Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądając bezkres internetu natknąłem się na ciekawie zapowiadające się darmowe oprogramowanie (Free. Open Source) N.I.N.A. -NIGHTTIME IMAGING 'N' ASTRONOMY  do zbierania materiału z kamer i DSLR ( Canon i Nikon)

Nie sprawdzałem jeszcze oprogramowania ze sprzętem..... 

Zapoznałem się na sucho z tym softem jest on dość prosty w obsłudze i konfiguracji.

Z działu Download pobieramy odpowiednią instalke i na samym dole pobieramy dodatkowo skyatlas- wewnętrzne planetarium

Po więcej informacji odsyłam do strony https://nighttime-imaging.eu

Pozdrawiam Rafał

Przykładowy wygląd programu -night

NINA.thumb.png.62da393a1d130f8bcfbcf6cc018d7d2c.png

• Like 3
  • Thanks 2

Teleskop: Sky-Watcher MAK 127 OTA
Montaż: AZ-EQ 6 GT
Okulary: Celestron X-Cel 25mm, Celestron X-Cel 12.5mm, Celestron X-Cel LX 7mm
Kamera: Philips SPC 900NC, DBK 21AU04.AS KOLOR

Napisano
34 minuty temu, tayson.82 napisał:

Na win? 

Tak to na Windows.

Jedyne czego mu brakuje moim zdaniem to brak możliwości otwierania i podglądu obrazów które nie są zapisane w pamięci podręcznej tej aplikacji.

Otworzysz i podglądasz tylko te klatki które wykonałeś tym softem.

Nie ma też możliwości zapisu profilu użytkownika, ale zapamiętuje poprzednio podłączone urządzenia i jednym kliknięciem można podłączyć cały setup na raz.

Moduł ostrzenia ciut się różni od sgp (wyświetlanie danych HFD ale zasada jest identyczna)

Jest to taka nie mal że kopia sgp z drobnymi różnicami.

i posiada moduł wspomagający ustawienie na biegun za pomocą platesolve..ale jeszcze go nie przetestowałem więc mogę nie mieć racji jak to dokładnie działa.

Bardzo często są aktualizacje, i pojawiają się nowe funkcję lub ułatwienia. (czasem co tydzień)

• 3 lata później...
Napisano

W ciągu ostatnich trzech lat N.I.N.A. mocno się rozbudowała i myślę że przy najbliższej okazji wypróbuję ją pod niebem. Co mi się podoba (siłą rzeczy głównie w porównaniu do SGPro):

Moduł do ustawiania kadru (tutaj SGPro jest wiele lat w tyle):

nina-01.thumb.jpg.8116ffbb5d8cc5a9e57c2f6b58856acc.jpg

Możliwość rozszerzania funkcjonalność za pomocą pluginów (piękna sprawa):

nina-02.thumb.jpg.4d214520a2bb9f6745640c604644f620.jpg

Tryb zaawansowany w sekwencerze. Dla mnie mistrzostwo świata. Jeśli ogarniamy nasz zestaw na tyle, że wiemy co się dzieje po kolei w czasie sesji, to ten tryb jest stworzony dla nas. Całą sesję możemy sobie zbudować jako ciąg zdarzeń, warunków i pętli. Na początku może być odrobinę onieśmielające, ale pokazuje moc. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sesję stworzyć w trybie uproszczonym, a następnie przekonwertować do trybu zaawansowanego i tam doszlifować szczegóły. Taki chronologiczny podgląd sesji przemawia do mnie dużo bardziej, niż widok zadaniowy jaki jest pokazywany w trybie prostym (albo w SGPro).

nina-03.thumb.jpg.b3b7d0e902091bf7e2b6dcdc9d5e279e.jpg

nina-04.thumb.jpg.ea18cc9eb50186b26a1df7dc3220982d.jpg

Ktoś używa tego programu na co dzień (co noc)? 

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy ta N.I.N.A może wprowadziła wersję na Linuxa? Bo tak sobie myślę, czy można by było wgrać do maliny. Ten mój Ekos ciągle się zacina....i już mnie to drażni. 

• 3 miesiące później...
Napisano
4 godziny temu, Alien napisał:

Czy ten program ma wbudowany moduł guidowania czy trzeba korzystać z zewnętrznego programu?

Zgdza się. Nina wykorzystuje zewnętrzny program  do giudingu.

• Like 1
  • 10 miesięcy później...
Napisano

Testuję sobie (bo niebo jak żur) N.I.N.A w wersji 3.0 BETA i muszę przyznać, że wszystko działa całkiem sprawnie nawet na biednym mini PC T4 Pro z 4GB RAM i jakimś Celeronem w środku. Pluginów sporo jest do przejrzenia, ale póki co jedynie przetestowałem Three Point Polar Alignment do ustawiania montażu na biegun bez widoczności bieguna. Program robi trzy fotki dowolnych miejsc na niebie i określa z tego błąd ustawienia na biegun, który potem możemy oczywiście łatwo skorygować z pomocami wizualnymi. 

Sekwencer w NINIe - super - cały proces buduje się jak z klocków. 

Chyba zostaniemy ze sobą na dłużej 🙂 

image.thumb.png.d68e45e91f20eb11dee04a07ad700e0c.png

• Like 5
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

No to tylko Maxim albo Ekos mają taką opcję. Reszta używa PHD - pewnie doszli do wniosku, że nie ma co na nowo wymyślać 🙂 

• Like 1

jolo-astrojolo.png