Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przejrzystość niezła ,"Pierwsze gwiazdki" widać ,ale musi się jeszcze w piecach powypalać ,bo na razie wychodząc na dwór to się można nieźle sztachnąć,    

Napisano

Właśnie odebrałem świąteczny prezent (na Gwiazdkę) czyli seestarsa, skończyłem czytać inny prezent czyli "obcy zimna kuźnia", wypiłem poobiednia piwo i szlag mnie trafia bo wata na niebie. Jak tu żyć. Pozdrawiam. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Trochę nie w temacie bo "pogoda" była , a jakże, po tygodniach dramatu nad Szczecinskim niebem , aura łaskawie uraczyła dwiema pogodnymi nockami , widząc te prognozy już ostrzyłem sobię zęby na lukanko , zacierałem rączki ... Księzyc wprawdzie na niebie wysoko ,wiadomo chciało by się głebokiego nieba , ale po takim czasie posuchy plan jaki rysował się w głowie i tak wydawał się fantastyczny , wszak obserwacje US ,a zwłaszcza Księzyca również mnie cieszą , a plan był idealny , rozstawienie sprzetu tak szybko jak to mozliwe by łapać piekną Wenus w fazie ekektownego sierpa na możliwie jasnym niebie , potem hop na Księzyc , następnie Jowisz i dalej hyc do Marsa , ba nawet myślałem sobie ,że jak pogoda się utzryma to jak łysy odpuści lukniemy i jasniejsze klasyki .

No i co ?

i kupa...

niebo piekne przejrzyste , bezwietrznie , nie specjalnie mrozno , ale kurde SEEING PADAKA straszna , dość powiedzieć ,że BCO 18 MAK 150 power X100 to  była gruba przesada na Księzycu , ba nawet przy X60 NPL30mm widać było jak nim trzepie i pływa , o planetch można było zapomnieć , rozmydlone roztrzesione  kulki przypominające jedynie znane obiekty .

mimo to walczyłem próbowałem , w poniedziełek do około 22 , nic , cała sesja nawet bez krótkiego okienka poprawy , sfrustrowany pozwijałem manele licząc ,ze wtorek przyniesie odmiane , nic z tych rzeczy , pomny dnia poporzedniego około 20 wywiesiłem białą flagę i poszedłem cieszyć się dobrą kolacją dobrym piwkiem i nowymi słuchawkami .

Teraz pewnie znów chmury zalegną na długie tygodnie , taki to los w tym kraju dla astromiłóśników , także takie wątki  sprzedazowe jak "fajny refraktorek" na AM ani trochę mnie nie dziwią i czasami sam mam ochotę wszytko w ..uj sprzedać i zostać z 1 lornetką i małym makiem .

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

W Warszawce fajnie. Długo było fatalnie, ale ostatnie wieczory owszem-owszem. A przed balkonem mam teraz Oriona. Niestety, to miasto, w dodatku niemałe. No, ale w centrum mają gorzej (znaczy - nic nie mają).  A ja mam i Księżyc, i planetki, a nawet parę gwiazd.

Edycja;

No i dzisiaj ta koniunkcja Księżyca z Marsem. Do zakrycia brakuje może ze ćwierć stopnia.

Edycja ll:

To już są chyba pojedyncze minuty.

Edycja lll:

Dystans zaczyna rosnąć - Wielcy Państwo mijają się pomaleńku.

Edytowane przez Janko
  • Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

• 2 tygodnie później...
Napisano

... I ja z tego okienka wczoraj skorzystałem!
Zagrałem Vabank bo Meteoblue pokazywało 1h okienko, które okazało się całkiem przyjemnie i znacznie dłuższe. Co prawda wilgotność była mega duża, ale dziury w chmurach zdarzają się tak rzadko, że człowiek bierze to co jest.

Tematem sesji była zabawa w focenie nieba przez smartphone'a: M42, Plejady, Faza Wenus.
Setup: iPhone 13 na adapterze Celestrona NexYZ. Projekcja przez Morpheusa 12,5mm (plus #UHC dla Oriona). Napęd Ra. Apka aparatu: NightCap. Do obróbki: Gimp. Bortle 5. Exp: 5s, Iso: ~10000.

Zabierałem się za ten eksperyment już od jakiegoś czasu, ale zawsze wypadało coś: A to pogoda była tak dobra, że człowiek wolał zabawę wizualną, albo warunki nie sprzyjały przez wiecznie pływające chmury. Celem eksperymentu jest upewnienie się, czy ja na pewno chcę stać się właścicielem astrokamery. Zanim podejmę decyzję chciałem zobaczyć co jestem w stanie wyciągnąć przez zwykły telefon i na co pozwala mój setup (EQ5  +Drive Ra). Oczywiście wiem, że oszałamiających efektów konkursowych nigdy nie osiągnę, ale mi bardziej zależy na archiwizacji tego, co obserwuję by zostało to na pikselach, ale też, by pokazać współtowarzyszom obserwacji na co tak naprawdę patrzą. Pokazanie im tego w Wikipedii jakoś do nich nie przemawia, a w ich oczach widzę wtedy niedowierzanie, że to jest to samo na co właśnie patrzą🙂.

image.png.969e8c242ccc91c34eacb9ba2f6d6ab8.png

• Like 3

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

• 8 miesięcy później...
Napisano

Spójrz na to z innej strony - zobacz ile dni pogodnych w listopadzie było :D. Czasami o tej porze roku można zapomnieć jak Słońce wygląda 😉 .

• Like 1

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano
11 minut temu, Charon_X napisał:

Spójrz na to z innej strony - zobacz ile dni pogodnych w listopadzie było :D. Czasami o tej porze roku można zapomnieć jak Słońce wygląda 😉 .

Też prawda , za to październik był gorszy niż zazwyczaj, a przynajmniej tak mi się zdaje 😉

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

• 4 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Wczoraj między godz. 20 a 23 była rzadka okazja zobaczyć cień Kallisto na Jowiszu. Na niebie oczywiście beton. I nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie fakt, że dokładnie w momencie kiedy cień zlazł z Jowisza zrobiło się okienko czystego nieba przed pędzącą z zachodu kolejną falą chmur...

Edytowane przez Przemek_K
  • Sad 3
Napisano

Pogodowa sraka betonowym chmurwiskiem niestety w tym okresie stoi , pogodne mroźne krystaliczne noce jakie dobrze jeszcze pamietam obecnie są rządkim zjawiskiem w ciągu zimy , zamiast przyjemnego suchego mroziku słoneczka za dnia gwiazd w nocy dostajemy miesiącami depresyjną chmurwą deszczem szarością mgłą i ciemnościami nie takimi o jakie nam chodzi .

Niech że się to zlituje chociaż na nadchodzące geminidy.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Masakra z ta pogoda. Juz sie cieszylem na srode i czwartek. Meteo blue pokazywalo fajne warunki, a tu od wczoraj zmiana i 100% chmur u mnie. Duzo mojej winy pewnie bo nowa kamerke zakupilem w listopadzie i od tamtej pory jest lipa😂

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, volund82 napisał:

Masakra z ta pogoda. Juz sie cieszylem na srode i czwartek. Meteo blue pokazywalo fajne warunki, a tu od wczoraj zmiana i 100% chmur u mnie. Duzo mojej winy pewnie bo nowa kamerke zakupilem w listopadzie i od tamtej pory jest lipa😂

Miałem okienko pogodowe od 0⁰⁰ do 3⁰⁰, ale już je zamurowali.

Omegon 2x54, Nikon Action 7x35, TS Optics 7x50 MX Marine, Delta Optical Entry 10x50,

TS Optics 10,5x70 MX Marine, Nikon Action 16x50, Celestron Skymaster 25x70,

TS Optics 25x100 MX Marine.

Skylux 70/700

Napisano
1 godzinę temu, volund82 napisał:

ufff a już martwiłem się,że to moja wina...bo też kupiłem nowy sprzęt 😉

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Od dłuższego czasu nie miałam zbytnich możliwości obserwacji - albo przez niekorzystną pogodę, albo znajdowanie się akurat w nieodpowiednim miejscu w odpowiednim czasie (czyt. w Krakowie i bez opcji wyjazdu, gdy akurat było bezchmurnie). Może trochę mnie poświrowało, ale bawiłam się ostatnio w podziwianie astronomicznych obiektów choinkowych - o tyle dobrze, że gołym okiem, a nie z rozstawioną przed choinką lornetką 😆 

Przedstawiam kilka zdjęć telefonem, o dwóch pierwszych usłyszałam już porównania do wybuchu atomówki w "Oppenheimerze" Nolana 🤪

Ps Do oglądania tych obiektów nie potrzeba żadnych filtrów Charona!

PXL_20251224_190354863_MP2.thumb.jpg.ef90abdad7d06552e8a769f42fe8f7a7.jpg

PXL_20251224_1901065042.thumb.jpg.54b6c684a1fd162a5da90445423ee0ab.jpg

PXL_20251227_000013499.MP2(1)2.thumb.jpg.27b1f81c52d15ec6ace76beb69689160.jpg

PXL_20251227_000440357.MP3.thumb.jpg.b7a3a31ed6fe2c5f5aefba21a9ee2e93.jpg

PXL_20251226_235439724_exported_2607_17667945158232.thumb.jpg.2135d8d4eed020e208f2dfa1811e979b.jpg

PXL_20251226_235841355_exported_0_17667951960972.thumb.jpg.454ba2865e078fe6a59a33d93c4d2d1b.jpg

• Like 4
  • Haha 1

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

• 3 tygodnie później...
Napisano

Super że wreszcie coś się poprawiło, szkoda ,że od czwartku już księżyc niszczy obserwacje , ale no może właśnie  chociaż się coś Jupka popatrzy.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Niby czyste niebo , mrozik około -4-6, wilgotność jak na możliwości pn-zach rubieży stosunkowo niska , choć oczywiście wszytko pokryło się niezłą warstwą szronu 

ALE 

Bo byłem wczoraj na obserwacjach DS I kurde zastanawiam się kiedy kurna trafię wreszcie na piękne przejrzyste niebo pod DSy , wczoraj znów to nie było to , niby rozgwieżdżone niebo a jakieś takie mdle.

Początkowo zgonilismy na zegarek że wcześnie zaczęliśmy bo już o 19 i jeszcze ludzie wokół mocniej świecą, ale o 23 jakoś lepiej nie było.

Aktywność słoneczna ?

Było X2 ale to przecież jeszcze nie doleciało.

Czy po prostu takie warunki i tyle ?

Korzystam ostatnimi czasy z tych zdjęć satelitarnych nocnej mikrofizyki i tam niby kolor niebieski oznacza czyste niebo , nie dane mi było tego jeszcze u siebie zobaczyć, opcja IR tez jakby było widać że coś tam się pałęta po niebie.

@Erik68 pamiętam kiedyś pisałeś coś o kierunkach frontów które sprzyjają dobremu niebu pod DS ale nie mogę znaleźć.

Ktoś wczoraj był na obsach DS ? Jak u was warunki?

Spróbuję pomóc...

Napisano

Kręciłem wczoraj Jowisza, mimo sprzyjających prognoz seeing był słaby. Nie widziałem jeszcze tej zimy takiego detalu na Jowiszu jak rok temu styczeń/luty...

• Like 1
Napisano
W dniu 27.12.2025 o 22:19, Ciekawska napisał:

Ps Do oglądania tych obiektów nie potrzeba żadnych filtrów Charona!

Nieprawda. Choinka to przecież święta, a nie ma świąt bez filtrów Charona 😉 . 

• Haha 2

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano
8 godzin temu, Koszy89 napisał:

@Erik68 pamiętam kiedyś pisałeś coś o kierunkach frontów które sprzyjają dobremu niebu pod DS ale nie mogę znaleźć.

Ktoś wczoraj był na obsach DS ? Jak u was warunki?

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Dziękuję 👍🏻

Ale wstyd , zapomniałem że było to w Twojej serrli opracowań 🤦🏻

Spróbuję pomóc...

• 1 miesiąc później...
Napisano

jestem nowicjuszem, ale odpowiem na pytanie: tak, pogoda jest nieprzewidywalna, a jeśli czytać Murakami, to również można zauważyć zmianę pogody przez nastrój autora i jego wnioski. może to wygląda nie do końca na temat, ale tak właśnie chciałam odpowiedzieć na pytanie

🌸SARA🌸