Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest pewien dubelcik ED do przetestowania w astrofotografii.?

Poszukujemy więc chętnego FA-wowicza z doświadczeniem i zacięciem pisarskim o przetestowania zawodnika pod kątem astrofotografii i nie tylko (wizual , guider  itp) w praktyce i skrobnięcia recenzyjki w tym, że dziale.

Chętny astrofotograf proszony jest o napisanie do Michała na konto firmowe Delty, lub do mnie.

Sklep, prześle teleskop by nasz forumowy tester mógł się nim pobawić i sprzęt opisać :)

Zachęcam!

image.png

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Ile to docelowo ma kosztować? Powoli na coś muszę zmienić tego mojego SW80/400 ;)

Ups. Pytanie nieaktualne, nie zauważyłem linku.

Napisano

Bez dedykowanego flattenera cieżko mówić o testach astrofoto

• Like 1

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Jeżeli chcesz się tego podjąć i napisać rzeczową recenzję na forum, to myślę że Delta takowe ustrojstwo Ci udostępni!

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Chodzi o to, że nie każdy początkujący astrofotograf może i chce od razu wydać kilka tysięcy PLN na sprzęt. Dublet ED zapewnia minimum przyzwoitości jeśli chodzi o jakość optyki do astrofoto zachowując jednocześnie przystępną cenę. Jednocześnie małe gabaryty sprzętu (zaledwie 2kg wagi) oraz krótka ogniskowa sprawiają, że automatycznie maleją wymagania odnośnie montażu a co za tym idzie znowu spada cena całego setupu.

Jakie są alternatywy w podobnym budżecie? Za niewiele niższą cenę możemy kupić Newtona 150/750, który jednak jest znacząco cięższy i ma większą ogniskową, nie wspominając już o tym, że na start musimy zainwestować choćby w korektor komy.

Jeżeli ktoś jest chętny do testów i czuje się na siłach, to zapraszamy do kontaktu. Chcemy, żeby to była rzetelna i wyczerpująca recenzja, która będzie pomocna przy wyborze sprzętu przez początkujących astrofotografów.

• 4 tygodnie później...
Napisano
48 minut temu, MaciekGroch napisał:

Dobrze widzę, że w wyciągu nie ma clamp ringów? I jeszcze odnośnie wyciągu-na prowadnicy jest jakiś smar?

Nie ma clamp ringu, ale końcówka wyciągu jest dość solidna i "pasowna" (kątówka, czy flattener wchodzi lekko, ale nie ma nadmiernego luzu) , można ją odkręcić.  Co do smaru nie mam pewności, ale wydaje się ,że nie ma.

Napisano
Godzinę temu, mebelek napisał:

Nie ma clamp ringu, ale końcówka wyciągu jest dość solidna i "pasowna" (kątówka, czy flattener wchodzi lekko, ale nie ma nadmiernego luzu) , można ją odkręcić.  Co do smaru nie mam pewności, ale wydaje się ,że nie ma.

Dzięki, mebelek już testujesz? Masz też podlinkowany wyżej reduktor/flattener? Myślę o zakupie tego Evostara żeby popróbować fotek dlatego będę śledził wątek. 

Trochę mnie jeszcze hamuje wspomnienie o sw120/600. Tzn sprzęt służył długo i byłem zadowolony (tak jak obecny właściciel) ale badziewny, latający ,usmarowany czymś wyciąg musiałem szybko wymienić na Linear Bearing od GSO żeby dopiero cieszyć się obserwacjami bez stresu i walki ze sprzętem. Zastanawiam się czy i tutaj nie będzie podobnie, i wtedy z budżetowej alternatywy dla Apo robi się już mniej atrakcyjnie (nowy dobry wyciąg plus reduktor)

Napisano

Nie. Nie testuję. Delta chyba  szuka do testowania tej małej rurki jakiegoś wybitnego spacjalisty. Miałem go kilkakrotnie w ręce, oglądałem dokładnie , rozważam zakup.

Napisano

Mialem go przelotnie i krotko w rekach. Kupil go sobie czeski znajomy . Sila rzeczy porownywalem go z tym malenstwem, co mam - czyli z Lacerta 72/432.

Blado wypadl ten Evostar, z wyjatkiem jednej rzeczy : Lacerta nie ma obejm z dowetailem, co osobiscie uwazam za minus.  Co mnie najbardziej zaskoczylo -  ze jest

( Lacerta) znacznie ciezsza, mimo ze nie ma tych obejm i krociutki integrowany dowetail . Wiec gdzie ulokowala sie ta waga?   Bo gdy trzymalem  to piorko w rece, Lacerta

zdala sie mi masywna, solidna. Zreszta mozna sobie wygooglic parametry i porownac. 

Niezaprzeczalnym i wielkim plusem Lacerty jest obrotowy wyciag . Ma tez wsuwany odrosnik.  Jak te roznice przeloza sie na jakosc i komfort  przy foceniu - nie mnie

to oceniac !   :)

https://teleskop-austria.at/La72432_72-432-Lacerta-ED-APO-mit-2-Octo-Auszug-und-Alukoffer

Flattener do niej kosztuje 183 euro, ja kupiłem całość w akcji za 599 euro.  Był to przypadek, w akcji był przed Sw. Bozego Narodzenia w 2017

i zwróciła mi na to uwagę dobra czeska duszyczka  :)  Aktualnie sprzedaje się Lacertę również jako quadruplet, podejrzewam że tam poprostu wmontowali 

ten flattener z dwoma soczewkami i naraz zrobił się quadruplet  :)  :)  :)

https://teleskop-austria.at/La72432FLAT_72-432-Lacerta-Quadruplet-Flatfield-APO-2-2-Linsen-mit

Jeszcze dodam : Lacerta = jaszczurka   Kupowałem  internetowo w Wiedniu, na ostatnią chwilę i chyba ostatni egzemplarz !

Zamówienie złożyłem któregoś tam dnia po południu a kurier już mi dzwonił do drzwi w następny dzień DO POŁUDNIA. Oczywiście

do Ostravy miał relatywnie blizko, ale i tak to był dla mnie mały szok.

Po wielu różnych baaaaaaaardzo nieprzyjemnych przejściach  z TS  ( a potwierdziły by to i teleskopy.pl i ś.p. JP ) przy zamawianiu i kupowaniu

dużej lornety i niedawno refraktora TS 102/714  -  JUZ NIGDY WIECEJ TS . Chamstwo do potęgi !  Teleskopy Austria też mają dobre ceny

i napewno kulturalna obsługa !   HOWGH !  :)  I nie piszcie niektórzy , że ....a ja miałem i mam z TS same dobre kontakty ... - bo to jest bez sensu

konstatować !  Tak właśnie postępują , by ludziki sobie oswoić . Ja miałem  niezbite dowody ich nierzetelności, potwierdzić to może kilku Czechów -

bo widzieli towar, opakowanie itd . Nie dałem absolutnie powodów, by mnie tak potraktowali  !  ś.p. JP mi pisał w mailu, że długie lata mu trwało,

zanim ich sobie wychował. Podobnie szef teleskopy.pl

Ale sorry - to tak na marginesie  ... 

Cassegrain GSO 6", TS APO 102 / f.7 na FPL53, Spektyw 80/430, EQM-35 goto,  AZ5,   AZ3-R-Pronto, bino MaxBright, SM PRO 15 x 70, Canon 650 mod.
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm