiem. Ale to zdrobniałe tranoxsiku to mogłeś sobie odpuścić :) niech Igniś sprawdzi IP i poblokuje konta. No chyba że gościu na kozaku leci i ma zmienne.....  :o  8)  ???

Napisano

Nie miałem w planach być "ani dowcipny, ani oryginalny". Po prostu byłem ciekaw, a że jestem w tym laikiem to po prostu zapytałem. Więc nie wiem po co od razu takie nastawienie Panie JacekErbel ;) Bądźmy życzliwi.

Szanowny Kolego.  Od kilku dni - mamy dowcipnisia, który ma identyczny styl pisania i zadawania pytań - próbując robić z nas jak uważa przysłowiowych balonów. Jeśli rzeczywiście Twoje pytanie było szczere i z chęci zdobycia astro-wiedzy - PRZEPRASZAM POMYLIŁEM SIĘ. Lecz jeśli ,,pogrywasz" co sugeruje styl i jednak skrywana fachowa wiedza to przeczytaj co napisałem wcześniej kilka razy  >:(

Tranoksiku było z sympatii - zmieniam  :)

Napisano

Nie no spoko  :D chociaż zabrzmiało to trochę tak..... negatywnie  :P kuurde, 4 stówki już nabiłem tego spamu.... muszę ograniczyć FA  ::)

Napisano

A moze gosc powaznie pyta? Jesli tak to Tranox ma racje dwa jasne obiekty na poludniowym wschodzie to Wenus i Saturn. Nie gniewaj sie kolego ale ostatnio mamy tu takiego spamera ktory zasypuje dziwnymi pytaniami i jest bardzo upierdliwy. Musial ostro juz rozdraznic Jacka skoro tak ostro zareagowal, bo to niespotykanie spokojny czlowiek :-). Edit. sorry Jacek, pisalem z telefonu i nie widzialem twojej odpowiedzi o dowcipnisíu. Ale to potwierdza ze mowimy prawte :-). Filip, nie bierz tego zdrobnienia za zla monete bo daje moj najlepszy okular ze Jacek nie zrobil tego zlosliwie :-). To wyjatkowo sympatyczna barwna postac :-D. Jak go kiedys poznasz na zlocie to "pokochasz" faceta ;-)

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Co to znaczy -  ,,4 stówki już nabiłem tego spamu..."  ???