Skocz do zawartości

Czerwony filtr ekranu iPhone

MKonieczny

Rekomendowane odpowiedzi

Odkryłem ostatnio bardzo ciekawą opcję w iOS. Mianowicie można sobie ustawić taką funkcję w systemie, że z dowolnego poziomu systemu lub dowolnej aplikacji, po trzykrotnym naciśnięciu przycisku ekran robi się czerwony. Jest to bardzo przydatne na obserwacjach, bo nie raz odruchowo wyciągnąłem telefon jak ktoś dzwonił i ekran dawał po gałach psując adaptację.

Najpierw ustawiamy filtry barwne: Ustawienia>Ogólne>Dostępność>Udogodnienia ekranu>Filtry barwne>Włącz

Teraz należy wybrać opcję Tinta barwna i wyregulować odcień pod swoje gusta. Ja daję intensywność na maxa i kolor czerwony na skrajnym lewym końcu paska.

B6323AF6-8476-4B68-93AE-36951EDF8D98.thumb.png.43cb45d5ef303a384cc93e5833c9615e.png

Wyłączamy efekt klikając znów na Filtry barwne.  

Następnie przechodzimy do Ustawienia>Ogólne>Dostępność>Skróty dostępności i zaznaczamy Filtry barwne. 

707796D3-7FFE-4A53-B9F3-BCA25E786B8B.thumb.png.8a27fc6f045a8a63ea1d18557a8df9c6.png

Teraz po trzykrotnym naciśnięciu przycisku ekran robi się czerwony, a po ponownym trzykrotnym naciśnięciu efekt się wyłącza. Dla mnie niezwykle przydatne, może Wam się też przyda. 

• Like 4

Altair Astro Starwave 102ED-R FPL53 || AZ 4 1,5" || PZO 8x40

ND 5 by AstroLutek || OMEGON polaryzacyjny zmienny 2" || Explore Scientific UHC 2" || Explore Scientific CLS 2"

kątówka Explore Scientific 2" dielectric || ES 24 82° || ES 11 82° || ES 4.7 82° ||

• 5 lat później...

Odkopuję... bo to mega przydatne, a pewnie część z użytkowników naszego forum nie dotarło / nie dotrze do tego postu.

Często korzystam z iPhone'a np. do namierzania obiektów (AstroHopper)... problem w tym, że czasami wyskoczy mi jakieś "białe" powiadomienie i wali mi po źrenicach psując adaptację. Teraz mam pod ręką świetną funkcję, która nakłada na cały ekran iPhone'a czerwony filtr.

(tak wiem... nawet to czerwone światło ma wpływ na adaptację wzroku, ale nie aż takie, jak białe światło).

SW 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  Bresser: 10x50; 20x80; Benro: MACH3 TMA47AXL; Ulanzi: U-190 
Optyka: ES: 52o 30mm; 68o 20mm; 82o 8,5mm  |  Morpheus: 12,5mm; 4,5mm  |  Vixen: SLV 6mm  |  SW: x2; Bresser: x3
Filtry:    ES: RGB+UHC; Svbony: CLS; Omegon: polaryzacyjny  |  Baader: ND 5.0  |  Bortle 5