Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam osoby/osób do wspólnych obserwacji. Mieszkam w Kowalach, mam dosyć ciekawą miejscówkę w kierunku Przywidza ale chętnie zobaczę inne :)

Może jak znajdzie się więcej osób to jakiś mirko zlot? ;) 

GSO Dobson 10'' ___ Hyperion Zoom Mark IV / GSO 30 mm 70° / Plossl 9 mm 52° / Barlow GSO 2x 2'' ED ___ Polaryzacyjny ES 2" regulowany / UHC ES 2" / zielono-żółty GSO 1,25"

Napisano
15 godzin temu, Hagen napisał:

Szukaj szukaj, może znajdziesz. U mnie szukam już od ho ho a może dłużej. Oby Tobie się  udało. Pozdrawiam!!! 

U mnie wręcz odwrotnie,nazbierała się grupka ponad 20 osób,z tym,że większość z FB.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

W Blizinach ostatnio było 6 osób.

11 godzin temu, piotrkusiu napisał:

tylko uważaj, tam są lornetkowcy!

:) różne sprzęty były - nie same lornetki. 

Dużo sprzętu, mało czasu i jeszcze mniej dobrej pogody ...

Napisano
17 godzin temu, Za(KS)t napisał:

Jedź za Przywidz w okolice Egiertowa, jak znajdziesz jakąś polankę to gwarantuje że się nie zawiedziesz :)

W Pomlewie w kierunku Przywidza mam w miarę ok miejscówkę :)

GSO Dobson 10'' ___ Hyperion Zoom Mark IV / GSO 30 mm 70° / Plossl 9 mm 52° / Barlow GSO 2x 2'' ED ___ Polaryzacyjny ES 2" regulowany / UHC ES 2" / zielono-żółty GSO 1,25"

Napisano
23 godziny temu, SZKLARZ napisał:

U mnie wręcz odwrotnie,nazbierała się grupka ponad 20 osób,z tym,że większość z FB.

Gdzie się spotykacie jeśli można wiedzieć? :)

Napisano
56 minut temu, Hagen napisał:

Jak się wścieknę to w okolice Gdańska pojadę, może na kogoś astrozakręconego trafię!?

Przyjedź w bezchmurną w te tereny to będzie można poobserwować :) 

Napisano
9 godzin temu, MattyDesign napisał:

Gdzie się spotykacie jeśli można wiedzieć? :)

Głobino -radary

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

• 3 miesiące później...
Napisano

Kolega z okolic Trójmiasta szuka kogoś posiadającego montaż paralaktyczny EQ5 PRO GoTo. 

https://deltaoptical.pl/montaz-eq5-synscan-statyw-neq5

Ja EQ miałem bardzo dawno temu, a tego montażu nie znam wcale. Pewnie wspólnymi siłami po jakiejś dłuższej a nierównej walce damy radę, ale może znalazłby się ktoś w okolicy Trójmiasta, kto mógłby pomóc?

Kolega wraca za jakieś 3 tygodnie. Bardzo proszę o PW w tej sprawie. 

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...
Napisano

Witam szanownych kolegów. Chciałbym zacząć swoja przygodę z teleskopami, lecz w pierwszej kolejności chcę wybrać się na jakieś wspólne oglądanie, aby zapoznać się ze sprzętem i zdecydować co kupić. Byłbym bardzo zadowolony gdyby udało się gdzieś wybrać.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Napisano

Czesc jestem z Gdyni, czy ktoś obserwuje jeszcze wizualnie z Trójmiasta i okolic ? Z nastawieniem na ciemne niebo i obserwacje DS.

• 1 rok później...
Napisano

Odlkopuję

W dniu 6.04.2019 o 10:05, MattyDesign napisał:

Witam, szukam osoby/osób do wspólnych obserwacji. Mieszkam w Kowalach, mam dosyć ciekawą miejscówkę w kierunku Przywidza ale chętnie zobaczę inne :)

Może jak znajdzie się więcej osób to jakiś mirko zlot? ;) 

MIeszkam tuż obok Kowal i włąśnie też kupiłem GSO Dobson 10'' 🙂
Zamierzam zebrać Messiera i myślałęm o wypadach w stronę Przywidza. Wciąż chętny?

W dniu 7.04.2019 o 21:32, pmochocki napisał:

W Blizinach ostatnio było 6 osób.

:) różne sprzęty były - nie same lornetki. 

Dużo słyszałem o tych Blizinach i miałbym blisko. Może ktoś podrzucić pinzekę gdzie dokładnie można się tam rozstawić? Jeżdzicie tam jeszcze?

W dniu 7.04.2019 o 08:45, SZKLARZ napisał:

Żyje grupa, jeździcie jeszcze do tego Głobina?

• 7 miesięcy później...
  • 1 rok później...
Napisano
Godzinę temu, Adam001 napisał:

Cześć jest ktoś chętny na wypad na obserwacje nieba właśnie zakupiłem dobsona 16, jest ktoś chętny?

Hej, ja bym z chęcią dołączył, więc jak będziesz planował wypad daj znać.

Napisano

Szesnaście powiadasz? I szukasz czterech do noszenia 😛

Dźwigać nie mogę, ale chętnie poświecę latarką. Masz jakieś miejsce do rozstawienia się?

• 2 tygodnie później...