Erik68 Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,pyl-znad-sahary-nad-polska--odczujemy-przykre-objawy,artykul,53544867.html ??? Cytuj luneta sześć cali, ef przez pięć
Thomas Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca Pogoda jak drut. Dziś chyba jednak obserwacje spod domu bo jutro z samego rana wyjaz do stolicy.😀 Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
Michał Sz. Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca 4 godziny temu, Ucio napisał: Ktoś dzisiaj chciałby gdzieś wyskoczyć? Powinno być bez cirrusów dzisiaj albo symboliczna ilość. Ja dziś bym się wybrał pod miasto. Pewnie około 20:30-21. 1 godzinę temu, Thomas napisał: Pogoda jak drut. Dziś chyba jednak obserwacje spod domu bo jutro z samego rana wyjaz do stolicy.😀 Owocnych obserwacji i udanego wyjazdu 😉 Cytuj TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm
Thomas Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca @Michał Sz. jak masz chęć to wpadaj.😉 Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
Ucio Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca No to 31 minut temu, Michał Sz. napisał: Ja dziś bym się wybrał pod miasto. Pewnie około 20:30-21. Owocnych obserwacji i udanego wyjazdu 😉 Ja właśnie sobie uświadomiłem, że oddałem dzisiaj do czyszczenia moją jedyną ocieplaną kurtkę... błysnąłem jak supernowa... 1 Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
Michał Sz. Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca @Ucio może za kilka dni nie będzie już w tym sezonie potrzebna 😉 Cytuj TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm
Ucio Napisano 6 Marca Napisano 6 Marca Może i dobrze wyszło bo przynajmniej u mnie od 21 znowu cirrus wrócił. Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
taffik Napisano 7 Marca Napisano 7 Marca Testowania sprzętu ciąg dalszy. Ładny cień Io, szczególnie w powiększeniu 130x Cytuj GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO
polaris Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca Wenus dziś po prostu obłędna. Wąski sierp @103x wielki jak Księżyc gołym okiem. Merkury maleńki. Pływa i ciężko się dopatrzyć fazy. No ale w mieście to wszystko pływa. 1 Cytuj www.astronoce.pl Vanguard Endeavor 8x42 EDII
Thomas Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca Zgadzam się z przedmówcą. Wenus dziś przepiękna. Cieniutki rogalik. Obserwowałem ją kilkaset metrów od domu na górce przy S11. Pięknie się dziś prezentowała w TS ED80. Przybliżenia od 50x do 150x. Miałem okazję dziś przetestować dwa nowe nabytki. Morpheusza 9 mm oraz SW UWA 3,2mm.W obu tych okularach widoki obłedne. Merkury niestety pływał w atmosferze choć można go było beż problemu wyłapać gołym okiem. 3 Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
taffik Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca To ja dodam, że Księżyc też dziś fantastyczny. Od Plato i Montes Teneriffe, przez Kopernika i Karpaty na granicy terminatora, aż po Claviusa. Dziś SCT z bino i dwa zoomy SVBony 7-21. Cytuj GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO
polaris Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca @taffik tak, Księżyc dziś przepiękny z urozmaiconą linią terminatora. Nawet udało mi się pstryknąć fotkę. Pewnie wrzucę w wątek księżycowy. Cytuj www.astronoce.pl Vanguard Endeavor 8x42 EDII
taffik Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca 11 minut temu, polaris napisał: Księżyc dziś przepiękny z urozmaiconą linią terminatora Na astromaniaku z wczoraj kilka pięknych fotek (wątek: łysy z wczoraj). Z dziś pewnie też będą 😉 Cytuj GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO
piotrfie Napisano 10 Marca Napisano 10 Marca A ja uparcie te mgławice, zamiast Księżyc podziwiać 😉 Tym razem coś przedwczorajszo-wczorajszego: IC 1848 (40x300s, TS15028, Anlia ALP-T, ASI 533MCP) 5 Cytuj
Ucio Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca W dniu 22.02.2025 o 18:39, Ucio napisał: Wystarczy klin paralaktyczny dołożony do dowolnego statywu (ten z Seestara też daje radę) Już więcej wiadomo: 1 Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
Paweł Sz. Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca (edytowane) Ktoś coś obserwuje? Cały tydzień sprzyjające warunki. Jako, że folwark w zasadzie umarł, to znalazłem sobie nową miejscówkę, która na miejscu jest zdecydowanie ciemniejsza niż Sulejewo, gdyby ktoś kiedyś chciał jechać dajcie znać. Dziś miałem tam debiut obserwacyjny. https://maps.app.goo.gl/xfea7pSFa9UQzf1p9 Dwa czerwone punkty to migające wiatraki w oddali. Edytowane 17 Marca przez Paweł Sz. Cytuj APM 10x50 ED | APM 16x70 ED szeptykosmosu.pl
Thomas Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca 6 godzin temu, Paweł Sz. napisał: Ktoś coś obserwuje? https://maps.app.goo.gl/xfea7pSFa9UQzf1p9 Odpowiedź brzmi tak. 😉 Jeśli ta miejscówka faktycznie jest tak dobra jak piszesz to można wypróbować. Dla mnie to nawet krótszy o 10min dojazd niż na Folwark. Dziś pewnie nie dam rady, może środa lub czwartek bym się wybrał. Dam znać. Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
taffik Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca 7 godzin temu, Paweł Sz. napisał: znalazłem sobie nową miejscówkę https://maps.app.goo.gl/xfea7pSFa9UQzf1p9 Ja też chętnie wypróbuję we środę lub czwartek - nawigacja pokazuje mi tylko 25min z Plewisk, czyli ponad 15min krócej niż na Folwark 😉 1 Cytuj GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO
Ucio Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca 9 godzin temu, Paweł Sz. napisał: Ktoś coś obserwuje? Cały tydzień sprzyjające warunki. Jako, że folwark w zasadzie umarł, to znalazłem sobie nową miejscówkę, która na miejscu jest zdecydowanie ciemniejsza niż Sulejewo, gdyby ktoś kiedyś chciał jechać dajcie znać. Dziś miałem tam debiut obserwacyjny. https://maps.app.goo.gl/xfea7pSFa9UQzf1p9 Dwa czerwone punkty to migające wiatraki w oddali. Ja chętnie skoczę, pogoda się zapowiada git do piątku, Łysy coraz później wstaje. Możemy zacząć dzisiaj 🙂 Ta droga dojazdowa to jest w miarę równa czy jakieś większe dziury? Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
Michał Sz. Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca 10 godzin temu, Paweł Sz. napisał: Ktoś coś obserwuje? Cały tydzień sprzyjające warunki. Wczoraj tylko z lokalnego pola, także również chętnie wybiorę się na wspólne obserwacje. Trzeba aktywnie wykorzystać ostatnie dni zimowego sezonu 😉 Cytuj TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm
Paweł Sz. Napisano 18 Marca Autor Napisano 18 Marca Tak tam wygląda za dnia, dojazd jest podobny jak w Wirach, trzeba przebić się przez polną drogę (najpierw między domkami, potem przez pole), kawałek dalej jest już zakaz wjazdu - teren leśny. Ogólnie to się zdziwiłem pozytywnie, bo w zasięgu wzroku na południu nie ma żadnych lamp, na zachodzie dwa migające wiatraki w oddali - myślałem że będzie kiepsko, a okazało się bardzo przyzwoicie. Możliwe, że dużym plusem jest tutaj zasłona z drzew. Za plecami na północy jest co prawda wioska Będlewo ze światłami, ale ogólnie dość ciemno i miałem wrażenie, że lepiej niż na folwarku (nie ma takiej łuny z Poznania, Śremu i Czempina, czy też wieży kościoła). Przy tym miejscu biegną kanały wodne i widać (za dnia), że bobry tam ostro pracują, naliczyłem 3 tamy 😉 Cytuj APM 10x50 ED | APM 16x70 ED szeptykosmosu.pl
Ucio Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Ja mogę dzisiaj jechać w takim razie. Dla formalności, czyli dojazd tędy testowałeś: Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
Paweł Sz. Napisano 18 Marca Autor Napisano 18 Marca Godzinę temu, Ucio napisał: Ja mogę dzisiaj jechać w takim razie. Dla formalności, czyli dojazd tędy testowałeś: Dobrze, że pytasz, bo źle zaznaczyłem pinezkę, byłem trochę bliżej, tam gdzie jest jasne pole nie ma już drogi polnej 🙂 Cytuj APM 10x50 ED | APM 16x70 ED szeptykosmosu.pl
polaris Napisano Wtorek o 17:50 Napisano Wtorek o 17:50 Ja do końca tygodnia odpadam. Być może weekend. Cytuj www.astronoce.pl Vanguard Endeavor 8x42 EDII
Thomas Napisano Środa o 08:29 Napisano Środa o 08:29 I co był ktoś wczoraj na nowej miejscówce? Mam w planie dziś podjechać. Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
Paweł Sz. Napisano Środa o 08:56 Autor Napisano Środa o 08:56 Ja nie byłem, ale dziś mogę podjechać jeśli ktoś będzie chętny. 1 Cytuj APM 10x50 ED | APM 16x70 ED szeptykosmosu.pl
Ucio Napisano Środa o 09:34 Napisano Środa o 09:34 (edytowane) Ja dzisiaj też jadę, warunki prima sort wczoraj były na Folwarku. Poniżej próbka po szybkiej obróbce, zaledwie 125x10s a już wyłazi karłowata towarzyszka i w obróbce widziałem ślady IFN. No i bez obróbki jeszcze dorzucę 2, te 3 kłaki planuję zbierać na dniach: Edytowane Środa o 09:44 przez Ucio 2 Cytuj DO Extreme ED 10x50, Seestar S50
Thomas Napisano Środa o 10:04 Napisano Środa o 10:04 @Uciobyleś na starej czy nowej miejscówce? Cytuj Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO
Rekomendowane odpowiedzi