Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdyby nie to, że planuje w dniu jutrzejszym wyjazd do Niedźwiad na koncert " Myzyczna Odyseja Kosmiczna 2023" to zapewne bym się wybrał 😉

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Co prawda znalazłem relację wchodząc na Astronoce i sprawdzając, czy jest coś nowego, ale skoro jest i tu do niej link, to tak tutaj tylko wspomnę, że bardzo fajnie się czytało, a klimat letnich, ciepłych nocy sprawia, że chce się też tak wyskoczyć w pole, posłuchać przyrody i zobaczyć niebo, kiedy na południu jest Skorpion, a za plecami Kapella w blasku Słońca.
Wczoraj, gdy wyszedłem wieczorem przed dom, było widać trochę obłoków srebrzystych, a z kolei na południu, nisko nad horyzontem, wisiał wielki pomarańczowy Księżyc w jakiejś bladoczerwonej zawiesinie.

PS Widziałem niecałe 2 lata temu wspomniane NGC 6712 oraz IC 1295 w teleskopie 12". Przy kulistej zapisałem, że w ponad 300x widać było chyba ślad rozbicia, a pierwszy raz dostrzegłem ją w 10x50. Co do planetarki, zanotowałem, że widziałem pojaśnienie, mgiełkę, ale zdecydowanie tam była. Obserwacje bez filtra.
IC 1295, jak widzę, była również obiektem tygodnia.

• Thanks 2
Napisano (edytowane)
W dniu 29.06.2023 o 09:13, polaris napisał:

Ostatecznie byliśmy z Thomasem w sobotę na Folwarku, nikt inny nie dotarł.

Relacja: Jedna z (naj)krótszych nocy w roku vel Noc Kupały na Folwarku AD 2023

Jak nie piszecie, że jedziecie to nic dziwnego, że nikt więcej nie przyjeżdża 😄 Byłoby miło, gdyby ktoś napisał od czasu do czasu na Signalu o wyjeździe 🙂 

Edytowane przez Paweł Sz.
Napisano
W dniu 23.06.2023 o 09:58, polaris napisał:

Jak prognozy się utrzymają to może się wybiorę w sobotę. Pomimo braku nocy i z rosnącym Księżycem.

@Paweł Sz. przecież pisałem w wątku. Jeśli nie ma odzewu i nikt nie reaguje to pewnie nie jest zainteresowany. A jak jest, to sam może napisać, że planuje jechać.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano
5 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Jak nie piszecie, że jedziecie to nic dziwnego, że nikt więcej nie przyjeżdża 😄 Byłoby miło, gdyby ktoś napisał od czasu do czasu na Signalu o wyjeździe 🙂 

@Paweł Sz. pisałeś, ze wybierasz się na szczupaka😁

U mnie sytuacja była dynamiczna. Miałem w planach wyjazd ale ostatecznie do niego nie doszło i zdecydowałem się w ostatniej chwili pojechać na Folwark. @polarispisał w wątku, że planuję wyjazd więc dołączyłem do niego. 

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Nikt nie napisał, że jedzie na pewno 🙂 Polaris tylko wspomniał, że MOŻE się wybierze 😀 Wyszedłem z założenia, że jednak zrezygnował. A ja na szczupaka chodzę rano, nie w nocy. W każdym razie - byłoby fajniej gdyby szło info tutaj albo na signalu jak ktoś jedzie - no chyba, że wolicie randkować tylko we dwóch 😀

Edytowane przez Paweł Sz.
Napisano (edytowane)

Veil (część wschodnia) (75x120s). Zachciało mi się go w RGB (bez filtra dwupasmowego).

Gwiazdki udało mi się zmasakrować, ale mgławica chyba przetrwała obróbkę bez większego szwanku

eastern_Veil.jpg

Edytowane przez piotrfie
  • Like 2
Napisano

Dziś kolejna bezchmurna noc i 2 godzinki na złapanie IC1396.

Zdjęcie HO 40x180s (z filtrem Antlia ALP-T, czyli H-alfa i O-III), niebo - Borttle 4

IC1396.jpg

• Like 4
Napisano

Kurczę kusi mnie żeby jechać ale ze względu na upał będę pewno wieczorem pracował w ogrodzie…

Marcin na która chcesz jechać i do której?

Napisano

Hej towarzysze 🙂

mam do was pytanie. Kojarzycie użytkownika Lidka500? Zdarzyło się wam coś kupować u niego? Spotkała mnie dość dziwna sytuacja i zanim opiszę ją w osobnym wątku chciałem was zapytać o zdanie. Kupiłem od niego dwa okulary celestron Ultima 18 i 30mm dla szwagierki do 8"dobsona oraz lornetke lidletke. Zakupy w sumie za 900 zł. Sprzęt przyszedł i wydaje się że wszystko jest ok. Poza jednym. Zapach. Zarówno lornetka, futerał, pudełka od okularów i ich plastikowe czesci za przeproszeniem jebią tak potwornie zapachem papierosów jakby wszystko było przez lata trzymane w popielnicznce + zapach starych zatechlych ubrań. Wczoraj odpakowałem sprzet i poczekałem do rana może się trochę wywietrzy ale niestety nadal wszystko strasznie śmierdzi. Oczywiście w ogłoszeniu nic na ten temat nie było a sam sprzedawca uważa, że nie ma problemu i nie zgadza się na zwrot. Nigdy mnie takie coś nie spotkało a sporo rzeczy już kupiłem na giełdzie. Co myślicie? Kręcić Małysza? 

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
2 godziny temu, polaris napisał:

Grupa poznańska żyje? Dziś mogą być dobre warunki. 

Na którą byś chciał być i z jakim sprzętem? Jak coś bardzo dużego do Saturna i nie tylko to byłbym zainteresowany.