Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli pogoda dopisze, to będę ok. 20:30. Na razie chmurwy:

E657696A-E537-49EB-AD54-2D3BACE43C44.thumb.jpeg.7172a41b33a1586360534ace37d149bb.jpeg

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Napisano

Panowie dziś nie dotrę. Jeśli będziecie to udanych obserwacji.

Z tego co jednak widzę to warunki na chwilę obecną są dalekie od ideału. Wczoraj niebo o tej porze było zdecydowanie lepsze.

Seestar S50/SW ED80

Napisano

Dla jasności aby nie wprowadzać zamieszania, w tym tygodniu mogę podjechać od 19:00 do 21:00 natomiast w przyszłym tygodniu mogę być dopiero po 23:00

Napisano

Wczoraj o 22:08 w okolicach Wielkiej Niedźwiedzicy zauważyłem zajebisty bolid,leciał dość wolno”w prawo” aż z niego iskrzyło,po około pięciu sekundach zniknął mi za budynkiem. Wielkość może jak kilka Wenus,ciężko stwierdzić dokładnie,ale takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Nie wiem czy było go słychać bo jechałem samochodem...po chwili się kapnąłem,że mi dosłownie kopara opadła 🙂 może ktoś widział?

Napisano (edytowane)
21 minut temu, bebeto52 napisał:

Wczoraj o 22:08 w okolicach Wielkiej Niedźwiedzicy zauważyłem zajebisty bolid,leciał dość wolno”w prawo” aż z niego iskrzyło,po około pięciu sekundach zniknął mi za budynkiem. Wielkość może jak kilka Wenus,ciężko stwierdzić dokładnie,ale takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Nie wiem czy było go słychać bo jechałem samochodem...po chwili się kapnąłem,że mi dosłownie kopara opadła 🙂 może ktoś widział?

A może to był balon? Ostatnio są na czasie 🙂 Kiedy zawitasz na folwark? Ostatni raz chyba jakoś 2 lata temu byłeś? 😎

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano
2 godziny temu, PiotrMXX napisał:

Dajcie znać na forum wcześniej że jedziecie na 100% to również podjadę 

Będę na 100% 

Właśnie wyjeżdżam z domu.

Seestar S50/SW ED80

Napisano

Dzięki Panowie za możliwość obserwacji dziś i za cierpliwość w udzialaniu rad początkującym :D! Naprawdę fajnie było pogadać i popatrzeć (a niebo zdecydowanie dziś nie rozczarowało!). Pozdrowienia i do zobaczenia! 

Filip (z Wiktorią)

Napisano

@Fari @PiotrMXX witamy na pokladzie. Zachęcamy oczywiście to czestrzego odwiedzania i cieszymy się, że grupa poznańska wciąż się rozrasta. Jeśli będziecie mieli jakieś dodatkowe pytania to śmiało piszcze na PW. W miare mozliwosci wyjasnie i pomogę. 

P.S.

Dzięki @piotrfieza udostępnienie wczoraj swojej lornety. 😉

• Like 1

Seestar S50/SW ED80

Napisano

Na razie chmury rozchodzą się bez specjalnego entuzjazmu 🙃

W każdym bądź razie, jeśli pogoda się potwierdzi, to wpadnę koło 20.

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Napisano

Wtorek zapowiada się dobrze. 

Wiadomo Ksieżyc już spory ale zapowiada się ładna koniunkcja Wenus z Jowiszem.

Wstępnie jestem chętny.

Seestar S50/SW ED80