Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Lukasz83 napisał:

Po roku zbierania doświadczeń postanowiłem raz jeszcze naświetlić tą galaktykę. Sprzęt jest ten sam a tylko umiejętności się zmieniły 

Patrząc na te dwie Wirówki, to umiejętności wzrosły o kilka klas w ciągu tego roku. Ale też tutaj dużo więcej materiału zebrałeś, a to jednak daje później większą swobodę w obróbce.

3 godziny temu, Lukasz83 napisał:

W przyszłym roku zrobię jeszcze jedno podejście do obiektu - mam nadzieję, że już nowym sprzętem bo czuję, że tym już jestem bardzo blisko granicy jakościowej detalu który mogę wyłuskać z fotki.

A zdradzisz jakie zmiany czekają? Optyka czy montaż, a może to i to? :) 

jolo-astrojolo.png

Napisano
Godzinę temu, jolo napisał:

Patrząc na te dwie Wirówki, to umiejętności wzrosły o kilka klas w ciągu tego roku. Ale też tutaj dużo więcej materiału zebrałeś, a to jednak daje później większą swobodę w obróbce.

A zdradzisz jakie zmiany czekają? Optyka czy montaż, a może to i to? :) 

Tak, większa ilość materiału robi robotę :) A i umiejętności i warsztat też już trochę większe.

Co do sprzętu to na razie będzie tylko upgrade optyki - ale ponieważ nie lubię dzielić skóry na niedźwiedziu to będę się chwalił jak już będzie u mnie. Na razie napiszę tylko, że będzie to 14'' f/4 :)

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, Lukasz83 napisał:

BTW, dosypałem trochę cukru  :P

Dobry kierunek, czy wolicie bardziej stonowaną wersję z pierwszego postu?

Ja zdecydowanie z pierwszego :)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

O ja pierdziu! Petarda!
Różnica iście kosmiczna, jeśli chodzi o zdjęcie zeszłoroczne.

W dniu 11.05.2019 o 21:35, Lukasz83 napisał:

Dobry kierunek, czy wolicie bardziej stonowaną wersję z pierwszego postu?

Kolorystycznie jest wciąż dobrze wyważone (dla mojego oka), ale nowa wersja zdaje się gubić ładne subtelności w NGC 5195. 

• Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Właśnie przejrzałem galerię Twoich astrofotek na FB i kurde, w miarę przewijania wstecz, robią się wyraźnie coraz gorsze. Zrób z tym coś ?

Aż się przypomina dowcip:
Matrix oglądany od końca opowiada historię chłopaka, który rzuca narkotyki i dzięki pracy w korpo zaczyna stabilne życie.

• Like 1
  • Haha 3