Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłem na miejscówce wskazanej przez @Michał Sz., pogoda dopisała i chmury ustąpiły. Wytrzymałem 40 minut, bo wiatr mnie przegonił. Minąłem się z kimś z forum, bo jak ja wyjeżdzałem to akurat ktoś chyba przyjechał? 🙂

krajobraz.jpg.JPG

• Like 2
Napisano (edytowane)

Patrząc na idące od zachodu chmury rozstawiłem się wczoraj u mnie na balkonie. Kometę dostrzegłem w okolicach 19, przez kilka minut obserwowałem ją bez sprzętu jak i przez lornetkę 10x50 - piękny widok! W międzyczasie aparat robił serię zdjęć pod większego stacka, na podglądzie widać było, że jest jednak sporo chmur.

Myślę sobie, co tam, podskoczę szybko na wtorkową miejscówkę 😄Po kwadransie byłem na miejscu i faktycznie minąłem się z @Perseus 🙂 Tak jak napisał, wiało nieziemsko, ale rozstawiłem aparat i zbierałem materiał. Wizualnie kometa przypominała rozmytą gwiazdę z subtelnym warkoczem i widziałem ją trochę lepiej niż dzień wcześniej. Poniżej jedno zdjęcie z telefonu:

IMG_1488-2.thumb.jpg.b0b9274fd0ce023d7420d2659811a48d.jpg

W międzyczasie pojawiło się kolejne auto, z którego wysiadła sympatyczna para z dzieciakami. Okazało się, że szukając informacji o komecie wpadli na ten wątek i zdecydowali się przyjechać z Poznania na jedną ze wskazanych miejscówek. Silny wiatr skutecznie zdemotywował najmłodszych obserwatorów, ale nasza trójka dzielnie opierała się podmuchom 😉 

Porozmawialiśmy o komecie, astronomii i nie tylko, udało się zrobić kilka pamiątkowych zdjęć i fajnie spędzić te kilkadziesiąt minut na środku pola 🙂

Dziś chyba podejście nr 3?

Edytowane przez Michał Sz.
  • Like 4

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano (edytowane)

Ja wczoraj też byłem z synem na podlinkowanej wcześniej miejscówce i potwierdzam - wiatr tragiczny, do tego na ponad 100 klatek zdjęć po 10s przetrwało może z 20 bez poruszenia. W pewnym momencie musiałem trzymać statyw, żeby nie odleciał z pola...  Jak nie chmury to wiatr albo Księżyc, no nie ma lekko 😄 

ps. czy ktoś wie co o tej porze na polach robią jeszcze ciągniki? 😉

Kometa prezentowała się najlepiej w lornetce 10x50, chociaż i w 16x70 było fajnie popatrzeć.

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano
6 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

potwierdzam - wiatr tragiczny

Wczoraj z rodzinką obserwowałem kometę w okolicach Chomęcic - wiatr rzeczywiście był nieprzyjemny. Dziś krótko w zasadzie z domowego podwórka. Kometa wyraźnie słabsza.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
13 godzin temu, polaris napisał:

@Paweł Sz.  co się stało?

20241025_191731.jpg

Niby jeździł na zorze, ale nie wiadomo, co tam jeszcze fotografował...

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)

Wczoraj w Sulejewie
C_2023_A3_Tsuchinshan_ATLAS.thumb.jpg.dbb338de1cf9163684bcb0dd0b1d7f4e.jpg

Nie planowałem wybierać się aż tak daleko, a wyłącznie znaleźć jakieś ciemne miejsce, skąd da się popatrzeć na kometę, ale szukając jakiegoś ciemnego miejsca dotarłem aż tam. Widać "wszystkie drogi prowadzą do Sulejewa" 😉

Zdjęcie zrobione SeeStarem (122 x 10s) 

Edytowane przez piotrfie
  • Like 5
Napisano

Kurcze, jeszcze trochę i żeby wjechać na folwark trzeba będzie okazać legitymację i dowód zakupu seestara 😉

• Like 1
  • Haha 3

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano

Ja też się zdecydowałem na zakup, tylko waham się mędzy  S50 a Dwarf II. Niby Seastar trochę lepszy ale z kolei krasnala mogę zabrać na fotografowanie przyrody.

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Thomas napisał:

@piotrfie goni wilka do lasu.😉

Mgła Cię nie spowiła?

Koło 21 z kawałkiem zacząłem się ewakuować, bo nawet zenit zaszedł mgłą 🙂

Ale wcześniej na sulejewskim polu była całkiem niezła widoczność.

Edytowane przez piotrfie
literówka
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Dziś i tak będzie "czad" jak na listopad (między 15.00 a 20.00)...

Listopad.thumb.jpg.d7359de22ad66bbb433bca6d518466b3.jpg

Napisano

A może tak wyprowadzić się do Czech albo na Słowację 🤔

Listopad2.jpg.b7724efdb99b92f86e28e80838a02f94.jpg

• Haha 1

Napisano

Jak tylko będzie pogoda i będę miał wolny weekend to bardzo chętnie wlecę tam do was, jeśli oczywiście mogę - Jestem tutaj świeżakiem 😉.

Na razie pogoda kiepska :C 

Napisano

No proszę - jakieś przejaśnienia wreszcie i u nas, nie tylko na południu Polski 😉 Oczywiście, gdy pełnia.

Napisano

Przy permanentnym zachmurzeniu od ponad 15dni   nawet tak krótkie przejaśnienia z pełnią Księżyca mogą dostarczyć sporo radości. Upajalem się przez chwilę widokiem szybko przesuwających się chmur na tle Księżyca i Jowisza. 

Widok z okna uwieczniony z smartfona.

20241117_222310.thumb.jpg.b0cc61be4ee8c19f54afcb1a3389bc0d.jpg

• Like 3

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

Napisano

Skoro pogoda cały czas... słaba oględnie mówiąc zabrałem się za porządki i wygrzebałem na zapomnianym pen-drivie balkonową, miejską fotkę SH2-155 z 25 października.

Warunki hmmm.... zaświetlone totalnie, ale coś tam widać. Zbierane TS15028, ASI-533 MC-Pro, Antlia-ALP-T, 60x180s. Crop, bo bok zdemolowała pobliska latarnia 🙂

SH_155.thumb.jpg.1058cd42e341a42ea96e340e6ff37486.jpg

• Like 4
Napisano

Widziałem dziś Jowisza 😃

• Haha 1

Napisano

Co prawda krótko i przez chmury, ale zawsze 😉 Pierwszy raz od XX dni. Nie to co ci południowcy spod Wrocławia czy Krakowa, co mają takie widoki co drugi dzień - nie zrozumieją 😄

Napisano

Dziś od Sztokholmu po Tiranę słonecznie. Oczywiście w Poznaniu typowy listopad...

Screenshot_20241123_151923_WeatherRadar.thumb.jpg.4d0e646f6be58415ee3527f0a5680b19.jpg