Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Howgh!

Materiał z początku września, ale dopiero teraz do niego przysiadłem. Całość łącznie ze stakiem obrobiona w Astro Pixel Processor. Zebrałem klatki 50x60s i 38x180s i sam się zastanawiam, czy jest sens akwizycji materiału o różnych długościach ekspozycji? Jak i tak wszystko potem jest wrzucane do jednego wora...

Setup: TS APO 86 SDQ, QHY168C, IDAS LPS-D1

Akwizycja: 50x60s + 38x180s + darki + flaty + biasy

Oprogramowanie: APT + PHD, APP (kalibracja, stack, postprocess)

Proszę o komentarz.

237709466_M45verE.thumb.jpg.4faa5c4c92ad37c7aa878dbf78c11019.jpg

• Like 5

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

.jpg wygląda zgoła inaczej niż .tiff, którego link zamieszczam poniżej:

https://1drv.ms/u/s!Aufp-EFGLb4Zjso5KoDMx43sIIT-8g?e=wXbdHD

Jednak kompresja masakruje ten obrazek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Wersja z mniej obciętym tłem:

M45_ver_G.thumb.jpg.397fb7cd439100a68bc0f5ef12093152.jpg

• Like 4

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Mimo wszystko i tak bardzo ladnie wyszlo. Ladnie ten filtr wycial swiatla miasta. Zastanawiam sie czy do mojego obiektywu Sigma 70-200 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM / Nikon tez bym cos podobnego znalazl, o srednicy 77mm, moze nie koniecznie za 900zl tak jak ten widzialem. Obrobka tez na bardzo wysokim poziomie. GRATULUJĘ. Tez mam zamiar w najblizszy weekend zaatakowac M45, jeśli pogoda pozwoli.  No i sporo slabszy sprzet: Nikon D610 + wspomniana Sigma na 200 lub crop na 320mm posadzone SWSA i Genesis Gear Base C5.

Napisano

Dzięki!

Ten co prawda jest dla Canona, ale sporo osób (z Trevorem Jonesem na czele) chwali sobie go:

https://astropolis.pl/topic/68714-filtr-optolong-l-pro-eos-clip-canon-ff/

Nikona masz modyfikowanego pod astro?

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Nie,nie modyfikowalem go jeszcze. To prawie nowka,mam go chyba 2 miesiace,a mod troche kosztuje.Teraz troche kasy poszlo na skladanie nowego komputera. Malo osob robi mody Nikona,a tez czesto robie nim zdjecia dzienne.

Napisano

No dobra, prezentuję wersję ostateczną, póki co. Zostawiam ten materiał w spokoju, bo od patrzenia na te siostry już mi oczy puchną...Cool

M45_ver_H.thumb.jpg.5ac43bba8b8c8cb5896faaf871930145.jpg

• Like 1

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Jednak po namowach kolegi na sąsiednim forum jeszcze raz podszedłem do walki kolorowym szumem w tle. Chyba jest lepiej.

M45_ver_I.thumb.jpg.5c3509936e96998aba0c23c1720b90ff.jpg

• Like 5

Pogodnego nieba życzę!

Napisano
5 godzin temu, cyberboss napisał:

Jednak po namowach kolegi na sąsiednim forum jeszcze raz podszedłem do walki kolorowym szumem w tle. Chyba jest lepiej.

Jest lepiej - ja bym jeszcze trochę popracował żeby zmniejszyć ten drobny szum w tle i te ciemne ciapy które  się za nim kryją. To oczywiście trzeba robić z etapu stacka - pewnie przez lżejsze wyciągnięcie warstwy która będzie stanowić tło. Pyły można wyeksponować dodatkową warstwą na której będą widoczne tylko one.

No i koniecznie trochę więcej koloru na gwiazdach żeby ożywić zdjęcie :) W załączniku 5 minut roboty w PSie...

ls2.jpg

• Like 2
Napisano

Tak jak Łukasz napisał - więcej koloru (jeszcze podkręciłem) i troszeczkę odszumiłem....

plejadki.thumb.jpg.ae7ee825643bb9affc9f0a74c862043b.jpg

• Like 3

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.