Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, taffik napisał:

Mi się jednak nie udało zorganizować bezalkoholowego grilla

Przy tegorocznej pogodzie wielbiciel nocnego nieba musi być abstynentem. W końcu warunki obserwacyjne mogą się zmienić z godziny na godzinę 😉

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Thomas napisał:

Takie warunki i nikt nie wybiera się na Folwark?

@Thomas u mnie też w miarę pogodnie, ale na Folwarku chyba daleko od ideału?

IMG_9339.png

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SVBONY SV503 80ED + SW AZ-GTi, Baader Morpheus 12,5 mm

Napisano

Cóż, aby nie było, że hobby na majówce poszło w kąt, wrzucam świeżą M106 z przyległościami, złowioną 30.04/01.05

Jak zwykle TS15028, ASI533MC-Pro, filtr Optolong L-Pro, 60x180s

image.thumb.jpeg.20fb8cd8a919f58f931f1a353f493c97.jpeg

• Like 6
Napisano
3 godziny temu, Michał Sz. napisał:

@Thomas u mnie też w miarę pogodnie, ale na Folwarku chyba daleko od ideału?

IMG_9339.png

Było mocno zaciągnięte chmurami. Nawet nie wyciągnąłem montażu bo wyglądało to beznadziejnie.

Poczekałem do ok 23:15, krążąc po okolicy szukając innych miejsc. Teraz już dotarłem do siebie na północ od Poznania. Tutaj z kolei bezchmurnie ale Mleczna tonie w poświacie Poznania... cóż, nie można mieć wszystkiego 🙂

Napisano

@Michał Sz. faktycznie na północ od Poznania utrzymało sie bezchmurne niebo. Ostatecznie dobrze się stało, że nie wybraliśmy się na Folwark no chyba, że czysto towarzysko. 😉

Posiedziałem dwie godziny na pobliskim polu w towarzystwie Seestara 🙂

@krzych_metfukbyłeś sam na Folwarku? 

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

Napisano
10 godzin temu, piotrfie napisał:

Przy tegorocznej pogodzie wielbiciel nocnego nieba musi być abstynentem

Taa... Wczoraj od rana sobie powtarzałem, że pasja wymaga poświęceń i w ogóle... Poddałem się przy pierwszej kaszance. Co prawda zerkałem co chwilę na prognozy, które były takie mieszane, co osłabiło mój zapał do "poświęceń". Ale powiedzmy sobie szczerze, grillowana kaszanka bez piwa to jak Veil bez filtra. Niby można, ale to jednak inne doznania 😉

• Haha 2

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
2 godziny temu, Thomas napisał:

@Michał Sz. faktycznie na północ od Poznania utrzymało sie bezchmurne niebo. Ostatecznie dobrze się stało, że nie wybraliśmy się na Folwark no chyba, że czysto towarzysko. 😉

Posiedziałem dwie godziny na pobliskim polu w towarzystwie Seestara 🙂

@krzych_metfukbyłeś sam na Folwarku? 

Tak. Nikogo nie było, przynajmniej przez tą chwilę gdy ja byłem.

Po sprawdzeniu zachmurzenia przeniosłem się jeszcze na pole na wschód od Brodnicy, z widokiem na wieżę ciśnień. W oddali mocno świeciła betoniarnia. Ostatecznie fociłem spod rodzinnego Rogoźna;)

Dziś chyba zaatakuję okolice Kalisza Pomorskiego.

Napisano

A dzisiaj jakie plany? Wygląda na to, że pogoda ma być. 

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
3 godziny temu, micropoint napisał:

Wygląda na to, że pogoda ma być. 

Jeśli faktycznie będzie jestem chętny.

Napisano
4 godziny temu, micropoint napisał:

Wygląda na to, że pogoda ma być. 

Szanowni. Ja na dziś zaplanowałem prace ogrodowe. W zasadzie to najwspanialsza z żon zaplanowała, a ja się udzielam na polu realizacji. Już mi się ręce trzęsą, gdy w przerwie piszę tego posta, a do wieczora jeszcze sporo roboty. No i wiadomo, że na takim słońcu, przy takiej pracy, na sucho się daleko nie zajedzie 😉 Udanych obserwacji, ja to pewnie nawet w ogrodzie się dziś nie rozstawię. Chciałoby się mieć znowu te 30 lat...

• Haha 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

No dobrze. To uprzejmie proszę o deklaracje bo nie wiem czy mam znosić 18" do auta 🙂 no i która miejscówka?

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano

Kiedyś już był taki jeden w grupie, co często na weekendy go suszyło i nie mógł nigdy dojechać, wieści o nim przepadły choć plotki głoszą, że czasami czyta to forum jako anonimowy użytkownik 🤣

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano

Deklaruję się.

Wolalbym nową miejscówkę ale przy sporej frekwencji może być problem z zaparkowaniem auta. Tak więc chyba na starej.

Napisano

40 minut temu, micropoint napisał:

No dobrze. To uprzejmie proszę o deklaracje bo nie wiem czy mam znosić 18" do auta 🙂 no i która miejscówka?

Jak się rozpogodzi będę około 22, po ostatnich obserwacjach wnioskuję że wcześniej nie ma sensu. Miejscówka ta co zawsze, w sensie stara.

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano

Ok. Ja będę wcześniej żeby na spokojnie rozłożyć sprzęt i dać mu się schłodzić*

* chodzi o teleskop.

• Like 1

Napisano

Ech no i co robić. Teleskop już w samochodzie ale pogoda rzeczywiście niepewna. 

Napisano

Tak, ja jadę. Najwyżej sie nie uda.

Napisano

Będę za około godzinę z hakiem. 

Napisano (edytowane)

Jednak się udało. Na miejscu byłem kilka minut po 22.00. Niebo z minuty na minutę się czyściło i praktycznie do godz 2.00 pozostawalo czyste. Może nie było idealne ale i tak było lepiej niż zapowiadaly prognozy. Swoją drogą dawno tak długo nie siedziałem na Folwarku.😎

Byliśmy we czterech. @Paweł Sz.  z aparatem, @PiotrMXX, który przyjechał podziwiać 18" teleskop @micropoint no i ja z Seestarem i 10" Dobsonem.

Niestety żadnemu z nas nie udało się zaobserwować deorbitacji Falcona, który widoczny był  na północnym niebie. Większość z nas była w tym czasie w drodze.

Ja połapałem w czasie tych 4 godzin kilka obiektów Seestarem co jakiś czas również zerkając przez mojego Dobsona czy 18" micropointa.

Załączam klika surowych zdjęć zrobionych Seestarem.

1714689439193.thumb.jpg.c434d9238f3b0f76d3f3779ab92c3a2e.jpg

M97 Sowa 

1714690562132.thumb.jpg.33bb20c87b19c4ab6df96a7e7892606a.jpg

M16 mglawica Orzeł

1714692171775.thumb.jpg.ec4feb77a271c1ddb3de06202f4bcf51.jpg

M17 Omega 

1714693421445.thumb.jpg.2f7057c3c686091fb18803997f3d98cc.jpg

M20 Trójlistna Koniczyna 

Jak widać majówka okazała się owocna. 😎

W tle słychać było wiejską biesiadę a w oddali kumkajace żaby.🐸

Do następnego razu...

Edytowane przez Thomas
  • Like 4

Napisano

Super, że wam się udało! Ja wczoraj prace ogrodowe skończyłem ok. 21.30 (wypijając w międzyczasie tylko jedno piwo, co uważam za niewiarygadną wstrzemięźliwość, żeby nie było jak mi tu kolega @Paweł Sz.  próbował imputować 😉). Niestety Falcona przegapiłem, bo akurat brałem zasłużony prysznic. A na koniec nadludzkim wysiłkiem rozstawiłem sprzęt na ogrodzie i też siedziałem do drugiej 😎

• Like 1