GWIAZDA 7 Napisano 24 Maj Mój problem to szukam odpowiedniego okulara uniwersalnego do teleskopu takiego który by zwiększał ogniskową ( czyli szerszy kąt widzenia obrazu ) , regulowane przybliżenie Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
lukost 5175 Napisano 24 Maj Weź to przeczytaj jeszcze raz, przemyśl i daj znać, o co właściwie pytasz - bo ja niestety nie wiem. "Regulowane przybliżenie" mają okulary typu zoom, "zwiększenie ogniskowej" to soczewka Barlowa, której użycie powoduje wzrost powiększenia - co z kolei równa się zmniejszeniu pola widzenia. Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
GWIAZDA 7 Napisano 24 Maj Mam na myśli to że szukam okularów uniwersalnych których nie trzeba zmieniać mam to na myśli ze chce regulowanego zoom i okularu z dużym kątem widzenia nie mam ochoty z 50 metrów widzieć komin o szerokości 1 metra Mam okular 66 stopni ultrawide 15 mm long eye relief i to trochę za mało 66 stopni poza tym lubie dużo w jednym 1 Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
pmochocki 691 Napisano 24 Maj Czyli np taki okular Okular Baader Hyperion ZOOM 8-24 mm ClickStop MARK IV Z tym, że przy 24mm ma on wąskie pole. Przy 8mm ma 68*. Czy to jest to czego szukałeś? Jak nie - to powiedz jakie parametry tego okularu Tobie nie odpowiadają. To powinno ułatwić dyskusję. Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
pmochocki 691 Napisano 24 Maj Ja nie znam okularów zoom, które mają szersze pole. Z szerszym polem masz SWANy 72*, ESy 82* i ESy 100*. Jaki masz teleskop? SWANy nie sprawdzą się w każdym. Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mcmaker 530 Napisano 24 Maj No jak to jakie parametry, takie żeby było widać dwa kominy z 50 m, nie jeden ? 1 4 Cytuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach