Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

. (taktyczna kropka w celu oszukania chmur średniego i wysokiego piętra dziś wieczorem) 😉

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Napisano

Rzeczywiście może być kilkugodzinne okno. Warto łapać, ale ja na pewno nie z Folwarku. Nie dam rady. Ale liczę, że chociaż z ogrodu zapoluję na planety i królową mgławic. Udanych obserwacji!

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Ja również nie dam rady dziś podjechać. Trochę żałuję bo fajnie byłoby spotkać się na Folwarku

Wykorzystam okno pogodowe i zapewne wystawie się przed domem.

Seestar S50/SW ED80

Napisano
1 godzinę temu, polaris napisał:

Jak się będziesz wystawiał to wystaw też sprzęt.

Wystawiłem się i dupa.😉  Chmury naszły.

Seestar S50/SW ED80

Napisano (edytowane)

Mój sprzęt też się już chłodzi 2h (znaczy ten do obserwacji). I też ..pa!

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Ja niestety do pracy cały tydzień na popołudniu, więc ewentualnie jak mi się coś uda, to z domu - Mam spory kawałek tam do folwarku 🙂 Będę tam celować z wyjazdem bardziej w weekendy 🙂 

Napisano (edytowane)

Dawno już nie było takiego rozczarowania, ale to Wielkopolska - czego się spodziewać... Jak się udadzą 2 noce w listopadzie z oknem 2-3 godzinnym i raz na dekadę jedna pełna noc z czystym niebem to już prawie o cud się ociera.

To nie Małopolska, niestety.

Mapa.thumb.jpg.2404ffd1c51dfba9e7ca5c9ec9e62047.jpg

Edytowane przez taffik
  • Sad 1

Napisano
10 godzin temu, taffik napisał:

Dawno już nie było takiego rozczarowania, ale to Wielkopolska - czego się spodziewać... Jak się udadzą 2 noce w listopadzie z oknem 2-3 godzinnym i raz na dekadę jedna pełna noc z czystym niebem to już prawie o cud się ociera.

To nie Małopolska, niestety.

Takie rozczarowania są co roku w okresie jesiennym, więc mnie to wcale nie dziwi 😄 Pamiętam okresy, że przez 3 miesiące nie było żadnych sensownych warunków do obserwacji 😉 

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED | Benro MACH3 TMA37AL + S6
szeptykosmosu.pl

Napisano
6 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Takie rozczarowania są co roku w okresie jesiennym, więc mnie to wcale nie dziwi 

Tak, chodziło mi o to, że jeszcze kilka godzin wcześniej prognozy były obiecujące, a kilkanaście godzin wcześniej nawet bardzo obiecujące (o dziwo!). A potem jak zwykle,,,

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, taffik napisał:

Tak, chodziło mi o to, że jeszcze kilka godzin wcześniej prognozy były obiecujące, a kilkanaście godzin wcześniej nawet bardzo obiecujące (o dziwo!). A potem jak zwykle,,,

No tak, pokazywało okienko na jakieś 4h, finalnie miałem około 1h bardzo fajnego nieba, opłacało się zaryzykować i poczekać. "Zaryzykować" to słowo klucz jesienią, tak samo miałem z październikową zorzą. 

Osobiście bardzo lubię takie chłodne niebo między dwoma "frontami", wiatr potrafi wtedy dobrze oczyścić powietrze 🙂

Ps. dziś też są szanse na dziury

Edytowane przez Paweł Sz.

szeptykosmosu.pl

Napisano (edytowane)

No wreszcie grudzień! Jeśli prognozy się utrzymają to będe 🙂

Edytowane przez taffik
  • Like 1

Napisano

@Paweł Sz.  Może głupie pytanie, ale żeby się upewnić - czy będziesz miał na Folwarku swoje APM 10x50 z tymi dedykowanymi adapterami do filtrów od strony obiektywów i filtrami? Rozważam zakup (preorder), bo cena dość atrakcyjna (chyba z okazji BF) - przeliczając na nasze wychodzi ok. 1500zł plus ok. 100zł za wysyłkę https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ed-apo-10x50-magnesium-series-binoculars

Pytanie tylko, jak długo trzeba będzie czekać...

Napisano
40 minut temu, taffik napisał:

@Paweł Sz.  Może głupie pytanie, ale żeby się upewnić - czy będziesz miał na Folwarku swoje APM 10x50 z tymi dedykowanymi adapterami do filtrów od strony obiektywów i filtrami? Rozważam zakup (preorder), bo cena dość atrakcyjna (chyba z okazji BF) - przeliczając na nasze wychodzi ok. 1500zł plus ok. 100zł za wysyłkę https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ed-apo-10x50-magnesium-series-binoculars

Pytanie tylko, jak długo trzeba będzie czekać...

Lornetkę tak, ale adaptery i filtry już sprzedałem 😉 Cena widzę fajna z okazji BF. 

szeptykosmosu.pl

Napisano (edytowane)

OK, dzięki! Trzymam kciuki za pogodę. Może i @polaris będzie miał wreszcie okazję przetestować tego mojego Celestrona Pro ED 15x70 😉 

A propos wejściówek na Folwark, o których tu kiedyś ktoś pisał - nie kupiłem (jeszcze) Seestara 😄

Edytowane przez taffik

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

OK, dzięki! Trzymam kciuki za pogodę. Może i @polaris będzie miał wreszcie okazję przetestować tego mojego Celestrona Pro ED 15x70 😉 

A propos wejściówek na Folwark, o których tu kiedyś ktoś pisał - nie kupiłem (jeszcze) Seestara 😄

Chętnie dla porównania postawię obok mojego APM 16x70 ED 😉

szeptykosmosu.pl

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

Czas najwyższy 😉

Seestar S50/SW ED80

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Thomas napisał:

Czas najwyższy 😉

Też nie kupiłem, ale jest decyzja. Ktoś zamawiał u producenta bezpośrednio? Cena dość atrakcyjna w porównaniu z polskimi sklepami - 449 USD,

Edytowane przez Tomek S.
Napisano

Ja niestety dziś na Folwark się nie wybiorę, ale za to wrzucam próbkę balkonowego Czarodzieja, gdy we wtorek przez chwilę - dokładniej przez 45 minut, niebo było na tyle czyste aby złapać teleskopem chmurę kosmicznego wodoru, a nie chmurę ziemskiej wody. Mam nadzieję jeszcze dozbierać klatek, może jeszcze coś z tego Czarodzieja będzie 🙂

image.thumb.jpeg.81d3ad124a111228550a53d79e0cb8f3.jpeg

• Like 1
Napisano
46 minut temu, piotrfie napisał:

Ja niestety dziś na Folwark się nie wybiorę

Dziś chyba nikt się nie wybierał na Folwark. Od początku była mowa o niedzieli.