Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja dziś tylko z ogrodu i tylko lornetką - odebraną właśnie dziś od @polaris po testach 😉, ale warto było - nie tylko dla Oriona.

• Like 1

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Szkoda, że przegapiłem ten moment. Jak się zorientowałem po 21.00 i zobaczyłem czyste niebo  zacząłem rozkładać sprzęt ale wkrótce potem zaczęły nadciągać chmury.

Ech...coś ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza.

Seestar S50/SW ED80

Napisano
9 godzin temu, Thomas napisał:

Byłeś na Folwarku?

Jechałem an folwark, ale ostatecznie zatrzymałem się w drodze na innym polu 😉

9 godzin temu, Thomas napisał:

Szkoda, że przegapiłem ten moment. Jak się zorientowałem po 21.00 i zobaczyłem czyste niebo  zacząłem rozkładać sprzęt ale wkrótce potem zaczęły nadciągać chmury.

Ech...coś ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza.

No właśnie na północy w oddali widziałem chmury, ale już nad Mosiną było czysto, w sumie to po 23 przepędziła mnie temperatura 😉

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano

Ja wczoraj wyszedłem z lornetką na podwórko,zbyt niepewna pogoda była na tekeskop,bo zanim by się schłodził to już by było po zawodach… Tak se popatrzyłem na bardziej znane obiekty,te co jeszcze pamiętam 😀 aaa i Neptuna znalazłem ze sky safari. Wyszukałem tam też kilka podwójnych dla urozmaicenia,ale lornetka z żadną nie dała rady. Na koniec Księżyc,zapomniałem,że w 10x50 tak fajnie kratery widać. Najważniejsze,że chęci wróciły 🙂

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 10:52, bebeto52 napisał:

Ja wczoraj wyszedłem z lornetką na podwórko,zbyt niepewna pogoda była na tekeskop,bo zanim by się schłodził to już by było po zawodach… Tak se popatrzyłem na bardziej znane obiekty,te co jeszcze pamiętam 😀 aaa i Neptuna znalazłem ze sky safari. Wyszukałem tam też kilka podwójnych dla urozmaicenia,ale lornetka z żadną nie dała rady. Na koniec Księżyc,zapomniałem,że w 10x50 tak fajnie kratery widać. Najważniejsze,że chęci wróciły 🙂

Urana a nie Neptuna,teraz mnie olśniło,że źle wpisałem

• 2 tygodnie później...
Napisano
Godzinę temu, Thomas napisał:

Teoretycznie dziś od 20.00 ma być całkiem przyzwoicie. Zastanawiam się czy podjechać na Folwark.

Jakbyś jechał napisz mi na whatsup , chociaż windy pokazuje mi czysto dopiero od 22-23 - jeszcze bym się wybrał. Wczoraj było sporo przebłysków między chmurami. Kilka fotek z aparatu:

DSC05503.jpg

DSC05507.jpg

DSC05514.jpg

• Like 3

szeptykosmosu.pl

Napisano (edytowane)

Też potwierdzam, że niebo miazga ale z przydomowego ogrodu... Coś mi się przyplątało i już tydzień mnie trzyma, ostatnio trochę lepiej - więc dziś zafundowałem sobie godzinkę (niecałą) z lornetkami. Pewnie okupię to nawrotem choróbska, ale taka noc nie trafia się u nas często 😉 

Edytowane przez taffik
  • Like 2

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Fakt było zimno ale bardzo urokliwie. Śnieg, który spadł trzy godziny wcześniej dodawał dodatkowego klimatu. Dawno nie byłem na Folwarku chyba ostatni raz w końcówce lata. Przyznam się, że jechałem z duszą na ramieniu bo droga była oblodzona ale determinacja pchała mnie do przodu. Kiedy dotarłem na miejsce niebo było już czyste a moim oczom ukazał się górujący Orion. @Paweł Sz. dojechał pół godz po mnie. Wspólnie podziwialsmy zimowe niebo trochę z nostalgia wspominając czasy kiedy na Folwarku bywały tłumy.

Niebo było  naprawdę przyzwoite.Temperatura -2°C ale odczuwalna pewnie z -8°C. Wszystko przez przejmujący wiatr. Rozłożyłem S50 chcąc jak najszybciej go uruchomić żeby złapać jak najwięcej fotonów. Niestety okazało się, że minusowa temperatura w połączeniu z wiatrem uniemożliwiała jego prawidłowe działanie. Przez pół godziny próbowałem stackowac obiekt ale bez skutku. Obraz był rozmazany i co chwilę pojawiał się komunikat stacked fail. Pomyślałem, że może wszystkiemu winien jest mróz i wiatr. Ustaliłem sprzęt możliwie blisko auta starając sie jak najbardziej osłonić go od wiatru. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Od tego momentu Seestar bezbłędnie stacował obraz. Wycelowałem w Konski Łeb i przez prawie godzinę stackowalem obiekt. Poniżej efekt wczorajszej sesji.

PSX_20250103_235448.thumb.jpg.5098f74b33663cfed6d29a9e7338f9c5.jpg

• Like 7
  • Thanks 1

Seestar S50/SW ED80

Napisano

A jak tam wczoraj meteory? Ja przez dwie godziny,do 23 widziałem jednego słabego…kiepsko jak na to co miało być,chyba,że później się rozkręciły

Napisano

Jak to nierzadko bywa, piękne, mroźne niebo pojawiło się w momencie, gdy szykowałem się już do rodzinnego weekendowego wyjazdu. Iskrzący Orion towarzyszył mi podczas pakowania do auta i tak zastanawiałem się, czy ktoś zawita w piątek na Folwark 😉

@Thomas @Paweł Sz.  fajnie, że udał się Wam wypad, super zdjęcia i relacja 💪

Ja dziś korespondencyjnie czuwam przy Księżycu i Saturnie, oby warunki dopisały 🌙

IMG_1961.thumb.jpeg.923503864fb26ab879037d9799240616.jpeg

• Like 2

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Napisano

Ja tylko z lornetką krótko 😉

Napisano (edytowane)
W dniu 30.11.2024 o 11:26, taffik napisał:

@Paweł Sz.  Może głupie pytanie, ale żeby się upewnić - czy będziesz miał na Folwarku swoje APM 10x50 z tymi dedykowanymi adapterami do filtrów od strony obiektywów i filtrami? Rozważam zakup (preorder), bo cena dość atrakcyjna (chyba z okazji BF) - przeliczając na nasze wychodzi ok. 1500zł plus ok. 100zł za wysyłkę https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ed-apo-10x50-magnesium-series-binoculars

Pytanie tylko, jak długo trzeba będzie czekać...

No więc rozważyłem, zamówiłem i dostałem (przedwczoraj). Jedno wielkie rozczarowanie... Więcej szczegółów z opisu wrażeń po tym jak lornetka do mnie dotarła na sąsiednim forum. Wklejam link (mam nadzieję, że nie zostanę zbanowany przez adminów za linkowanie konkurencyjnego forum 😉 )

https://astropolis.pl/topic/93823-zakup-lornetek-vanguard-endeavor-ed-ii-8x42-oraz-apm-ed-10x50-magnesium-triumf-i-tragedia/

Edytowane przez taffik

Napisano
20 godzin temu, taffik napisał:

No więc rozważyłem, zamówiłem i dostałem (przedwczoraj). Jedno wielkie rozczarowanie... Więcej szczegółów z opisu wrażeń po tym jak lornetka do mnie dotarła na sąsiednim forum. Wklejam link (mam nadzieję, że nie zostanę zbanowany przez adminów za linkowanie konkurencyjnego forum 😉 )

https://astropolis.pl/topic/93823-zakup-lornetek-vanguard-endeavor-ed-ii-8x42-oraz-apm-ed-10x50-magnesium-triumf-i-tragedia/

ta twoja ED nie wygląda na zdjęciach nawet jak moja ED, gdzie ją nabyłeś? Bezpośrednio w APM?

szeptykosmosu.pl

Napisano

Niedawno podczas spaceru Pętlą Komornicką znalazłem ciekawą miejscówkę na niezobowiązujące wypady na różne zjawiska, gdyby grobla w Rogalinku nie pasowała. Miejsce ma otwarty szeroki horyzont, jest od północny osłonięte przez krzaki i drzewa, dojazd jest łatwy z wyjątkiem ostatnich kilkuset metrów drogi gruntowej, ale "tragedii nie ma". Wg atlasu LP z 2015 SQM to 19,89, ale aktualna wartość radiance tylko 2, co chyba jest OK 🙂 

Wczoraj wybraliśmy się tam po ciemku z @Thomas żeby ocenić dojazd i warunki.

https://maps.app.goo.gl/CjKdGJ5tT3UUcoRG9

20250104_124305.jpg

2025-01-12-23-56.jpg

• Like 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano (edytowane)

Byłem ostatnio kawałek dalej, pole przy grejzerówce:

https://maps.app.goo.gl/GEF4uVmtkXNMUEP26

Też fajne warunki, tylko ta łuna z Mosiny i Puszczykowa...

Zrzutekranu2025-01-13145856.thumb.png.a1fe379953d5dcfa3bcce285d58b099e.png

@taffik obok na forum pisałem o tym punkcie widokowym górka piskorzewska (w dymaczewie), są tam dwa dojścia, bardzo fajne miejsce do testowania lornetki, widoki jak z wieży widokowej. Fioletowa linia to ogrodzenie, żółta to dojście.

Zbocze południowe idealne na wschody księżyca i widoki w kierunku Śremu. Ze zbocza zachodniego widać S5 i jadące na niej auta (tak samo jadąc S5 widać z drogi dobrze to wzniesienie). Polecam. 

Zrzutekranu2025-01-13145241.thumb.png.4e403e8da0c51ad374465cbb4fac651e.png

Edytowane przez Paweł Sz.

szeptykosmosu.pl

Napisano

@Paweł Sz.  dzięki za namiar - jak będziemy następnym razem w okolicy to na pewno zahaczę. @polaris - jechaliście od Wir czy od Szreniawy? To moje okolice - z zamkniętymi oczami tam chodzę lub jeżdżę na rowerze 😉. Wielokrotnie się w tej okolicy rozstawiałem sam, ale bliżej Szreniawy. A niedaleko tego punktu wskazanego przez @Paweł Sz.  przy grajzerówce oglądałem z rodzinką w 2020r. koniunkcję Jowisza i Saturna 😉 Jeszcze o Folwarku nie słyszałem wtedy...