Skocz do zawartości

Obserwacje Folwark Sulejewo - region Poznań

Paweł Sz.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już dziś byłem na dworze i chociaż teleskop cały czas od zlotu jest w aucie to już nie dam rady się namówić na wyjście:)

20240929_143419.jpg

• Like 1

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Godzinę temu, polaris napisał:

Czy Poznań żyje? Takie warunki, a na Folwarku pustki.

Dobre pytanie, dziś z Polarisem spotkaliśmy się przypadkiem w Mosinie i też spytałem, czy ktoś jeszcze jeździ.
Szkoda, aby wątek zmienił temat na "Folwark is dead".

Dzisiejszej nocy warunki były rewelacyjne, zacząłem obserwacje dopiero po północy na pobliskim polu, ale "o ku.." nie było końca - widoki jakich dawno nie miałem, a do tego Orion, który dawał czadu 😉 

Mam nadzieję, że w końcu się spotkamy, tym bardziej że niebawem na wieczornym niebie zawita kometa. Tymczasem w czwartek znikam na 4 dni zlotu prawie w Bieszczady, tylko że prognozy jak zawsze do kitu.

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED | Benro MACH3 TMA37AL + S6
szeptykosmosu.pl

Ja wczoraj myślałem, że pojadę na Folwark - sprawdzałem prognozy od rana i były obiecujące. Po południu już prognozy się zepsuły, wieczorem wyszedłem przed dom ok. 20.00 i była lipa. Brak wpisów na forum przekonał mnie, że nie ma sensu się nawet wystawiać, nie mówiąc o wypadzie na Folwark. Nie sądziłem, że wszystko się zmieni po paru godzinach... Rano rzeczywiście niebo było czyściutkie, ale już było za jasno na obserwacje 🙁

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Godzinę temu, polaris napisał:

Może udałoby mi się dziś dojechać na Folwark. Ale kusi mnie też poranny wypad na kometę.

Z tego co widziałem po zdjęciach i relacjach z dzisiejszego poranka to dość ciężki temat 😉 Do tego przydałaby się jakaś wieża widokowa na polu.

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED | Benro MACH3 TMA37AL + S6
szeptykosmosu.pl

Panowie, udanych obserwacji! Ja dziś niestety nie mogę podjechać na Folwark, mam nadzieję że już w październiku będzie łatwiej 😉

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Tak, było nas trzech. Ja przyjechałem ok. 21 i zanim dotarł @mik0łaj już się rozłożyłem i zaliczyłem kilka planetarek i gromad. @Paweł Sz.  dojechał koło 22. Z zeszłorocznych obserwacji na Folwarku (w tym roku byłem tylko raz) pamiętam zarówno idealne warunki na planety (z ociekającym sprzętem), jak i na DSy. A wczoraj było... hmm - poprawnie. Ale bez efektu wow. Saturn ginie (znaczy pierścienie), na Jowiszu zupełnie nie udało mi się wczoraj nic wyłuskać i chyba najlepsze wrażenie zrobiła na mnie M82 (cygaro). Widziałem ją już wiele razy w różnych sprzętach, ale wczoraj jakoś wyraźniej w moim SCT. Jednak największym zaskoczeniem był brak Seestara na Folwarku - do tego wniosku doszliśmy obgadując astrotowarzystwo 😉 

Dzięki za wspólne obserwacje i do zobaczenia następnym razem, oby niedługo!

• Like 2
  • Haha 1

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

4 godziny temu, taffik napisał:

Jednak największym zaskoczeniem był brak Seestara na Folwarku - do tego wniosku doszliśmy obgadując astrotowarzystwo 😉 

To już wiem dlaczego tak niespokojnie spałem dzisiejszej nocy.😉

Niestety nie mogłem tym razem być na Folwarku ale za to wstałem skoro świt w nadzieji złapania komety. 

Nie udało mi się jej wypatrzeć ale udało mi się przynajmniej zarejestrować cienki sierp Księżyca 1% oraz wschód Słońca. 😄

1727755495413.thumb.jpg.8c470e65ad11b473616f96f2a160650f.jpg

1727758673570.thumb.jpg.edba76d8f037c882588f0a8de56b769a.jpg

1727758824029.thumb.jpg.b306887903ae87290bc98d7b811306b4.jpg

Seestar S50  

• Like 4

Seestar S50/SW ED80

• 2 tygodnie później...